Het COC Leiden bestuur brengt een toast uit op het nieuwe jaar. (Foto's: Chris de Waard).

COC Leiden staat stil bij halve eeuw homobeweging

In 1968 werden vanuit de Leidse studentenbeweging de eerste voorzichtige stappen gezet op het gebied van homo-emancipatie. In 2018 dus vijftig jaar geleden en dat wil het COC Leiden niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De belangenvereniging voor seksuele diversiteit organiseert daarom dit jaar een aantal activiteiten.

Op 8 februari is er een bijeenkomst in het stadhuis van Leiden waar het jubileumjaar officieel wordt geopend door wethouder Roos van Gelderen. De bijeenkomst wordt luister bijgezet door homomannenkoor Vox Rosa. ook wordt dan voor de derde keer de Henk van Putten LHBTI-emancipatieprijs uitgereikt. Van Putten was in 1968 één van de grondleggers van de homobeweging in Leiden. Hij overleed in 2010 op 76-jarige leeftijd. De bijeenkomst wordt afgesloten met een theaterstuk over jong en LHBTI+ zijn: de homonologen.

Chris de Waard sprak zaterdag op de nieuwjaarsreceptie van het COC in Leiden met voorzitter Jan Thijs Leeuwrik en met Peter van Eeten die sinds 1970 bij de Leidse homobeweging is betrokken.

In het najaar komt er ook een onderwijssymposium over seksuele diversiteit. COC Leiden wil dat van het onderwijsveld in de regio horen wat scholen zelf doen aan acceptatie en emancipatie van LHBTI+ jongeren. Voorzitter Jan Thijs Leeuwrik van COC Leiden: “Er wordt wat dat betreft altijd naar ons gekeken, maar wat doen scholen nou zelf?”

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×