Lijsttrekker Walter van Peijpe van GroenLinks Leiden tijdens de opening van het campagnepand. (Foto's: Emile van Aelst).

GroenLinks: "Verandering begint in Leiden!"

“Verandering begint hier. Verandering begint in Leiden.” Dat waren de woorden waarmee GroenLinks Leiden lijsttrekker Walter van Peijpe zaterdagmiddag in het Koetshuis zijn nieuwjaarsspeech afsloot. Met de nieuwjaarsreceptie en de opening van het campagnepand is ook voor zijn partij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen officieel van start gegaan. Met een ambitieus doel: een recordaantal van minstens zeven zetels binnenhalen.

“Een jaar geleden hadden we met z’n allen toch gehoopt dat met GroenLinks landelijk en met Jesse, de verandering die we zo graag willen inmiddels meer vorm had gekregen. Maar niet getreurd: ‘It’s now up to cities to take the lead!’. Het is nu aan Leiden om die leiding te nemen. Verandering begint hier.” Van Peijpe verwees hiermee naar de woorden van burgemeester Bill Peduto van Pittsburgh. Ondanks dat president Trump het klimaatakkoord aan zijn laars lapt, besloot Peduto er met zijn stad toch mee door te gaan.

Hoewel Van Peijpe er meteen bij zegt premier Rutte absoluut niet met Trump te vergelijken, heeft hij er geen vertrouwen in dat Rutte III voor de gewenste verandering gaat zorgen. “Deze regering gaat niet voor een meer empathisch, eerlijker en duurzamer Nederland zorgen. Daarom moet het in Leiden zelf gebeuren.”


Reanne van Kleef sprak met lijsttrekker Walter van Peijpe van GroenLinks Leiden over de aftrap van de campagne, de speerpunten en het campagnepand.

GroenLinks Leiden gaat zich hardmaken voor drie speerpunten. Het eerste is om welvaart in de stad eerlijk te delen. Van Peijpe: “Je ziet dat hoewel het goed gaat met de stad, er nog steeds groepen zijn in de samenleving die niet meedoen. Er zijn mensen die nog onder de armoede grens zitten en dat is onbegrijpelijk. We moeten kijken naar betere scheldhulpverlening en die mensen echt helpen om ook mee te gaan doen.”

Het tweede punt gaat over goede zorg. “Het is belangrijk dat de zorg betaalbaar en bereikbaar blijft in Leiden. De wachtlijsten voor de jeugdhulp moeten gewoon naar nul. Maar ook aan de stapeling van eigen bijdragen in de zorg moet wat gedaan worden.”

Het derde speerpunt gaat over een opgave die de meeste partijen in hun programma hebben:  de omslag naar een duurzame, klimaatneutrale stad. “Daar zijn enorme inspanningen voor nodig”,  aldus Van  Peijpe.

GroenLinks Tweede Kamerlid Bram van Ojik was naar Leiden gekomen om het campagnepand te openen. Na afloop sprak Chris de Waard de voormalige partijleider.

Legertje lijstduwers

Van de kandidatenlijst van GroenLinks zijn tot nu toe alleen de eerste 20 van de 48 namen bekend gemaakt. Hoewel Van Peijpe daar nog niets over kwijt wilde, gaat het gerucht dat GroenLinks een klein legertje aan lijstduwers heeft opgetrommeld. Onder andere afzwaaiend raadslid Yvonne van Delft, oud-wethouder Jan Laurier, emeritus hoogleraar Jos van den Broek en dichter Han Ruijgrok zouden op de lijst staan.

Nieuw campagnepand

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is het campagneteam van GroenLinks regelmatig in het tijdelijke campagnepand aan de Nieuwstraat te vinden. Dat werd zaterdag onder grote belangstelling geopend door Tweede Kamerlid Bram van Ojik.

“Laten we het maar een campagnehonk noemen”, zegt Van Peijpe. “Het is de uitvalbasis van al die vrijwilligers die de komende maanden vanuit het pand de stad in gaan om met mensen te praten. We gaan ook kijken of we kleine dingen als lezingen en discussieavonden daar kunnen programmeren. En in ieder geval zijn er mensen op zaterdag en ikzelf zoveel mogelijk op dinsdag om vragen te beantwoorden.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×