Impressies van de Rembrandtbrug met de nu gekozen lichte taan-kleur. (Foto's: Gemeente Leiden).

College haalt bakzeil: Rembrandtbrug wordt niet bruin geverfd

De Rembrandtbrug over het Galgewater wordt niet bruin geverfd. Dat heeft wethouder Laudy aan het einde van de middag bekend gemaakt. Het college geeft daarmee gehoor aan de enorme weerstand die er de afgelopen tijd is ontstaan tegen het plan om de onlangs opgeknapte brug te voorzien van historische kleuren volgens het Leidse bruggenplan.

Chris de Waard sprak met wethouder Laudy over de nieuwe kleur die de Rembrandtbrug komend voorjaar zal krijgen.

Voor alle bruggen in Leiden is de afgelopen tijd een kleurenplan opgesteld. Doel is om de bruggen zoveel mogelijk te voorzien van de historische kleuren. Daartoe wordt doorgaans een stukje brug kaal gemaakt om te kijken welke kleur verf er ooit op heeft gezeten. Bij de Rembrandtbrug kon dat niet. De brug is niet historisch, maar werd in 1983 pas gebouwd. Dat de brug toch zou worden overgeschilderd volgens het kleurenplan heeft te maken met de uitstraling die de gemeente wil in de binnenstad.

De Rembrandtbrug blijft een soort wit. De meest rechter taankleur. De leuningen ook.

Geplaatst door Chris de Waard op Dinsdag 16 januari 2018

De bruine kleur die eerder in beeld was heet in jargon ‘taan’. Laudy heeft nu besloten om binnen dat taan-spectrum op zoek te gaan naar een lichtere kleur en dat is gelukt. De kleur waarvoor nu is gekozen zit tegen geel aan. “Zo dicht mogelijk bij wit,” geeft Laudy toe. Lang heeft hij waarschijnlijk niet hoeven zoeken. De Morspoortbrug die op steenworp afstand ligt, is vorig jaar ook in de gele taankleur beschilderd.

 

Leiden Politiek rembrandtbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×