(Foto: PR).

Nieuwe Vijf Meihal krijgt 2000 stoeltjes, geen meerderheid voor uitbreiding

De nieuwe indoor sporthal die de Vijf Meihal moet gaan vervangen, krijgt 2000 stoeltjes. Dat besliste de gemeenteraad donderdagavond unaniem. Een motie van PvdA en CDA om nogmaals onderzoek te doen naar een variant met 3000 stoeltjes kreeg alleen bijval van Leefbaar Leiden. Voor ZZ Leiden is dat een flinke teleurstelling, de basketbalvereniging vindt dat er minimaal 3000 stoeltjes nodig zijn om topsport te kunnen bedrijven.

PvdA-raadslid Gijs Holla kwam met de motie voor onderzoek naar de duizend extra stoeltjes. “Wij zijn blij dat er eindelijk een plan ligt voor een nieuwe sporthal. Maar wij denken ook dat het realistisch is dat er 3000 stoeltjes komen. Dan kunnen er internationale basketbalwedstrijden worden gespeeld en kunnen er in de toekomst ook topsportwedstrijden van andere sporten plaatsvinden.” De motie haalde echter geen meerderheid; alleen het CDA en Leefbaar Leiden stemden ook voor.

Duo-raadslid Martijn Otten van de PvdA over de motie voor een onderzoek naar 3000 stoeltjes

Onvoldoende onderbouwing
De SP was een van de partijen tegen de motie. “2000 stoeltjes past goed bij de grootte van Leiden en het inwonersaantal van de stad. Wij vinden daarnaast dat de onderbouwing van ZZ Leiden onvoldoende is”, aldus Ries van Walraven van de SP. Jeffrey van Haaster van D66 wees er in zijn betoog tegen de motie nog op dat de wijk rondom de nieuwe hal al meerdere malen heeft aangegeven tegen een uitbreiding te zijn. Daarbij ging het vooral over te verwachten parkeerproblemen, legde Van Haaster uit.

Raadslid Jeffrey van Haaster van D66 steunde de motie van de PvdA niet, IJsbrand Terpstra sprak met hem

Vertraging
Volgens wethouder Paul Dirkse (Sport) werd in de motie gevraagd om een onderzoek dat eerder al is gedaan en waaruit is gebleken dat een uitbreiding meerdere miljoenen euro extra kost. Daarnaast zou het onderzoek de bouw van de nieuwe sporthal volgens de wethouder nog eens zes maanden vertraging opleveren, wat voor het Leonardo College – dat de zaal als gymzaal gaat gebruiken – erg onwenselijk is.

Wethouder Paul Dirkse (sport) over de kritiek van ZZ Leiden en de andere sportaccomodaties

ZZ Leiden
Voor basketbalvereniging ZZ Leiden kwam de beslissing niet als verrassing, maar toch was voorzitter Marcel Verburg teleurgesteld. “Als we topsport willen bedrijven, is een grotere hal echt nodig”, zei hij meteen na afloop tegen Sleutelstad. “Als wij niet meer aan de top mee kunnen doen, dan zullen anderen het stokje over moeten nemen”, zei Verburg over zijn functie als voorzitter van de club. Een andere optie is het vertrek van de club naar een grotere stad, bijvoorbeeld Den Haag. In die stad zijn wel grotere sporthallen beschikbaar, waar ZZ Leiden binnenkort al een eerste wedstrijd zal spelen.

Voorzitter van ZZ Leiden Marcel Verburg in gesprek met IJsbrand Terpstra

Advertentie

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×