(Foto's: KNDSB).

Zaalvoetbalster van Lugdunum met Nederlands Doventeam naar EK

De 24-jarige zaalvoetbalster Anja Bakker heeft zich afgelopen weekend met het Nederlands Doventeam geplaatst voor het EK. Tijdens het kwalificatietoernooi in Aalsmeer werd het team tweede. Het EK wordt 4 tot en met 13 december 2018 gehouden in Finland. Bakker komt naast het Nederlands Doventeam ook uit voor het Leidse Lugdunum.

Reanne van Kleef sprak met zaalvoetbalster Anja Bakker van het Leidse Lugdunum over de kwalificatie met het Nederlands Doventeam voor het EK in Finland.

Het is voor het eerst in zeven jaar dat het team weer deelneemt aan een internationaal toernooi. Volgens Bakker was het een zwaar kwalificatietoernooi, maar met een tweede plek heeft Oranje zich toch overtuigend geplaatst voor de eindronde. “Aan het begin van de kwalificatie waren we nog niet echt een team en speelden we ook niet goed, maar we raakten steeds beter op elkaar ingespeeld. Het EK wordt ook weer zwaar, want dan spelen we ook weer tegen een aantal ploegen waar we het nu ook moeilijk tegen hadden. Maar het is fantastisch dat we door zijn. Ik ben er heel trots op dat we mogen laten zien dat Nederland erbij hoort.”

Horen verboden

Speelsters die in het doventeam spelen, mogen tijdens de wedstrijd niets horen. Dat betekent dat alle hulpmiddelen om te horen uit moeten tijdens de wedstrijd. “Het is extra lastig om te voetballen als je niets hoort”, legt Bakker uit. “Ik speel bij Lugdunum ook in een team waar er wel gepraat en geluisterd wordt en dan hoor ik het bijvoorbeeld wel als mijn naam wordt geroepen. Bij het doventeam moet je alles op zicht doen. Ook de scheidsrechters hebben bijvoorbeeld geen fluit, maar een vlag. Het is wel heel leuk om in een doventeam te spelen. Mijn moedertaal is gebarentaal, dus je kunt veel beter gesprekken voeren met je teamgenoten.”

In Nederland zijn er ongeveer honderd dove zaalvoetballende vrouwen. Veertien daarvan hebben de selectie gehaald. Ondanks dat het aantal speelsters laag is, kan het team dus op een goed niveau meekomen. “Ons team is een mix van speelsters die in de Eredivisie spelen maar ook die een stuk lager in de derde klasse spelen. Ik denk dat we qua niveau tussen de 1e Klasse en Hoofdklasse inzitten. We hebben nu dus laten zien dat we een hoog niveau aankunnen.” Bakker speelt zelf in verschillende teams bij Lugdunum. Van het vijfde team (2e Klasse) tot het eerste team (Hoofdklasse). Binnen het vrouwenzaalvoetbal zit daar alleen de Eredivisie nog boven.

Zonder sponsoring geen EK

Hoewel het team nu officieel is geplaatst, is het nog niet helemaal zeker of ze ook daadwerkelijk naar het EK kunnen. Er is weinig subsidie beschikbaar en de kosten voor bijvoorbeeld de kleding, hotels en de reis zijn hoog. Daarom gaan speelsters en staf nu opzoek naar sponsoring. Bakker: “We gaan daar nu een plan voor maken, hiervoor hebben we ons volledig gericht op de kwalificatie zelf. Ik hoop dat mensen ons willen helpen, elke euro telt!” Meer informatie over het team of de mogelijkheid om te sponsoren kan worden opgevraagd bij Michael de Vet via kndsb.futsal@gmail.com.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×