Wethouder Hans Rasch afgelopen najaar bij de aanleg van de laatste nieuwe rioolpijp in de Vlietwijk. (Foto: Gemeente Voorschoten).

Aanpassing rioolheffing Voorschoten kost woningcorporaties half miljoen

Door de rioolheffing niet langer op te leggen aan de huurders van woningen in Voorschoten, maar aan de eigenaar van het vastgoed wil de gemeente Voorschoten jaarlijks ruim een ton in de knip houden. “Geld dat we heel goed voor andere zaken kunnen gebruiken,” zegt wethouder Daan Binnendijk van financiĆ«n.

De gemeente loopt nu elk jaar een bedrag van rond de 113.000 euro mis. Het gaat om toegewezen kwijtscheldingen van inwoners die de rioolbelasting niet kunnen betalen. Door de belastingaanslag voortaan naar de eigenaar van het pand te sturen, heeft de gemeente niet meer met deze vorm van inkomstenderving te maken.

De twee grote woningbouwcorporaties die in Voorschoten actief zijn, De Sleutels en Woonzorg Nederland, zijn de dupe van de voorgenomen wijziging. Voor hen geldt geen mogelijkheid tot kwijtschelding en de corporaties moeten de gemeentelijke heffing nu voor al hun huurders gaan betalen zonder mogelijkheid om het in de huur door te berekenen. “De corporaties zullen, net als de gemeente, hun uitgaven moeten afstemmen op de inkomsten,” reageert wethouder Hans Rasch op dat gegeven.

De gemeenteraad moet formeel nog instemmen met het voorstel van het college, maar dat lijkt een formaliteit. Het college geeft met de wijziging namelijk uitvoering aan een motie van diezelfde raad.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×