SP Leiden wil fietsverbod op weekmarkt

15

Vanavond dient de SP Leiden een voorstel in om fietsen op de markt te verbieden. “Fietsers die op woensdagen en zaterdagen over het marktgebied in het centrum rijden zijn veel bezoekers en ondernemers een doorn in het oog,” weet fractievoorzitter Julian van de Kraats van de SP Leiden die daarom wil dat de gemeente via een verkeersbesluit bepaalt dat fietsen op de markt echt verboden wordt.

Nu staan er ook vaak borden aan het begin van het marktterrein, maar de oproep om op marktdagen niet in het gebied te fietsen heeft de status van een verzoek. Er kan niet worden opgetreden tegen mensen die toch in de pedalen klimmen.

Van der Kraats heeft niet de illusie dat de gemeente via zo’n verbod, als de raad met het voorstel instemt, daadwerkelijk een einde kan maken aan het fietsen op de markt. Wel denkt hij dat het met zo’n verbod voor ondernemers op de markt makkelijker wordt om overtreders aan te spreken.

Delen

15 reacties

 1. ger van schoonderwoerd den bezemer op

  belachelijk idee ik loop slecht en neem mijn fiets mee aan de hand voor ondersteuning zou de SP niet meer belangrijkere dingen kunnen vezinnen

  • Lezen gaat om.erover heen fietsen niet over lopen.met de fiets aan de hand
   Ja en de vouwen worden uit je broelspijpen gereden daar door mensen die over de markt fietsen

 2. Frans van der Reijden-Chen op

  Ik snap iets niet. In het verleden, tot midden jaren 90 vorige eeuw, stond bij alle toegangen tot de marktterreinen in Leiden, op een tijdelijke houtenpaal het verkeersbord “Verboden voor al het verkeer” met het officiële nummer C01.
  In die tijd was er dus een verkeersmaatregel en de vraag is dus:
  Is die verkeersmaatregen opgeheven of heeft men gewoon vergeten dat deze verkeersmaatregel er op marktdagen is?

  Lopend naast je fiets of bromfiets ben je een voetgangen en als gebruiker van de fiets bromfiets of ander vervoermiddel, niet zijnde een scootmobiel ben je een weggebruiker, en val je onder het verbodsbord en kan handhaving handhaven.

  Dus wel lopen naast de fiets of bromfiets maar er niet op rijden. Lopen naast fiets of bromfiets niet verbieden want de fiets of bromfiets dient op een markt vaak als pakezel en is onmisbaar voor het na transport.

  Een aantal gemeentes Nederland vangt dit soort zaken op door in de Algemeen Plaatselijke Verordening op te nemen dat het gebruik van Fietsen, bromfietsen evenals gemotoriseerde voertuigen, niet zijn een scootmobiel, op de door de gemeente aangewezen plaatsen niet is toegestaan. Zoals evenemententerreinen. Markten en kermissen mits duidelijk door borden bij elke in- en uitgang aangegeven. In Leiden staat z’n artikel niet in de APV.

  In de Leidse APV staat alleen in Hoofdstuk 2 Afdeling 11 bij artikel 2:52 Overlast van fiets of bromfiets op markt en kermisterrein e.d. alleen iets over het plaatsen van fietsen en dus niet over het gebruik ervan.

  De gemeenteraad kan via een motie Burgemeester en Wethouders vragen om een artikel in de APV op te nemen waarin staat dat het gebruik van Fietsen, bromfietsen evenals gemotoriseerde voertuigen, niet zijn een scootmobiel, op de door de gemeente aangewezen plaatsen niet is toegestaan. Zoals evenemententerreinen. Markten en kermissen mits duidelijk door borden bij elke in- en uitgang aangegeven.
  Weer een vraag waarom heeft de SP dat bij de behandeling van de wijzigingen in het Leidse AVP niet gedaan?

 3. Wat een goede bijdrage! Als er een tussentijdse aanpassing van AVP mogelijk is, hoop ik dat SP een motie indient.
  Ook de nieuwe Catharinasteeg wordt als (scooter)racebaan gebruikt. In de Vrouwensteeg word je van je sokken gereden door aso’s. Zet daar op zaterdag handhavers neer (dat zijn voetgangersgebieden!!!!) en schrijf bonnen uit!
  Een deel van de Nieuwe Rijn is aangewezen als voetgangersgebied (alle dagen): tussen Burgsteeg via Hoogstraat naar Oude Rijn. Daar mogen geen fietsers en scooters rijden. Toch scheuren ze je er omver.

 4. Wat ook wel weer irritant is dat voetgangers op niet-marktdagen het gebied nog steeds al voetgangerspromenade beschouwen en totaal niet opletten.

  • De Vismarkt is van Koornbrug tot Mandenmakerssteeg op werkdagen een voetgangerspromenade waar ook mag worden gefietst.

 5. Sneuneuzen hoor, die verbieders. Natuurlijk kunt ’n je niet als een debiel tussen de mensen doorfietsen, kwestie van fatsoen. Elkaar aanspreken is veel prettiger dan weer een paar van die BOA-figuren hun uitkering te laten besteden aan op de markt rondlopen.

 6. Op 2 oktober vorig jaar (2017) was het weer eens zover en fietste diverse studenten, zoals gebruikelijk elk jaar tijdens de 3 oktoberfeesten, vanaf het station over de Stationsweg en Steenstraat naar hun studentenhuis elders in de stad.
  Ondanks het feit dat het zeer druk was en er veel ouders met kinderen liepen, fietste onze aanstaande advocaten, dokters, ministers en wat al nog studeert in Leiden gewoon stug door op het overvolle terrein.
  Toen ik op een gegeven moment een jonge dame van ongeveer 20 jaar op het fietsen over het drukke terrein aansprak, kreeg ik de opmerking “achterlijke Leienaar ” naar mijn hoofd.
  Het probleem betreft dus niet alleen de weekmarkt maar ook grote evenementen zoals 3 oktober , koningsdag lakenfeesten enz.
  Het is dus geen overbodige luxe om hieraan paal en perk te stellen , desnoods door een verbod in het verkeersbesluit

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.