De kandidaat-raadsleden van Progressief Zoeterwoude (foto: Rita van de Poel).

Progressief Zoeterwoude zet in op wonen, duurzaamheid en een zelfstandig dorp

Progressief Zoeterwoude (PZ) vindt dat Zoeterwoude zelfstandig moet blijven en niet moet fuseren met de gemeenten rond Leiden. Dat stelde lijsttrekker Ruud Bouter maandagavond in Politiek071. Daarnaast zijn wonen en duurzaamheid twee belangrijke speerpunten uit het verkiezingsprogramma van de partij. Op de kandidatenlijst staan, net als bij veel andere partijen in de regio, veel nieuwe namen.

De kandidatenlijst van PZ wordt aangevoerd door Ruud Bouter, de huidige fractievoorzitter. Hij gaf in het interview aan beschikbaar te zijn voor de positie van wethouder, mocht de partij een coalitie gaan vormen. In dat geval wordt de nummer twee van de kandidatenlijst Myrna van der Poel, op dit moment commissielid, fractievoorzitter.

Op plek drie van de lijst staat staat het huidige gemeenteraadslid Pieter Goossen, gevolgd door drie nieuwe gezichten: Milica Oppe, Marin Pannebakker en Eva De Bruyker. Pannebakker staat inmiddels ook wel bekend als de Klaverman, door zijn vlogs in een klaverpak. Pannebakker was ook te gast in Politiek071 om over zijn ambities te vertellen.

Lijsttrekker Ruud Bouter en student Marin Pannebakker te gast bij IJsbrand Terpstra in Politiek071

Speerpunten
Wonen en duurzaamheid zijn de twee belangrijkste speerpunten in het verkiezingsprogramma van PZ. De partij zet zich richting de komende verkiezingen in voor sociale huur- en koopwoningen voor startende jongeren en ouderen zodat zij in Zoeterwoude kunnen blijven wonen. Daarbij wil de partij dat tien procent van die woningen beschikbaar wordt gesteld aan starters uit Zoeterwoude, zodat jongeren het dorp niet hoeven te verlaten.

Net als veel andere partijen in de regio, zet PZ in op duurzaamheid. Het doel is volgens Bouter het realiseren van een klimaat-neutrale gemeente, waar het energieverbruik wordt verminderd en de energie die wordt gebruikt, duurzaam wordt opgewekt. Daarbij kan worden gedacht aan het plaatsen van extra zonnepanelen, windmolens en ondergrondse warmteopslag.

Regio
Een onderwerp waar in de hele Leidse regio in het kader van de verkiezingen veel over wordt gesproken, is regionale samenwerking en zelfstandigheid. PZ vindt een goede relatie en samenwerking met de omliggende gemeenten belangrijk, maar wil wel dat Zoeterwoude zelfstandig blijft. ‘Op de borden rond de gemeente blijft Zoeterwoude staan’, aldus Bouter. ‘Bij een fusie komt daar Leiden op te staan en dat vinden wij nou juist niet de bedoeling.’ Het doel is om kleinschaligheid en het dorpse, groene karakter te behouden en dat het gemeentebestuur dichtbij burgers in Zoeterwoude blijft.

Grote partij
Op dit moment heeft PZ zes van de totaal dertien zetels in de Zoeterwoudse gemeenteraad. Een extra zetel voor de partij zou betekenen dat PZ de meerderheid in de gemeenteraad krijgt. Daar is Bouter geen voorstander van. ‘Als het gebeurt, dan gebeurt het en dan zullen we ook zeker een feestje vieren. Maar als je oppermachtig bent in de raad zal dat de besluitvorming niet per definitie verbeteren.’

Om te voorkomen dat de partij een meerderheid in de raad zou kunnen krijgen, had PZ ervoor kunnen kiezen om de drie partijen waaruit PZ bestaat  – PvdA, GroenLinks en D66 – apart mee te laten doen met de verkiezingen. ‘Dat lag niet voor de hand’, aldus Bouter, ‘we hebben juist succes door deze samenwerking.’ Pannebakker voegde daar nog aan toe: ‘Landelijk twijfel ik zelf bijvoorbeeld tussen D66, GroenLinks en PvdA, die partijen liggen redelijk dicht bij elkaar.’

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×