Raadslid Bart Wolters van Progressief Zoeterwoude vond de plannen van het college te duur en niet duurzaam. Een raadsmeerderheid volgde hem in die opvatting. (Foto: Chris de Waard).

Zoeterwoude trekt extra geld uit voor riolering Westwoud

De gemeenteraad van Zoeterwoude steekt geen 421.000 euro extra in de vervanging van het riool in de wijk Westwoud. Dat collegevoorstel ging een raadsmeerderheid bestaande uit de fracties van Progressief Zoeterwoude en de VVD te ver. Er is nu gekozen voor een minder ingrijpende oplossing waarvoor de raad 126.000 euro beschikbaar stelt.

De gemeente is al enige tijd bezig met het rioleringswerkzaamheden in het dorp. Daarbij is gebleken dat sommige delen van het riool er slechter aan toe zijn dan eerder werd gedacht. De huisaansluitingen zijn vaak gescheurd of bij de aansluiting op het hoofdriool zelfs afgebroken.

Wethouder Kees den Ouden van Progressief Zoeterwoude had voorgesteld om de boel meteen in een keer helemaal te vervangen. De voordelen van zo’n nieuw riool inclusief de huisaansluitingen wegen in de ogen van het college op tegen de hogere kosten van 421.000 euro. Er zijn dan de komende vijftig jaar geen vervangingswerkzaamheden te verwachten.

Chris de Waard sprak met wethouder Kees den Ouden die zich uiteindelijk ook wel kan vinden in de keuze die de raad nu heeft gemaakt.

Bij de goedkopere oplossing waar de raad nu voor heeft gekozen, een lapmiddel volgens Den Ouden, moet de straat over tien tot vijftien jaar opnieuw worden opengebroken om delen van het bestaande riool dan alsnog te vervangen.

Chris de Waard in gesprek met raadslid Bart Wolters van Progressief Zoeterwoude over het riool in Westwoud.

Dat is prima, vond Bart Wolters van PZ. Hij hield zijn eigen wethouder voor dat het wel erg lastig is om vijftig jaar vooruit te kijken. Zeker in de drassige Zoeterwoudse bodem. “Bovendien kan je tegenwoordig met camera-inspecties heel goed zien waar het riool vervangen moet worden. Dat is een stuk efficiënter dan zomaar alles vervangen. En ook duurzamer.”

Naast het extra geld voor het riool in Westwoud komt er ook 167.500 euro beschikbaar voor het vervangen van het riool in het Julianapark. Samen met de eerder beschikbaar gesteld 50.000 euro is dat voldoende om de werkzaamheden dit jaar uit te voeren.

Bij de vervanging van de oude riolering wordt ook meteen een extra rioolbuis aangelegd voor de gescheiden opvang van hemelwater. Dat regenwater wordt dan afgevoerd naar oppervlaktewater in de buurt.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×