Geen VOG voor Zoeterwoudse raadsleden

6

Wie raadslid wil worden in Zoeterwoude wordt in de toekomst niet verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. Een voorstel van het CDA Zoeterwoude om zo’n VOG verplicht te stellen voor raadsleden kreeg slechts de steun van VVD-fractievoorzitter Mathieu Paardekooper.

Chris de Waard sprak na afloop van de discussie met CDA-fractievoorzitter Arjan Bakx over de verplichte VOG voor raadsleden.

Fractievoorzitter Bakx van het CDA Zoeterwoude begrijpt de weerstand tegen zijn voorstel niet goed. “Er gaat in Nederland zoveel mis. Het is helemaal niet vreemd om een VOG te vragen. Veel werkgevers vragen het aan personeelsleden, verenigingen ook bij nieuwe leden die bijvoorbeeld gaan werken met jonge kinderen of geld. Het is nu makkelijker om raadslid te worden dan lid van een vereniging.”

Een ruime meerderheid in de Zoeterwoudse gemeenteraad vindt het wel of niet verlangen van een VOG iets voor de politieke partijen zelf. De wet voorziet niet in een VOG voor raadsleden, dus er valt niks af te dwingen. Ook een zittend raadslid dat geen VOG blijkt te kunnen overleggen kan niet weggestuurd worden. “Maar daar ging het ons ook helemaal niet om,” zegt Bakx. “Het is niet uit wantrouwen, maar we vinden zo’n maatregel gewoon een belangrijk signaal.”

Het CDA in Zoeterwoude vraagt zelf overigens ook geen VOG aan raadsleden of kandidaten voor de komende verkieizingen die op 21 maart worden gehouden. “Dat ga ik wel vragen,” stelt Bakx die vindt dat zijn eigen partij dat wel moet gaan doen. Voor de komende kandidaatsraadsleden kan het alvast niet meer op tijd. Aanstaande maandag om 12.00 uur moeten de definitieve kandidatenlijsten worden ingeleverd.

Delen
Zomerbiervaart

6 reacties

  1. Progressief Zoeterwoude controleert alle kandidaten zelf. En dat gaat verder dan alleen een VOG, dat zegt namelijk niets over het gedrag van iemand. Alleen maar of hij in het verleden iets verkeerds heeft gedaan en zo dom was zich te laten pakken.

  2. Ex ambtenaar op

    5 jaar gewerkt voor dit corrupte zootje in Zoeterwoude. Verbaasd me niks deze uit.

  3. Natuurlijk kun je geen eisenestellen. Want waar ligt de grens dan? Inwonerschap en meerderjarig zijn, dat is het. Andere zaken zijn discriminatoir. Of willen we het algemeen kiesrecht weer kwijt? Oudere wijze witte mannen met universiteit?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.