Partij Sleutelstad trapt verkiezingscampagne op ludieke wijze af

15

Nieuwkomer in de Leidse politiek Partij Sleutelstad heeft de verkiezingscampagne afgelopen woensdag op ludieke wijze afgetrapt. Lijsttrekker Maarten Kersten kwam verkleed als Jan van der Does naar het Van der Werfpark om de sleutels van de stad daar symbolisch te overhandigen aan oud-burgemeester van Leiden Pieter van der Werf (1529-1604).

De partij koos naar eigen zeggen voor het Van der Werfpark omdat het beeld van Pieter Adriaensz van der Werf symbool staat voor ‘de volks-zeggenschap in Leiden’. In Politiek071 legde lijsttrekker Kersten eerder uit dat de partij zich in wil gaan zetten voor burgerparticipatie. Het motto van de partij is ‘Partij Sleutelstad geeft u de sleutels van de stad terug’, wat Kersten afgelopen woensdag symbolisch naspeelde.

Omdat de campagne-aftrap plaatsvond op Valentijnsdag, besloten de aanwezige kandidaat-raadsleden van de partij om na de ceremonie gezamenlijk een bloemetje te leggen bij het standbeeld van Van der Werf. Daarbij probeerde de partij vooral te laten zien hoe divers de lijst is samengesteld. De volledige kandidatenlijst is terug te vinden op de website van Partij Sleutelstad.

Delen

15 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Een gelijksoortige melige verkleedpartij haalden ze vier jaar geleden ook uit. Toen leidde dat tot niets. Ik vrees dat het deze keer ook niets wordt.

  • Enig rondkijken op de website van de partij leert dat deze gesponsord wordt door onder meer een frituur. Tsja…Van het partijprogramma kan ik weinig bakken, het lijkt een allegaartje van op het laatste moment bij elkaar gesleepte onderwerpen. Bij de vorige verkiezingen lag de kiesdrempel omtrent de 1400 stemmen (aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door raadszetels) en kwamen ze nog niet aan de helft daarvan. Overigens haalde een andere lokale partij (SLO) het toen net niet.(1215 stemmen) https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen/detail/GR20140319/637663

   Ik had eigenlijk gehoopt, dat wat serieuzere partijen als 50Plus of misschien zelfs FvD eens zouden deelnemen aan de komende GR-verkiezingen in Leiden. Dit, om de komende 4 jaar voor wat reuring te zorgen in het verder gezapige lokale politieke landschap van Leiden.

 2. Ik hoop van harte dat ze het wel gaan halen. Sinds kort volg ik ze en vind dat ze goed bezig zijn.
  Zeker nu de burger op allerlei manieren wordt genaaid door de oude politiek.
  Gister gezien hoe minister Ollongren door allerlei bochten moest gaan om duidelijk te maken dat referenda niet van deze tijd is.
  Want de burger krijg dan voor het zeggen en dat willen ze voorkomen door referendum af te schaffen en SCHIJNDEMOCRATIE in tact te laten/houden.
  Zelfs een referendum over af te schaffen referendum mag niet meer.

  Het was zielig en gênant om het te zien.

  J van Leiden en Leids burger jullie zijn D66 figuren ??
  Want iets anders kan ik ook niet concluderen.

  • Jantje van Leiden op

   Ik en D’66? Ik moet er niet aan denken. Natuurlijk ben ik voor het referendum maar dan moet het wel ergens over gaan. Niet bij elke scheet. Dat werkt niet.

   • Zeker niet voor elke scheet een referendum!
    Wel voor grote projecten die de burger direct raakt. Dat geeft de burger iets meer zeggenschap dan wat er nu gebeurt.
    Wie kan hier nu op tegen zijn om de burger mee inspraak te geven???

 3. Politici en ludieke acties, dat is waar het misgaat. Of de de mensen na de actie weer serieus willen nemen? Meestal niet.

  • Een Leids burger op

   Nee Emile, die RGL is er niet gekomen omdat men de uitslag van het RGL-referendum (meerderheid tegen) alsnog wilde nakomen maar omdat het eindelijk tot de provinciaaltjes (lees provinciaal bestuur Zuid-Holland) begon door te dringen dat investeren in ander openbaar vervoer EN diie RGL allebei financieel niet haalbaar was. Dus moest men een keuze maken.
   Die keuze heeft er voor gezorgd dat de RGL niet doorging en men wilde investeren in ander openbaar vervoer.
   Maar goed, misschien kan Piet Pekelharing met zijn RGL-partij(=Republikeins Genootschap Leiden) ook eens deelnemen aan de verkiezingen. Wel benieuwd of ¨zijn partij¨ dan wel boven de kiesdrempel zal uitkomen.

 4. Ik had juist begrepen dat de “verkleedpartij” met Valentijn te maken ivm hun campagnestart.
  Bij de SP was de lijsttrekker ook verkleed. Ik vind hun partijpunten zeker geen grap. Ik hoop dat zij ervoor zorgen dat wij als burgers weer wat te vertellen krijgen!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio (met name Oegstgeest) en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline