Fietsverbod markt mogelijk via mobiele borden

2

Een meerderheid in de Leidse gemeenteraad schaart zich achter het voorstel van de SP Leiden om een fietsverbod op het terrein van de centrummarkt op de Botermarkt en de Nieuwe Rijn in te voeren. Op delen van de markt is fietsen nu al niet toegestaan, maar op andere delen is het weliswaar onwenselijk als fietsers de markt op rijden, maar is er geen wettelijke basis om er tegen op te treden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk over het fietsverbod op de markt.

Nadeel van zo’n verbod vinden veel partijen de enorme hoeveelheid borden die er nodig zijn om het verbod kenbaar te maken. Er komen nogal wat straten en steegjes uit op het marktterrein en die moeten allemaal een boven en een onderbord krijgen. Een rond bovenbord met het fietsverbod en een rechthoekig onderbord met de mededeling dat dat alleen geldt op marktdagen.

Die borden zijn niet alleen ontsierend in het historische centrum, maar het kost ook nogal wat. Twee keer jammer dus. “Maar de nadelen wegen op tegen de voordelen,” vindt fractievoorzitter Julian van der Kraats van de SP. Wel wordt er gekeken of het niet kan met losse borden die aan het begin van de markt worden neergezet en na afloop weer worden opgehaald.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitters Julian van der Kraats van de SP Leiden en Gijs Holla van de PvdA Leiden over het fietsverbod op de markt.

PvdA Leiden tegen
De PvdA Leiden gaat binnenkort in de gemeenteraad tegen het verbod stemmen. Fractievoorzitter Gijs Holla ziet er helemaal niets in. Talloze lelijke borden die bovendien niets gaan helpen. “Kijk maar naar de stegen waar je nu ook al niet mag fietsen. Dagelijks negeren duizenden fietsers dat verbod en er wordt nooit tegen opgetreden.”

Delen

2 reacties

  1. Vreemde reactie van de heer Holla: “Kijk maar naar de stegen waar je nu ook al niet mag fietsen. Dagelijks negeren duizenden fietsers dat verbod en er wordt nooit tegen opgetreden.” Juist een reden om niet alleen voor te stemmen maar om ook op meer handhaving in het prettige wandelcentrum aan te dringen. De heer Holla is ongetwijfeld ook voor maximum snelheden op wegen: maar … die worden vrij massaal genegeerd. Asogedrag wordt beloond als je tegen maatregelen stemt die asogedrag moeten intomen. Kom op PvdA, doe niet zo kinderachtig!

  2. Als er iets verkeerd kan in het verkeer, dan proberen ze dat uit in Leiden. Aanvulling: En de PvdA doet daar aan mee. Dit ben ik niet gewend van Gijs.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.