Hoogspanningskabels maken ’t Hofflants Huys Voorschoten ongeschikt voor senioren

5

Woonzorg Nederland doet het voormalige zorgcentrum ’t Hofflants Huys in Voorschoten van de hand aan een andere corporatie die het vervolgens transformeert naar huisvesting voor jongeren, studenten en statushouders. Woonzorg is sinds 1996 eigenaar van ’t Hofflants Huys.

Sinds het vertrek van de zorgstichting Topaz in 2015 heeft Woonzorg Nederland verschillende alternatieven onderzocht voor de herbestemming van het gebouw. Transformatie naar studenten- en/of jongerenhuisvesting is daarbij als meest kansrijk uit de bus gekomen. Omdat de focus van Woonzorg Nederland ligt op seniorenhuisvesting is besloten deze transformatie niet zelf te realiseren, maar het complex te verkopen aan een andere woningcorporatie.

De koper is nog niet bekend, maar er vinden wel oriënterende gesprekken plaats met corporaties over de verkoop van het complex. De huidige bewoners hebben een tijdelijk contract en zitten er antikraak. Voorlopig verandert er nog niets aan hun situatie.

Hoogspanningskabels
Dat Woonzorg Nederland het gebouw niet zelf gaat gebruiken voor seniorenhuisvesting heeft te maken met de aanwezigheid van hoogspanningskabels in de directe nabijheid van het gebouw. Die zijn schadelijk voor de volksgezondheid. Kwetsbare ouderen zijn daar bevattelijker voor dan jongeren, denkt Woonzorg Nederland. Een woordvoerder zegt dat jongeren er naar verwachting bovendien maar enkele jaren zullen wonen, terwijl ouderen er mogelijk veel langer zouden verblijven.

Gezondheidseffecten – RIVM
Volgens het RIVM is de magnetische straling van de kabels overigens wel degelijk ook schadelijk voor jongeren. Met name kinderen zouden een verhoogd risico lopen op leukemie: www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoogspanningslijnen.

Delen

5 reacties

  1. Saddek Sida

    Bonjour…je suis un copains du monde 🌐 🌍🌎🌏…BONNE ANNE 2018…🎅🎄🎁🎂…a l’occasion de mon anniversaire que mon naissance le 15 janvier 1975 🎄🎁🎂 je fait grande salutation et bonne Anne 2018…🎃🎈🎆🎇🎉 a toutes le peuples 👪👫👬👭du pays bas et Bretagne et Belgique et France et l’Europe 🎃🎆🎇🎉🎈 merci a bientôt 🙋🙌🙆

  2. Ik vraag jullie vriendelijk om de gelinkte informatie van het RIVM nog een keer door te lezen, en met name aandacht te besteden aan het verschil tussen een gevonden correlatie en een causaal verband (welke in deze zaak niet is vastgesteld). Het RIVM bevestigt helemaal niet dat wonen onder een hoogspanningskabel een gezondheidsrisico vertegenwoordigt. Er wordt enkel gezegd dat mensen die onder een hoogspanninskabel wonen een (heel klein!) hoger risico hebben op bepaalde aandoeningen. Wat is aannemelijker, dat mensen die onder zo’n lelijk ding wonen bijvoorbeeld armer zouden zijn en dat daardoor wellicht door verschillende factoren hun gezondheid geschaad wordt vergeleken met relatief rijkere mensen, of is het aannemelijker dat er door totaal onbekende en onduidelijke redenen een gezondheidseffect optreed door magnetische velden waar nog geen enkele redelijke en meetbare hypothese is voorgesteld? Ik weet dat het hier om een lokaal krantje gaat, maar het verschil tussen correlatie en causatie is toch wel héél basaal in de journalistiek. Jullie kunnen beter!

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.