Directeur Dirk van Delft van Rijksmuseum Boerhaave bij de Leeuwenhoek microscoop.

Leeuwenhoek-microscoop Rijksmuseum Boerhaave in finale Pronkstuk van Nederland

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is finalist in de categorie ‘ontwerp’ van het ‘Pronkstuk van Nederland’. Presentator Jort Kelder maakte gisteravond in de tv-uitzending rond de zoektocht bekend dat de microscoop waarvan Rijksmuseum Boerhaave er vier in de collectie heeft tot de laatste negen items behoort die kans maken op de prestigieuze titel.


Chris de Waard sprak met directeur Dirk van Delft van Rijksmuseum Boerhaave over het pronkstuk.

Het eenvoudige ontwerp van een van de belangrijkste Nederlandse uitvindingen laat zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Met zijn microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1673 een compleet nieuwe wereld en zag als eerste bacteriën. Of dit grensverleggende microscoopje als winnaar uit de bus komt, bepaalt Nederland!

Stemmen op de microscoop als Pronkstuk van Nederland kan alleen vandaag nog via www.hetpronkstukvannederland.avrotros.nl.

Vanavond (dinsdag) maakt Jort Kelder tijdens de liveshow die om 21.10 uur op NPO 2 begint de winnaar bekend.

Directeur Dirk van Delft van Boerhaave.

Rijksmuseum Boerhaave
Voor zover bekend zijn er elf microscopen bewaard gebleven. Rijksmuseum Boerhaave heeft er vier in de collectie. Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, en een intensieve samenwerking met kopstukken uit de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap en geneeskunde. Onder de getoonde topstukken bevinden zich de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek.

(Foto’s: Emile van Aelst).

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×