Een ruime meerderheid van de raad in Zoeterwoude ziet niks in een verplichte VOG voor raadsleden. (Foto: Chris de Waard).

Geen VOG voor Zoeterwoudse raadsleden

Wie raadslid wil worden in Zoeterwoude wordt in de toekomst niet verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. Een voorstel van het CDA Zoeterwoude om zo’n VOG verplicht te stellen voor raadsleden kreeg slechts de steun van VVD-fractievoorzitter Mathieu Paardekooper.

Chris de Waard sprak na afloop van de discussie met CDA-fractievoorzitter Arjan Bakx over de verplichte VOG voor raadsleden.

Fractievoorzitter Bakx van het CDA Zoeterwoude begrijpt de weerstand tegen zijn voorstel niet goed. “Er gaat in Nederland zoveel mis. Het is helemaal niet vreemd om een VOG te vragen. Veel werkgevers vragen het aan personeelsleden, verenigingen ook bij nieuwe leden die bijvoorbeeld gaan werken met jonge kinderen of geld. Het is nu makkelijker om raadslid te worden dan lid van een vereniging.”

Een ruime meerderheid in de Zoeterwoudse gemeenteraad vindt het wel of niet verlangen van een VOG iets voor de politieke partijen zelf. De wet voorziet niet in een VOG voor raadsleden, dus er valt niks af te dwingen. Ook een zittend raadslid dat geen VOG blijkt te kunnen overleggen kan niet weggestuurd worden. “Maar daar ging het ons ook helemaal niet om,” zegt Bakx. “Het is niet uit wantrouwen, maar we vinden zo’n maatregel gewoon een belangrijk signaal.”

Het CDA in Zoeterwoude vraagt zelf overigens ook geen VOG aan raadsleden of kandidaten voor de komende verkieizingen die op 21 maart worden gehouden. “Dat ga ik wel vragen,” stelt Bakx die vindt dat zijn eigen partij dat wel moet gaan doen. Voor de komende kandidaatsraadsleden kan het alvast niet meer op tijd. Aanstaande maandag om 12.00 uur moeten de definitieve kandidatenlijsten worden ingeleverd.

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×