Het uit 1754 daterende Graanmagazijn voor den Armen is ook onderdeel van het complex dat in eigendom van de Hervormde Diaconie is. (Foto: Erfgoedcafé Leiden).

Erfgoedcafé bij Diaconaal Centrum De Bakkerij

Het volgende Erfgoedcafé is op donderdag 15 februari in Diaconaal Centrum De Bakkerij. Het complex van gebouwen tussen de Oude Rijn en de Haarlemmerstraat in Leiden is van oudsher een plek voor hulp en dienstverlening van de kerken.

Een complex ook met een rijke historie. Namen als Barbarakapel, Huiszittenhuis, Soephuis, Turfzaal, Goemoerskamer, Armenbakkerij en Graanpakhuizen herinneren aan de functie die het complex eeuwenlang had in de stedelijke armenzorg.

Het complex is sinds 1985 een diaconaal centrum. Na enkele verbouwingen is een bedrijfsverzamelgebouw ontstaan waarin de diaconieën en andere maatschappelijke organisaties hun werk- of vergaderplek hebben. Op 15 februari wordt bij het erfgoedcafé het verhaal van de geschiedenis van ‘De Bakkerij’ en de huidige functies verteld. Ook kan de gerestaureerde Goemoerskamer worden bezichtigd.

Programma
16.30 uur: inloop
17.00 uur: welkomstwoord
17.05 uur: presentatie over verleden en heden van De Bakkerij, door Jacqueline Schoonwater, diaconaal werker, en Henriëtte van den Broek)
17.25 uur: zeepkist
17.35 uur: rondleidingen Goemoerskamer in kleine groepjes
17.35 uur: napraten met een drankje
19.00 uur: einde

Het Erfgoedcafé vindt plaats in Diaconaal Centrum De Bakkerij, Oude Rijn 44b in Leiden. Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via het aanmeldformulier op www.erfgoedcafeleiden.nl. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×