De top zes van de kandidatenlijst van GroenLinks Voorschoten. (Foto's: Chris de Waard).

GroenLinks Voorschoten reserveert tonnen voor openhouden zwembad

Hoeveel is het openhouden van het zwembad jullie waard? “Die vraag stellen we als GroenLinks Voorschoten de komende tijd aan alle andere politieke partijen in het dorp,” zei lijsttrekker Johan van Rixtel zaterdag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma bij Zwembad Het Wedde. Zelf heeft de partij er in het verkiezingsprogramma 375.000 euro per jaar voor ingeboekt. Dat is 25.000 euro per jaar minder dan de huidige subsidie die Sportfondsen Voorschoten nu nog ontvangt.

Chris de Waard sprak in Het Wedde met lijsttrekker Johan van Rixtel over het openhouden van het zwembad en andere voorzieningen zoals de kinderboerderij.

Die gemeentelijke bijdrage stopt in 2021 zo besloot een raadsmeerderheid eind vorig jaar. Een taskforce gaat vanaf komende zomer aan de slag om alternatieven voor de wegvallende subsidie in kaart te brengen. Die subsidie hoeft trouwens niet terug naar nul gaf ook wethouder Daan Binnendijk (financiën) afgelopen november al aan. “En het denken stopt nu ook niet, we gaan kijken of het ook met minder geld kan.”

Van Rixtel waarschuwde overigens om niet te snel een nieuw contract te sluiten voor een lager bedrag. “Als we straks een nieuwe goedkopere overeenkomst sluiten voor acht jaar en er wordt bijvoorbeeld geen groot onderhoud gepleegd, dan zijn we ook op de verkeerde weg.” Aanstaande donderdag buigt de Voorschotense raadscommissie zich over de kaders die worden meegegeven aan de op te richten taskforce voor het zwembad.

In het verkiezingsprogramma met de titel ‘Het kan anders. Het moet anders’ doet de partij verder voorstellen om de sociale structuur in het dorp te versterken. Van Rixtel: “Mensen moeten het gevoel hebben dat ze erbij horen, dat ze meedoen en niet aan de kant worden gezet. Kwetsbare mensen en ouderen hebben onze bijzondere aandacht.”

Daarnaast zet de partij in op het behoud van groene gebieden. “Het aantasten van deze gebieden moet stoppen. Wij planten meer bomen en vervangen gekapte bomen zo snel mogelijk.” Ook benadrukte Van Rixtel dat Voorschoen in 2030 energie neutraal moet zijn.

Kandidaat raadslid Albert Deuzeman ging in op de financiële situatie in Voorschoten. De nummer twee op de lijst is de financieel specialist van de fractie en was vooral scherp over de politieke cultuur in de Voorschotense politiek: “Er was in de afgelopen periode gebrek aan doortastendheid bij de raad en lastige beslissingen werden keer op keer vermeden werden.

In zijn nieuwjaarstoespraak ging voorzitter Gert Both in op die komende verkiezingen. “Die zien we met het landelijke succes met vertrouwen tegemoet.”

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×