(Foto's: Emile van Aelst, video: Chris de Waard).

Woningbouw, duurzaamheid en sociale stad grote opgaven voor Leiden

Leiden staat voor een aantal grote uitdagingen. Dat zei burgemeester Lenferink gisteravond in zijn nieuwjaarstoespraak tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in de Pieterskerk. “Het gaat goed met Leiden. Het bruist in Leiden van de activiteit zoals nooit tevoren. Maar we staan ook voor grote uitdagingen.” De burgemeester noemde de drie in zijn ogen meest urgente.

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Lenferink zoals gisteren uitgesproken in de Pieterskerk.

Woningbouwopgave
Zo is het niet eenvoudig om te voldoen aan de sterk toenemende vraag naar woningen en de daarbij horende voorzieningen. Leiden is immers nu al een van de meest verstedelijkte gemeenten van Nederland. Die verdere verstedelijking heeft volgens Lenferink ook een positieve kant. “De nieuwe woningen zijn kwalitatief beter,” zei hij met een verwijzing naar de nieuwbouw rond het Kooiplein in Leiden Noord.

Klimaatneutrale stad
Van Leiden een klimaatneutrale stad maken, is volgens Lenferink de tweede grote opgave. De in 2017 opgestelde Warmtevisie is daarvoor de wegwijzer. “We kunnen niet doorgaan met het gebruik van fossiele brandstof en ook de uitstoot van CO2 is niet acceptabel meer.”

Leiden moet sociale stad blijven
Ervoor zorgen dat iedereen in Leiden mee kan blijven doen, is de derde belangrijke uitdaging die Lenferink ziet. “We moeten ervoor zorgen dat ook mensen met een lager inkomen een plek in Leiden blijven vinden. Iedereen moet zich welkom blijven voelen in de stad.”

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de stand van de stad.

Het gaat goed met Leiden
Er gebeurt ook veel goeds in de stad. Lenferink wees op de enorme investeringen die Leiden heeft gedaan en nog steeds doet. De herinrichting van de Haarlemmerstraat en de Lange Mare, de realisatie van de parkeergarage onder de Lammermarkt, de vernieuwde en vernieuwende musea Volkenkunde, Oudheden, Boerhaave, Naturalis, de Lakenhal en de Asian Library. Verder het ontwikkelingen in het stationsgebied, de voltooiing van het Aalmarktgebied, de transformaties in Leiden Noord en de start van de bouw van de Garenmarktgarage,” zo somde de burgemeester op: “Overigens zonder volledig te willen zijn.”

Ook over het sociaal domein was Lenferink positief. Het wijkgericht werken en de decentralisaties pakken goed uit, zo hield de burgemeester zijn toehoorders voor. Ook prees hij de aanpak waarbij schuldproblematiek vroegtijdig wordt gesignaleerd, waardoor zaken als huisuitzettingen kunnen worden voorkomen en noemde hij nog de tijdelijke woningen voor asielzoekers en daklozen die afgelopen jaar gerealiseerd zijn in de Sumatrastraat en de Wassenaarseweg.

Beste stadsbestuur ooit
Ook de komende jaren staat er nog veel op de rol. Zo verwees Lenferink naar de aanleg van de Singelparkbruggen die in 2018 gaat starten en ook de verdere inrichting van dat Singelpark zelf. De bereikbaarheid van de stad houdt ook aandacht. Zo is de reconstructie van de Hooigracht en de Langegracht aanstaande.

Het gaat allemaal niet vanzelf, maar het is te danken aan een geweldig stadsbestuur vond de burgemeester:  “Wethouders kunnen dat zelf niet zo makkelijk zeggen, maar ik wel. Dit is misschien wel het beste stadsbestuur dat Leiden ooit heeft gehad.”

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×