Gebruikers overvallen door verkoop Denksportcentrum Leiden

15

De Stichting Denksport Leiden (SDL) heeft het Denksportcentrum Leiden aan de Robijnstraat in de Hoge Mors in Leiden verkocht aan een projectontwikkelaar die er een parkeergarage gaat neerzetten. De gebruikers van het pand hebben dat deze week te horen gekregen en zijn daarmee voor een voldongen feit geplaatst.


Reanne van Kleef sprak met Edwin van Haastert van het Leidsch Schaakgenootschap, één van de gebruikers van het pand, over de onverwachte verkoop van het denksportcentrum.

“Het kon niet anders,” zo meldt het bestuur van de SDL in een document aan de besturen van alle gebruikers van het Denksportcentrum. “Voorwaarde van de koper was naast geheimhouding ook het doen van de transactie voor 1 januari 2018. En dat is exact wat we alles afwegend hebben gedaan.”

Het bestuur stelt dat er geen andere opties meer waren. De technische staat van het gebouw is slecht. Er moet op korte termijn veel geld worden gestoken in het opknappen van onder meer het dak. Een bouwkundig rapport wijst uit dat daarvoor 78.000 euro nodig is. Geld dat de stichting niet heeft. Ook de onzekere toekomst van een aantal van de verenigingen die gebruik maken van de ruimtes in het Denksportcentrum speelt een voorname rol in het besluit. De inkomsten zouden als er verenigingen wegvallen nog verder teruglopen.

De verkoop biedt volgens het bestuur van de Stichting Denksport Leiden ook volop kansen. Zo is het pand verkocht boven de taxatieprijs van 340.000 euro en krijgen de denksportverenigingen anderhalf jaar de tijd om een nieuw onderkomen te vinden. De opbrengst van het pand kan, na aflossing van de hypotheek blijft er zo’n twee ton over, gebruikt worden voor aanpassingen van een nieuw huurpand en het ondersteunen van de verenigingen die waarschijnlijk meer huur moeten gaan betalen.

Uiterlijk per 1 augustus volgend jaar moeten de denksportclubs verkassen naar een alternatieve locatie. Die heeft het bestuur ook al op het oog. Bedrijfsverzamelgebouw De Plek bij station Leiden Lammenschans lijkt de ideale nieuwe locatie. Er wordt daar aan veel van al eerder geformuleerde wensen voldaan. 

Zo is de locatie goed bereikbaar en kan er goedkoop worden geparkeerd. Ook zijn er meerdere zalen naast elkaar te gebruiken, zodat de verenigingen er tegelijkertijd terecht kunnen. Bijkomend voordeel is, zo denkt het bestuur, dat het personeel van de dertig à veertig bedrijfjes die in De Plek zijn gevestigd potentiële nieuwe leden zijn. Dat geldt ook voor de bewoners van de naastgelegen studentenflats. Onzekere factor is dat er nog niet is gesproken over de financiën, waarmee nog onduidelijk is hoe haalbaar deze optie is.

Veel alternatieven lijken er overigens niet te zijn. Commerciële verhuurders rekenen veelal minstens 100 euro per vierkante meter per jaar, terwijl het denksportcentrum nu ongeveer een derde van dat bedrag kwijt is aan rente en aflossing. De gemeente Leiden heeft mogelijk op termijn een ruimte beschikbaar bij het Valkenpad in de Merenwijk maar daarvan is nog volstrekt onduidelijk of dat een reële optie is.

Het huidige gebouw van het denksportcentrum gaat op termijn tegen de vlakte. De gemeente Leiden wil het Diamantplein samen met de eigenaar van het winkelcentrum herontwikkelen om zo het winkelcentrum een boost te geven. Parkeren kan dan op de plek waar nu nog het denksportcentrum staat.

De verenigingen voelen zich overvallen door de verkoop. Pas op 4 februari worden hun vragen beantwoord. Dan organiseert het bestuur van de Stichting Denksport Leiden een overleg voor alle gebruikers van het huidige pand.

 

 

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

15 reacties

 1. Danielle De Zwart

  Het is duidelijk dat de gemeente Leiden er niet is voor haar belastingbetalende inwoners, maar alleen voor de projectontwikkelaars. Een parkeergarage direct NAAST mijn huis……… op welk moment dacht de gemeente aan de bewoners toen zij dit besluit namen??? Ruim een jaar geleden stapte ik uit de wijkraad omdat de gemeente stelselmatig lose beloften deed aan de wijk. In mijn laatste gesprek met de gemeente ambtenaar werd gesteld dat er GEEN sprake zou zijn van nog meer hoogbouw in de (veel te) hoge mors; nu wordt er al gesproken over appartementengebouwen in de wijk (Robijnof); er werd gezegd dat de bewoners van de wijk voorop zouden staan in de besluitvorming en dus komt er een parkeergarage op minder dan 10 meter van mijn huis……….

  • Over twee maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Tijd om op iets anders te stemmen?

  • Het is niet de gemeente die dit pand verkoopt. En zo hoog is de Hoge Mors toch niet? De nieuwbouw langs de Diamantlaan ziet er prachtig uit. Wat er vroeger zat, was een aanfluiting. Het Denksportcentrum ziet er niet uit. Het is goed dat er een nieuwe bestemming voor is gevonden. Ook goed dat het winkelcentrum wordt opgeknapt, dan hoeven bewoners van Lage- en Hoge Mors voortaan hun wijk niet meer uit om er boodschappen te doen. En liever een parkeergarage dan al die auto’s op straat. Het staat bijna altijd vol rond het Diamantplein.

 2. Esther Kerkvliet op

  Ik deel dezelfde mening als mijn buurvrouw Danielle de Zwart. Ik kijk uit op veel hoogbouw, enige doorkijk waar ik nog iets van de lucht zie is boven het denksportcentrum. Ik hoor net via via dat er geen parkeerplek komt maar een appartementencomplex van c.a.5 hoog. Die gaat dus al het minimale uitzich dat ik nu nog heb…weg halen. Daarbij komt ook de zon die weg valt en een hoop mensen die mijn huis en tuin inkijken..weg privacy. De wijk is te vol. En met iedereen om ons heen soms ook best rumoerig. Een Aldi is ook niet nodig…geeft geen aanvulling. Ga toch weg met die drukte uit deze wijk. Het 5 meiplein en het winkelcentrum van de Stevenshof zitten om de hoek. Die Jumbo is trouwens ook een aanfluiting. Iedereen gaat de wijk uit voor boodschappen. Dus Aldi…..Laat die maar weg. Ook gaat het geluidsoverlast brengen. Mocht er een parkeergarage komen moet daar een afzuiginstallatie in. Lekker slapen wordt dat. Ik denk dat we als buren maar eens wat moeten doen aan dit klakkeloze gedoe. Volgens mij is het toch belangrijk dat de burger fijn woont?

 3. Alex De Zwart

  Projectontwikkelaars hebben geld, en laten gemeente ambtenaren nu helemaal geil worden van geld. Geld zet alle moraal en beloftes aan de kant. Een parkeergarage!! Nog meer geld voor de gemeente, geld voor de gemeenteambtenaren en hun graaierige hobbies. Bestuurders van gemeenten/provincies en staat zitten al decennia lang niet meer voor de burgers maar puur voor hun eigen portemonnee.

 4. En reken er maar op dat er dan betaald parkeren word in gevoerd in de wijk .
  Zo’n parkeergarage moet toch “terug verdient worden

  • Wat een onthutsend domme reacties. De gemeente gaat er toch geen parkeergarage bouwen? Kan Alex de Zwart vanuit zijn woonplaats IJsselstein even op een rijtje zetten waar of hoe de gemeente Leiden geld gaat krijgen, welke gemeenteambtenaren geld krijgen en welke graaierige hobbies hier worden bediend? En welke ambtenaren zitten er al decennia lang puur voor hun eigen portemonnee?
   Wat is er mis met een parkeergarage bij een winkelcentrum? Is een logische keuze, juist om overlast voor omwonenden te beperken. Voor de wijken Hoge Mors, Lage Mors, Binckhorst en Transvaal is het een goede ontwikkeling als het winkelcentrum wordt opgeknapt.

 5. Lieve mensen,
  Het gaat hier om een participatieve aanpak waarbij iedereen betrokken wordt. Dit houdt in dat er pas gehandeld gaat worden wanneer alle neuzen dezelfde kant uitwijzen. Gezien het tijdsbestek wat dat in beslag neemt zal dat dus recht omhoog zijn.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline