GroenLinks ijvert voor gedicht van Drs. P op blinde muur Haarlemmerstraat

14

Als het aan GroenLinks Leiden ligt, komt er een gedicht van de in 2015 op 95-jarige leeftijd overleden Drs. P op een stuk blinde muur in de Haarlemmerstraat. Heinz Hermann Polzer, zoals Drs. P eigenlijk heette, was een Nederlandstalige tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit.

Erik van Muiswinkel draagt als Drs. P. het ollekebolleke over de Haarlemmerstraat voor. (Video: Hans Stauttener).

Naast liedjes schreef hij ook veel gedichten. In 1974 introduceerde hij een nieuwe versvorm in het Nederlandse taalgebied. Het ollekebolleke. Vernoemd naar het bekende kinderversje, omdat dat hetzelfde metrum heeft. In een van die ollekebollekes, Tireli Turelu, komt de term ‘Haarlemmerstraatpubliek’ voor. Drs. P. woonde in Amsterdam op de Keizersgracht, om de hoek bij de Haarlemmerstraat.

Chris de Waard sprak met Erik van Muiswinkel en met GroenLinks-raadslid Ashley North over het gedicht op de Haarlemmerstraat.

Omdat Leiden bekend staat om de muurgedichten, er nog geen gedicht is van Drs. P. en wij ook een Haarlemmerstraat hebben, leek het niet alleen GroenLinks in Leiden, maar ook Erik van Muiswinkel ook prima idee. Van Muiswinkel is dé Drs. P imitator van Nederland. Van Muiswinkel was daarom ook maar wat bereid om vanmiddag even naar Leiden te komen om op de Haarlemmerstraat het gedichtje voor te dragen.

Tireli turelu!
Daar is de orgelman
Die zo de buurt
Weer wat vrolijker maakt

Waar het gemiddelde
Haarlemmerstraatpubliek
Al sedert lang
Voor immuun is geraakt

Als het ollekebolleke daadwerkelijk in de Haarlemmerstraat wordt gerealiseerd, komt Van Muiswinkel het graag officieel onthullen, zo beloofde hij vanmiddag.

Delen

14 reacties

 1. Heeft GroenLInks P.’s rijmelarijen wel langs de politiek-correcte en feministische meetlatten gelegd? “Orgelman” in plaats van orgelpersoon maakt hem namelijk al behoorlijk verdacht in sommige kringen. En zo’n werkje van P. als ‘Gezusters Karamazov’, bevestigd dat niet het vooroordeel over XX-moordenaars als zijnde meestal gifmengers? Wie weet wat een nader onderzoek van zijn teksten nog meer aan het licht zal kunnen brengen.

 2. Jantje van Leiden op

  Geweldig, hiermee is met een klap het gebrek aan sociale woningen in Leiden opgelost!

 3. Als het regent in mei is april al voorbij. Dr. Dirk vd Blom

  In gelul kan je niet wonen maar dat weten ze nog steeds niet bij GL

 4. Piet Pekelharing op

  Ja, een Haarlemmerstraat hebben wij in Leiden ook…. en helaas ook een orgelman.

  • Piet Pekel heeft veel weg van een repeterende wekker.
   Een goudvis in een te kleine kom.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline