(Foto: Erik Zachte).

Gebruikers overvallen door verkoop Denksportcentrum Leiden

De Stichting Denksport Leiden (SDL) heeft het Denksportcentrum Leiden aan de Robijnstraat in de Hoge Mors in Leiden verkocht aan een projectontwikkelaar die er een parkeergarage gaat neerzetten. De gebruikers van het pand hebben dat deze week te horen gekregen en zijn daarmee voor een voldongen feit geplaatst.

Reanne van Kleef sprak met Edwin van Haastert van het Leidsch Schaakgenootschap, één van de gebruikers van het pand, over de onverwachte verkoop van het denksportcentrum.

“Het kon niet anders,” zo meldt het bestuur van de SDL in een document aan de besturen van alle gebruikers van het Denksportcentrum. “Voorwaarde van de koper was naast geheimhouding ook het doen van de transactie voor 1 januari 2018. En dat is exact wat we alles afwegend hebben gedaan.”

Het bestuur stelt dat er geen andere opties meer waren. De technische staat van het gebouw is slecht. Er moet op korte termijn veel geld worden gestoken in het opknappen van onder meer het dak. Een bouwkundig rapport wijst uit dat daarvoor 78.000 euro nodig is. Geld dat de stichting niet heeft. Ook de onzekere toekomst van een aantal van de verenigingen die gebruik maken van de ruimtes in het Denksportcentrum speelt een voorname rol in het besluit. De inkomsten zouden als er verenigingen wegvallen nog verder teruglopen.

De verkoop biedt volgens het bestuur van de Stichting Denksport Leiden ook volop kansen. Zo is het pand verkocht boven de taxatieprijs van 340.000 euro en krijgen de denksportverenigingen anderhalf jaar de tijd om een nieuw onderkomen te vinden. De opbrengst van het pand kan, na aflossing van de hypotheek blijft er zo’n twee ton over, gebruikt worden voor aanpassingen van een nieuw huurpand en het ondersteunen van de verenigingen die waarschijnlijk meer huur moeten gaan betalen.

Uiterlijk per 1 augustus volgend jaar moeten de denksportclubs verkassen naar een alternatieve locatie. Die heeft het bestuur ook al op het oog. Bedrijfsverzamelgebouw De Plek bij station Leiden Lammenschans lijkt de ideale nieuwe locatie. Er wordt daar aan veel van al eerder geformuleerde wensen voldaan. 

Zo is de locatie goed bereikbaar en kan er goedkoop worden geparkeerd. Ook zijn er meerdere zalen naast elkaar te gebruiken, zodat de verenigingen er tegelijkertijd terecht kunnen. Bijkomend voordeel is, zo denkt het bestuur, dat het personeel van de dertig à veertig bedrijfjes die in De Plek zijn gevestigd potentiële nieuwe leden zijn. Dat geldt ook voor de bewoners van de naastgelegen studentenflats. Onzekere factor is dat er nog niet is gesproken over de financiën, waarmee nog onduidelijk is hoe haalbaar deze optie is.

Veel alternatieven lijken er overigens niet te zijn. Commerciële verhuurders rekenen veelal minstens 100 euro per vierkante meter per jaar, terwijl het denksportcentrum nu ongeveer een derde van dat bedrag kwijt is aan rente en aflossing. De gemeente Leiden heeft mogelijk op termijn een ruimte beschikbaar bij het Valkenpad in de Merenwijk maar daarvan is nog volstrekt onduidelijk of dat een reële optie is.

Het huidige gebouw van het denksportcentrum gaat op termijn tegen de vlakte. De gemeente Leiden wil het Diamantplein samen met de eigenaar van het winkelcentrum herontwikkelen om zo het winkelcentrum een boost te geven. Parkeren kan dan op de plek waar nu nog het denksportcentrum staat.

De verenigingen voelen zich overvallen door de verkoop. Pas op 4 februari worden hun vragen beantwoord. Dan organiseert het bestuur van de Stichting Denksport Leiden een overleg voor alle gebruikers van het huidige pand.

 

 

Leiden Sport denksportcentrum


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×