Een selectie van de genomineerden. (Archieffoto's: Sleutelstad).

Verrassende namen bij genomineerden Leidse Sportprijzen

De genomineerden voor de Leidse Sportprijzen zijn bekend en daar zitten een aantal verrassende namen tussen. Dat laat jurylid Gertjan van Geen weten. De prijzen voor Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sportcoach en Aangepaste Sporter 2017 in Leiden worden op 9 februari uitgereikt in de Stadsgehoorzaal.


Reanne van Kleef sprak met jurylid Gertjan van Geen over de nominaties.

Sporters die in Leiden wonen of voor een Leidse sportvereniging uitkomen konden worden opgegeven om in aanmerking te komen voor een nominatie. De jury bestaande uit voormalig topschaatser Jeroen Straathof, oud-profvoetballer Wim Rijsbergen en sportverslaggever Gertjan van Geen zijn uiteindelijk tot de genomineerden gekomen.

Sportman

 • Wielrenner Floris Gerts (kwam in 2017 uit voor de profploeg BMC)
 • Kung Fu-meester Mark Horton (behaalde een recordaantal van acht gouden medailles op het WK Kung Fu)
 • Basketballer Joey Schelvis (tweede op het WK 3×3 basketball met het Nederlands team)

Verrassend bij de nominaties van Sportman van het Jaar is dat schaatser Kjeld Nuis (geboren in Leiden, lid van IJVL) niet bij de genomineerden zit na zijn wereldtitels op de 1000 en 1500 meter. Reden daarvoor is dat hij uitkomt voor een niet Leidse ploeg (Lotto-Jumb) en ook niet in Leiden woont. Hij voldoet daardoor niet aan de criteria.

Sportvrouw

 • Roeister Nicole Beukers (WK goud met de Vrouwen Dubbelvier)
 • Baanwielrenster Laurine van Riessen (tweemaal goud op het NK)
 • Schaatster Lisa van der Geest (winaares Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee)

Waar Nicole Beukers en Laurine van Riessen al vaker zijn genomineerd en ook de titel Sportvrouw van het Jaar al eerder wonnen, is Lisa van der Geest een nieuwe naam op de lijst. Van der Geest studeert en woont in Leiden en voelt zich inmiddels ook een echte Leidse.

Sportploeg

 • Waterpolo mannen van De Zijl Zwemsport (halve finale play-offs)
 • Schakers van LSG IntelliMagic (tweede in de Meesterklasse, dit seizoen als eerste de winterstop in, beste prestatie in Europa behaald door een amateurteam)
 • Herenselectie van voetbalvereniging Lugdunum (kampioen in de derde klasse, periodetitel in de tweede klasse)

Zowel de mannen van De Zijl Zwemsport als de schakers van LSG zijn al eerder genomineerd voor Sportploeg van het Jaar. Het gebeurt echter niet vaak dat dat een voetbalploeg wordt genomineerd. De knappe prestaties van de afgelopen jaren en in het bijzonder in 2017, heeft de jury doen besluiten ook de herenselectie van Lugdunum dit jaar te nomineren.

Sportcoach

 • Roeicoach Jan Klerks (leverde met Annika van der Meer een paralympisch wereldkampioen af)
 • Roeicoach Ed Maan (coach van succesvol talent Karolien Florijn)
 • Waterpolocoach Joachim de Ruijsscher (won met de herenselectie van UZSC de landstitel en de nationale beker)

Aangepaste sporter

 • Roeister Annika van der Meer (WK goud Paralympische Dubbeltwee)
 • Zwemster Stephanie Hendriks (zilver bij World Dwarf Games)

Jeugd

Tijdens het sportgala zullen ook vijf talenten een aanmoedigingsprijs krijgen. Ook wordt er één Talent van het Jaar verkozen. Eerder op de dag worden alle jeugdkampioenen gehuldigd door de gemeente Leiden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×