Lijsttrekker Maarten Kersten van Partij Sleutelstad in de studio bij Politiek071.

Derde poging Partij Sleutelstad voor plekje in Leidse gemeenteraad

De Leidse lokale politieke partij Partij Sleutelstad staat aankomende maart wederom op de stembiljetten. Ook tijdens de afgelopen twee gemeenteraadsverkiezingen deed de partij een gooi naar een plekje in de gemeenteraad, maar toen ontbrak het aan genoeg stemmen. Waarom het nu wel gaat lukken? “We zijn eerder begonnen en hebben de hoop dat mensen ons nu wel kennen”, aldus lijsttrekker Maarten Kersten in Politiek071.

De partij is geen onbekende in Leiden. Het is de derde keer op rij dat Partij Sleutelstad zich lokaal verkiesbaar stelt. In 2010 (312 stemmen) en 2014 (533 stemmen) lukte het de partij echter niet om een zetel te behalen, daar waren toen minimaal 1400 stemmen voor nodig. Dit jaar probeert de partij het opnieuw, met Maarten Kersten als lijsttrekker en Anand Jitan op de tweede plek. Mocht het lukken om één zetel behalen, dan zullen ze die delen als duo-raadslid.

Lokale referenda
Het belangrijkste verkiezingsthema voor Kerstens is het mogelijk maken van lokale referenda. “We willen de burgers weer zeggenschap geven”, aldus Kerstens. “Daarom willen wij dat inwoners van Leiden maandelijks een keuze kunnen maken over de belangrijkste punten van de gemeenteraadsvergadering.” Die referenda zouden op de website van de gemeente Leiden moeten worden gehouden en ervoor moeten zorgen dat burgers beter worden betrokken. Partij Sleutelstad is overigens niet de enige die voor lokale referenda pleit, ook de Partij voor de Dieren maakt zich hier hard voor bleek deze week.


Lijsttrekker Maarten Kersten in gesprek met IJsbrand Terpstra in het radioprogramma Politiek071

Fusie in de regio
Een tweede speerpunt van de partij is de fusie van Zoeterwoude, Leiderdorp, Oegstgeest en Leiden. Net als de meeste andere Leidse partijen ziet Partij Sleutelstad zo’n fusie wel zitten, al vindt Kerstens het ook juist iets voor zo’n lokaal referendum. “Het kan zijn dat de burgers ons standpunt op dit gebied dan niet onderschrijven, dat is prima”, aldus Kerstens op de vraag of een eigen standpunt niet in strijd is met een lokaal referendum. “Maar we zitten dan natuurlijk ook in de raad om iets te bediscussiëren.”

Lijst
De afgelopen maanden is de lijst van Partij Sleutelstad vastgesteld. Maarten Kersten staat op nummer 1, gevolgd door de Leidse rijschoolhouder Anand Jitan op nummer twee en Lieuwke Güler op nummer drie. Op de laatste, twaalfde plek staat de Leidse Egyptoloog Olaf Kaper.

Met deze lijst hoopt de partij een bijdrage te leveren aan een hogere opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. “We willen af van die vijftig procent en toe naar een tachtig procent opkomst”, stelde Kersten afgelopen maandag hoopvol in de uitzending van Politiek071.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×