(Foto's: Annan Verboom).

GroenLinks ijvert voor gedicht van Drs. P op blinde muur Haarlemmerstraat

Als het aan GroenLinks Leiden ligt, komt er een gedicht van de in 2015 op 95-jarige leeftijd overleden Drs. P op een stuk blinde muur in de Haarlemmerstraat. Heinz Hermann Polzer, zoals Drs. P eigenlijk heette, was een Nederlandstalige tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit.

Erik van Muiswinkel draagt als Drs. P. het ollekebolleke over de Haarlemmerstraat voor. (Video: Hans Stauttener).

Naast liedjes schreef hij ook veel gedichten. In 1974 introduceerde hij een nieuwe versvorm in het Nederlandse taalgebied. Het ollekebolleke. Vernoemd naar het bekende kinderversje, omdat dat hetzelfde metrum heeft. In een van die ollekebollekes, Tireli Turelu, komt de term ‘Haarlemmerstraatpubliek’ voor. Drs. P. woonde in Amsterdam op de Keizersgracht, om de hoek bij de Haarlemmerstraat.

Chris de Waard sprak met Erik van Muiswinkel en met GroenLinks-raadslid Ashley North over het gedicht op de Haarlemmerstraat.

Omdat Leiden bekend staat om de muurgedichten, er nog geen gedicht is van Drs. P. en wij ook een Haarlemmerstraat hebben, leek het niet alleen GroenLinks in Leiden, maar ook Erik van Muiswinkel ook prima idee. Van Muiswinkel is dé Drs. P imitator van Nederland. Van Muiswinkel was daarom ook maar wat bereid om vanmiddag even naar Leiden te komen om op de Haarlemmerstraat het gedichtje voor te dragen.

Tireli turelu!
Daar is de orgelman
Die zo de buurt
Weer wat vrolijker maakt

Waar het gemiddelde
Haarlemmerstraatpubliek
Al sedert lang
Voor immuun is geraakt

Als het ollekebolleke daadwerkelijk in de Haarlemmerstraat wordt gerealiseerd, komt Van Muiswinkel het graag officieel onthullen, zo beloofde hij vanmiddag.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×