COC Leiden staat stil bij halve eeuw homobeweging

1

In 1968 werden vanuit de Leidse studentenbeweging de eerste voorzichtige stappen gezet op het gebied van homo-emancipatie. In 2018 dus vijftig jaar geleden en dat wil het COC Leiden niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De belangenvereniging voor seksuele diversiteit organiseert daarom dit jaar een aantal activiteiten.

Op 8 februari is er een bijeenkomst in het stadhuis van Leiden waar het jubileumjaar officieel wordt geopend door wethouder Roos van Gelderen. De bijeenkomst wordt luister bijgezet door homomannenkoor Vox Rosa. ook wordt dan voor de derde keer de Henk van Putten LHBTI-emancipatieprijs uitgereikt. Van Putten was in 1968 één van de grondleggers van de homobeweging in Leiden. Hij overleed in 2010 op 76-jarige leeftijd. De bijeenkomst wordt afgesloten met een theaterstuk over jong en LHBTI+ zijn: de homonologen.

Chris de Waard sprak zaterdag op de nieuwjaarsreceptie van het COC in Leiden met voorzitter Jan Thijs Leeuwrik en met Peter van Eeten die sinds 1970 bij de Leidse homobeweging is betrokken.

In het najaar komt er ook een onderwijssymposium over seksuele diversiteit. COC Leiden wil dat van het onderwijsveld in de regio horen wat scholen zelf doen aan acceptatie en emancipatie van LHBTI+ jongeren. Voorzitter Jan Thijs Leeuwrik van COC Leiden: “Er wordt wat dat betreft altijd naar ons gekeken, maar wat doen scholen nou zelf?”

 

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

1 reactie

  1. Een nieuwjaarsreceptie waarbij er zelfs een politie inval was om mensen die een uitnodiging hadden gekregen eruit te zetten? Het was echt een avond waarbij er stilgestaan werd bij iedereen die inzet toont voor de 50 jaar homobeweging. NOT

    Een programma gejat van ondernemers. Omdat het bestuur te laks was zelf iets te organiseren. En nu met de veren pronken van een ander? Leden die een mening hebben de mond snoeren met misplaatste schorsingen. Was ik vergeten te zeggen dat ze 3 maanden geleden nog een Voorschotense Wethouder schofferde op internet die speciaal voor het COC en de homobelangen de regenboogvlag hees?

    Het bestuur van het COC Leiden zou zich moeten schamen voor hun acties!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline