De architecten van het nieuwe Kijkhuis schaven nog aan het ontwerp, maar ingrijpende wijzigingen zijn niet meer voorzien.

Nieuwe Kijkhuis gaat deels ondergronds

Het nieuwe Kijkhuis dat vanaf dit najaar gerealiseerd gaat worden naast de nieuwbouw van Museum de Lakenhal bouwt de twee grootste zalen onder de grond. Dat bleek vanavond tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de gemeente in samenwerking met de architecten gaaga en OASA en de twee initiatiefnemers Govert de Kok en Gideon Boer.

Chris de Waard in gesprek met Govert de Kok over het nieuwe Kijkhuis aan de Lammermarkt.

Voor het nieuwe Kijkhuis worden de bestaande panden tussen pizzeria en Lakenhal gesloopt. Er is geprobeerd om de panden of in elk geval de gevels te behouden, maar dat bleek niet mogelijk. Er is dan geen plek voor een werkterrein tijdens de bouw van het nieuwe Kijkhuis dat naast vijf zalen ook kantoren, een filmcafé en een restaurant krijgt. En een woning. Daar gaat een van de twee directeuren, Govert de Kok, zelf wonen.

De zorgen van omwonenden kan hij dan ook goed begrijpen. Het zijn dezelfde zorgen die hij zelf heeft als hij straks direct tegen een van de filmzalen aan woont. Geluidsoverlast ligt dan op de loer. Niet alleen vanuit de zalen, maar ook door installaties op het dak. De zorgen kon hij dan ook voor een belangrijk deel wegnemen.

De installaties komen onder de kap van het dak en in loze ruimtes. Daardoor zijn ze niet alleen onttrokken aan het zicht, maar zouden ze ook niet te horen moeten zijn. Geluid vanuit de zalen komt er ook niet. Er wordt gewerkt met een ‘box in een box’ constructie en muren van 80 centimeter dik, waardoor het geluid niet weg kan lekken.

Zorgen van omwonenden
Punt van zorg voor omwonenden blijft nog wel het stallen van de fietsen van de bezoekers. Het businessplan van de exploitant rekent op tenminste 120.000 bezoekers per jaar. Op eigen terrein wordt voorzien in vijftig stallingsplekken. Voor het gebouw komen in elk geval geen fietsen. Daar komt een terras van ongeveer 80 vierkante meter.

Het nieuwe Kijkhuis bestaat straks uit één gebouw. Wel wordt door onderscheidend materiaalgebruik zichtbaar gemaakt dat op deze plek ooit vier huizen stonden. In de voorgevel komen deels ramen die doen denken aan wat ook in de omgeving gebruikelijk is, aangevuld met grote uitstekende raampartijen die zit-erkers worden genoemd. De dakkapellen worden modern uitgevoerd en krijgen een afwijkend formaat.

Horeca
Het café en het restaurant gaan Boer en De Kok zelf exploiteren. Zo kunnen ze makkelijk inspelen  op het filmaanbod. Met een externe partij is dat ingewikkelder, zo denken ze.

LIFF
Op de bovenverdiepingen komen ook kantoren. Deels voor het Kijkhuis zelf, maar bijvoorbeeld ook voor de organisatie van het Leiden International Film Festival. Die zitten nu tijdelijk in een ruimte boven het Trianon Theater in de Breestraat, maar die ruimte is eigenlijk te klein. Zeker als Leiden na opening van het nieuwe Kijkhuis misschien wel na Rotterdam de tweede filmstad van Nederland wordt. De capaciteit is er dan in elk geval.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×