Via deze pass van Tom Altink wordt de eerste try gescoord. (Foto's: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

DIOK heer en meester in eigen huis

Rugbyclub DIOK is goed begonnen aan de DeGiro Ereklasse Kampioenspoule. In de eerste wedstrijd na de winterstop werd RC Waterland met 59-12 verslagen. In de kampioenspoule strijden de zes beste teams van Nederland strijden om de nationale titel.  DIOK staat op dit moment tweede achter RC Hilversum.

Verslag: Welmoet Lugt.

Om drie uur exact gaat de wedstrijd tegen RC Waterland van start. DIOK begint direct sterk en Jack Costigan scoort in de tweede minuut de eerste try voor de Leidenaren. Ook de conversie wordt benut, 0-7. Nog geen drie minuten later loopt Bas Leupen, met uitstekende support van Reda Dadi, met de bal naar de tryline. De try wordt gemaakt en Pierre Mounal schopt zijn tweede conversie tussen de palen. 14-0.

Maar Waterland laat zich niet kisten en gaat in de aanval. Een scrum vlakbij de tryline van DIOK volgt. Deze aanval wordt knap afgeweerd en het initiatief gaat weer over naar de thuisploeg. Het spel gaat razendsnel, soms is niet eens te zien of spelers de bal vastgehad hebben, zo snel wordt er dan al weer doorgepassd. Ilie Greeve ziet vervolgens een gat en rent snel richting de try line. Wolf van Dijk loopt in support en krijgt de bal aangespeeld, welke hij eenvoudig over de tryline legt. Pierre Mounal converteert en na een kwartier spelen is het 21-0.

En het is nog niet genoeg. Met vlot spel legt Wolf van Dijk de bal weer over de lijn. Het wordt bijna eentonig, maar ook de conversie van Pierre Mounal is weer raak, 28-0. DIOK is duidelijk heer en meester in de eerste helft en geeft Waterland het nakijken. Tegen de rust scoort Alvaro Abril heel handig een try uit een line-out vlakbij de tryline. De teams gaan de rust in met 33-0

Mooi aanvalsspel

De tweede helft begint met een prachtige aanval van Pierre Mounal, Reda Dadi en Wolf van Dijk en eindigt net niet in een try, maar is een absolute lust voor het oog van de aanwezige toeschouwers. DIOK staat op scherp. De Leidenaren laten enorm dynamisch spel zien en Waterland komt er bijna niet aan te pas. Dan loopt Tom Altink slim op en krijgt de bal aangespeeld. Hij sprint door een gat in de Waterlandse verdediging en scoort, na een 50 meter run, een try. Samen met de conversie komt de stand op 40-0.

Hattrick voor 18-jarige Wolf van Dijk

Waterland geeft echter niet op en heeft hernieuwde energie. DIOK lijkt even te verslappen. Het resultaat is de eerste try voor Waterland, 40-5. En de tweede try volgt vlot. De conversie is raak, 40-12. DIOK is wakker geschrokken en de try die ze op dit moment nodig hebben wordt gemaakt door  de 18-jarige Wolf van Dijk. Deze jeugdige sensatie van het seizoen scoort hiermee zijn derde try van de wedstrijd en heeft daarmee een hattrick in de zak. Ilie Greeve converteert uit een moeilijke hoek alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld is, 47-12. Maar DIOK is nog niet klaar. Richard Manley legt de bal over de lijn en Ilie Greeve converteert weer, 54-12. In de eindfase maakt Leon Koenen de laatste try van de wedstrijd. Een welverdiende overwinning van 59-12 staat op het scorebord.

Captain Ross Bennie-Coulson heeft genoten van de wedstrijd: “We speelden de eerste helft fantastisch. Het was echt mooi vloeiend spel en je kon zien dat we elkaar als spelers feilloos wisten te vinden. De tweede helft was iets minder sterk, maar om eerlijk te zijn, als we tachtig minuten op zulk hoog niveau zouden kunnen spelen, dan zouden we allemaal professionals zijn. Bovendien voerden onze wissels het tempo daarna weer op en wisten we nog wat late try’s te scoren.”

Beste eerste helft van het seizoen

Head of Rugby Andy Egonu was tevreden na de wedstrijd: “We speelden vandaag erg goed en de jongens hebben ons game plan perfect uitgevoerd. Die eerste helft was de beste die we dit seizoen gespeeld hebben. In de 2e helft stonden de spelers een kwartier onder druk, maar we kwamen goed terug. De wisselspelers maakten ook echt een verschil. De Top 6 zal een zeer uitdagende competitie worden, maar we zullen de focus op onszelf leggen en er voor zorgen dat de groep mentaal en fysiek goed voorbereid is. Ook deze week gaan we hard aan de slag en zorgen we dat we klaar zijn voor de zware uitwedstrijd tegen Oemoemenoe aanstaand weekend.”

De stand in de Ereklasse

Na één speelronde staat DIOK op de tweede positie in het klassement met één wedstrijdpunt minder. RC Hilversum, de koploper, won in eigen huis van The Bassets. Nummer drie op de ranglijst, RC ‘t Gooi, versloeg thuis het Zeeuwse Oemoemenoe.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×