Derde poging Partij Sleutelstad voor plekje in Leidse gemeenteraad

39

De Leidse lokale politieke partij Partij Sleutelstad staat aankomende maart wederom op de stembiljetten. Ook tijdens de afgelopen twee gemeenteraadsverkiezingen deed de partij een gooi naar een plekje in de gemeenteraad, maar toen ontbrak het aan genoeg stemmen. Waarom het nu wel gaat lukken? “We zijn eerder begonnen en hebben de hoop dat mensen ons nu wel kennen”, aldus lijsttrekker Maarten Kersten in Politiek071.

De partij is geen onbekende in Leiden. Het is de derde keer op rij dat Partij Sleutelstad zich lokaal verkiesbaar stelt. In 2010 (312 stemmen) en 2014 (533 stemmen) lukte het de partij echter niet om een zetel te behalen, daar waren toen minimaal 1400 stemmen voor nodig. Dit jaar probeert de partij het opnieuw, met Maarten Kersten als lijsttrekker en Anand Jitan op de tweede plek. Mocht het lukken om één zetel behalen, dan zullen ze die delen als duo-raadslid.

Lokale referenda
Het belangrijkste verkiezingsthema voor Kerstens is het mogelijk maken van lokale referenda. “We willen de burgers weer zeggenschap geven”, aldus Kerstens. “Daarom willen wij dat inwoners van Leiden maandelijks een keuze kunnen maken over de belangrijkste punten van de gemeenteraadsvergadering.” Die referenda zouden op de website van de gemeente Leiden moeten worden gehouden en ervoor moeten zorgen dat burgers beter worden betrokken. Partij Sleutelstad is overigens niet de enige die voor lokale referenda pleit, ook de Partij voor de Dieren maakt zich hier hard voor bleek deze week.


Lijsttrekker Maarten Kersten in gesprek met IJsbrand Terpstra in het radioprogramma Politiek071

Fusie in de regio
Een tweede speerpunt van de partij is de fusie van Zoeterwoude, Leiderdorp, Oegstgeest en Leiden. Net als de meeste andere Leidse partijen ziet Partij Sleutelstad zo’n fusie wel zitten, al vindt Kerstens het ook juist iets voor zo’n lokaal referendum. “Het kan zijn dat de burgers ons standpunt op dit gebied dan niet onderschrijven, dat is prima”, aldus Kerstens op de vraag of een eigen standpunt niet in strijd is met een lokaal referendum. “Maar we zitten dan natuurlijk ook in de raad om iets te bediscussiëren.”

Lijst
De afgelopen maanden is de lijst van Partij Sleutelstad vastgesteld. Maarten Kersten staat op nummer 1, gevolgd door de Leidse rijschoolhouder Anand Jitan op nummer twee en Lieuwke Güler op nummer drie. Op de laatste, twaalfde plek staat de Leidse Egyptoloog Olaf Kaper.

Met deze lijst hoopt de partij een bijdrage te leveren aan een hogere opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. “We willen af van die vijftig procent en toe naar een tachtig procent opkomst”, stelde Kersten afgelopen maandag hoopvol in de uitzending van Politiek071.

Delen

39 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Je kunt die club enige vorm van zelfoverschatting niet ontzeggen. Elders zeggen ze te gaan voor vijf zetels. Met hun programma haalden ze de vorige keer nauwelijks een derde van een raadszetel. Maar deze keer gaat dat wel lukken, omdat ze eerder zijn begonnen. Waarmee dan wel? Nou, ik wil wel een voorspelling doen: het wordt weer niks.

  • Nou het is makkelijk om te zeggen het wordt niks.Het zijn wel Leidenaars die lokaal iets willen bereiken en dat is al heel wat dan landelijke partijen die voor en tijdens de verkiezingen van alles beloven en daarna hun gang gaan en beslissingen nemen waar we als burger niet achter staan.

   Ik zie het wel zitten dat er voor belangrijke punten die ons allen aangaat in Leiden per onderwerp mee te mogen beslissen in de vorm van referenda.

   Dus ik hoop dat ze dit keer wel gaan redden.

 2. Laetitia Siwpersad op

  Een partij die beweerd vrouwen op de voorgrond te plaatsen laat de lijst aanvoeren door 2 mannen.
  Vreemd om dan pas op de derde onverkiesbare plek een vrouw neer te zetten. En Wie gelooft nog in al die andere namen op de lijst? screent deze partij wel zoals het moet? En waar is de vrouw van vorige verkiezing gebleven die als lijsttrekker op nummer 1 stond.? Afgeserveerd om welke reden.? Ruzie gemaakt?
  Dhr Kersten kan daar wel antwoord opgeven. Of durft niemand het te vragen?
  Geen vrouwvriendelijke partij dus. Zou niet weten waarom zij 5 zetels zouden kunnen halen.
  Waarom ze weer meedoen met het credo vrouwvriendelijk? Is mij niet duidelijk. Zand in de ogen van de kiezer strooien? Hou hier maar eens een referendum over!

  • Een Leids burger op

   Op de 1e en 2e plaats van een partij horen de beste kandidaten te staan, ongeacht of die nu vrouw, man , autochtoon of allochtoon zijn.
   Anders krijg je net zo’n gedonder als bij de Pamperaar van de Allochtoon(=PvdA) omdat er weer zonodig een vrouw of allochtoon omhoog gepamperd moet worden.

   • Vreemd dat de Leidsche burger het in verkiezingstijd over allochtonen die gepamperd moeten of mogen worden heeft. Zijn wij zo langzamerhand deze term nu nog niet ontgroeid? De emancipatie gaat door. Er is geen terugweg. Partij Sleutelstad had dat uit moeten uitdragen wanneer men beweerd 55 procent vrouwen op de kieslijst te hebben staan. Genoeg capabele Leidsche vrouwen daarvoor te vinden. Politiek bedrijven doe je niet zo nodig het is een missie of niet.

    • Een Leids burger op

     Emancipatie moet niet noodzakelijkerwijs betekenen dat perse vrouwen (of allochtonen) hoger op de lijst moeten komen. Was eerder nu juist niet een vrouw lijsttrekker en no.1 op de lijst bij deze partij?……Toen heb ik ook geen mannen horen klagen hoor. 🙂
     De plaatsbepaling van de kandidaten op de lijst zou ook door de leden van die partij, voorzover die er al zijn, kunnen plaatsvinden of door alle kandidaten gezamenlijk bepaald kunnen worden.

  • Maarten Kersten op

   Wat leuk! Daar is Laetitia weer, die zelf lijsttrekker was van deze partij tijdens de vorige verkiezingen. Niet in de eerste plaats gekozen op basis van kennis of kunde of debatvaardigheid, maar eerder vanwege het streven naar een vorm van vrouwvriendelijkheid, die elders op deze pagina terecht door reaguurders wordt bespot. Dat was gewoon zo gegroeid en pas daarna werden anderen erbij gehaald (én gescreend !), omdat het in de organisatie van de verkiezingen maar niet opschoot. Daardoor dus was men in 2013/14 te amateuristisch en te laat begonnen en kende Leiden haar en PS nog niet toen de verkiezingen begonnen. Onbekend maakt onbemind. En de reden dat men nu denkt een aantal zetels te kunnen gaan halen, is niet alleen dat men nu op tijd is begonnen, zoals het artikel van Sleutelstad hierboven suggereert. Of dat we zelfs nog na 2014 constant hebben doorgewerkt, en publiciteit vergaard, bijvoorbeeld als lobby voor Nieuwe Democratie bij de Prov. Statenverkiezing van 2016. De belangrijkste reden is echter in de eerste plaats, dat men nu eindelijk het publiek meekrijgt in de “flow” van de recentelijk in heel Nederland sterk gegroeide wens van de burger tot het krijgen van meer zeggenschap. En verder ook omdat de PS de laatst overgebleven lokale partij is. Een partij die geen landelijke bindingen heeft maar alleen binding met de Leidse problematiek en Leidse burgers. Men kent en herkent de idealen van de “sleutelstadspartij” nu zolangzamerhand. En dus:… bekend maakt vast wel wat meer bemind… Over bemind gesproken: dezelfde Laetitia is in 2014 gewoon en met aller instemming uit de partij gestapt. Geen echte ruzie dus. Zijn de druiven nu zuur? Vrouwvriendelijk echter blijven wij en positieve discriminatie vinden wij in deze tijd ook extra nodig, al ben ik het met Leidse Burger eens, dat dat niet per se op nummer 1 of 2 zichtbaar hoeft te zijn. Het had gekund, zou ook mooi zijn geweest, maar het lag nu toevallig niet voor de hand.
   2. Je vraagt je af: “Wie gelooft nog in al die andere namen op de lijst?”. Politiek is geen geloof. We zijn God niet… Maar de gemeente screent altijd alle namen en antecedenten voor zij de kandidatenlijst aanvaardt. Laetitia, jij was ook gescreend, dát had je met een beetje dossierkennis van de vorige keer nog wel kunnen weten… .
   3.. En je laatste voorstel? Ja, goed idee, daar zouden we wel eens een referendum over kunnen houden op onze website..!

   • Laetitia Siwpersad op

    Ha die Maarten,

    Politiek correct om te liegen? Debat vaardig in ruzie maken.? Wat een zelfoverschatting om nog maar te denken dat de kiezer dit niet door heeft. Inderdaad Politiek heeft voor jou niks met Godsdienst te maken vandaar een Hernhutter op de tweede plaats zetten want je weet maar nooit. Met modder gooien naar een voormalig lijsttrekker is typerend voor jou. Heb je namelijk eerder gedaan. Over jou zelf overschattende capaciteiten zal de kiezer gaan oordelen. En dat zal die heel goed gaan doen. Jij heb vele A viertjes nodig om jezelf kiesbaar te poetsen, de kiezer heeft een potlood en rekent af met een rode stip.

    • Begrijp ik nu goed dat de voormalig lijsttrekker met modder gooit naar haar opvolger? Dat is niet chique! Ik denk dat het moet gaan wat PS als politieke partij te bieden heeft. De rest interesseert me eigenlijk niet. Meer directe betrokkenheid van de burger bij zaken die ons direct raken dmv referenda lijkt me de enige weg om de afstand tussen politiek en burger te beslechten.

 3. Een Leids burger op

  “mee te mogen beslissen in de vorm van referenda.”
  Laat u zich toch vooral niet lijdzaam misleiden dat U zou mogen meebeslissen hoor meneer of mevrouw De Groot.
  Denk ook eens aan de uitkomst van het RGL-referendum, EU-referendum of Oekraïnereferendum waarvan de uitslag totaal door de politiek genegeerd is.
  Kersten wil nu een soort 14-daags-digitaalreferendum. Maar de kans is groot dat de uitslag daarvan “gewoon” weer door de politiek wordt genegeerd en de
  gemeenteraad haar eigen weg gaat zoals gebruikelijk. De gemeenteraadsleden zijn immers “gekozen” zo is dan de redenering.
  Op een dergelijke nieuwe vorm van (schijn)inspraak zit ik niet te wachten.
  .
  Al in 2006 is er een onderzoek geweest waaruit bleek dat Leidse burgers best tevreden waren over de mogelijkheden van inspraak e.d. maar DAT ZE ER TE
  WEINIG VaN TERUGZAGEN IN DE UITEINDELIJKE BESLUITVORMING. Dáár zit het probleem dus.
  .
  Een referendum over fusie van gemeenten zou een goed idee kunnen zijn MITS:
  1. De burgers vooraf goed worden geïnformeerd over de voor- en nadelen van zo’n fusie.
  2. Men de uitslag van het referendum achteraf ook zal overnemen.
  Maar wat gaat men doen als de uitslag van dat referendum in de ene gemeente anders is dan in de andere?
  .
  Hoewel niet onmogelijk verwacht ik net als Jantje toch niet dat het dat Sleutelstadpartijtje van Kersten deze keer wel zal lukken om in de raad te
  komen. Maar het is wel bewonderenswaardig dat ie het steeds weer opnieuw wil proberen. Verbazingwekkend echter vind ik dat er bij hem nauwelijks enig
  besef is WAAROM het al die andere keren dan toch niet gelukt is: Te laat beginnen is natuurlijk kletskoek. Dat sleutelstadpartijtje is eigenlijk
  overbodig omdat hun standpunten in andere vorm al bij in de raad aanwezige partijen te vinden zijn.
  Zie ook:http://sleutelstad.nl/2018/01/16/leefbaar-leiden-nieuwe-gemeenteraad/#comment-267692

  • Het verschil tussen alles maar accepteren en een poging doen om de burger erbij te betrekken is toch prachtig wat Partij Sleutelstad wil bereiken.
   Trouwens door RGL-referendum ben ik juist deze partij gaan volgen. Ik was toen ook teleurgesteld en hoop dat ze echt binnen komen.Ik geef liever mijn stem aan Partij Sleutelstad dan aan een ander partij waar ze dan 4 jaar lang gaan feesten met mijn stem.

   Jij bent dus iemand die kennelijk alles over zich heen laat komen.Neen, ik niet `kracht van democratie zit juist in zo`n referenda partij`.

   • Een Leids burger op

    Nee, de Groot. Zoals ik al zei zijn er genoeg manieren om de burger ergens bij de betrekken. Daar ontbreekt het echt niet aan. Lees nog eens goed wat ik in grote letters daarover zei.
    De kracht van referenda en democratie komt pas tot uiting als men de uitslag ook wil en kan nakomen. Anders zal het weer een teleurstelling worden en worden mensen juist boos omdat ze weer niet serieus worden genomen.. Ik heb echt niet de illusie dat Sleutelstadpartij daar verandering in kan brengen

 4. “Die referenda zouden op de website van de gemeente Leiden moeten worden gehouden …”
  Bijzonder slecht plan:
  – Overheid en IT, we weten allemaal dat daar niets anders van terecht gaat komen dan een volledige en voornamelijk dure mislukking;
  – Inloggen op de website van de overheid zal natuurlijk met de DIGI-D moeten gebeuren, waarmee gelijk voor diezelfde overheid duidelijk is welke personen tegen het voorstel hebben gestemd. Succes met je volgende aanvraag voor een vergunning van het een of ander …

  • DigiD is toch anoniem??
   En gaat de gemeente echt b.v. 20.000 burgers controleren???

  • Maarten Kersten op

   @ Leidse Burger, @ De Groot, @ Marcellus B.
   Beste heer/mevrouw De Groot, inderdaad is dit anoniem. Er zijn overigens ook nog andere sluitende geanonimiseerde systemen waarmee de burger in alle rust en privacy zijn/haar mening kan geven. Men heeft daar in verschillende andere landen goede ervaring mee opgedaan. Per computer stemmen is ook anoniem trouwens. En ik ben het met u eens, dat niemand op het stadhuis er behoefte aan zal hebben om zelfs ook maar een, zeg, beginnersdeelname van 10 of 20.000 te gaan bespionneren áls hij dat zóú kunnen.
   @ Marcellus B. Overigens, een goed voorbeeld van dat het met de ICT geen probleem is en ook hoe het kan, is de dagelijkse peiling die het Leidsch Dagblad en haar zusterbladen dagelijks op hun pagina 3 publiceren. Zo’n systeem is helemaal niet duur.
   @ Leidse Burger: u bent echt veel en veel te optimistisch waar het gaat om de huidige manieren om de burger ergens bij te betrekken. Een beetje betrekken, ja, soms wel, maar vrijblijvend. Er zijn weliswaar bij belangrijke deelplannen vaak (niet altijd) informatie-bijeenkomsten, maar die worden wel eens gestaakt of opgeschort als de meningsvorming het college niet uitkomt (bijv. Lakenplein, Ankerpark) maar er wordt zeker niet vaak gediscussieerd, nooit gestemd en op z’n best wordt er soms rekening met massale burger-opinie gehouden. Zo hebben zo kort voor de verkiezingen massale, hardnekkige en dus enorm veel verspilde energie, tijd en emotie van de burger zelf, dus burgerprotesten, ervoor gezorgd dat het rampzalige plan voor verplaatsing van het busstation niet doorging. Hetzelfde geldt de hoogbouwplannen bij de Lorentzschool. Verder kunnen burgers in de raadscommissies inspreken, soms ook bij raadsvergaderingen. Maar ook dat zijn slechts een paar nauw betrokkenen gedurende 5 of 10 minuten. Die worden dan “gehoord”. Vrijblijvend. Als het massaal is, worden de partijen van de gevestigde orde, de Oude Politiek, een beetje bang voor stemmenverlies en gaan ze serieuzer luisteren en soms besluiten. Datzelfde speelt ook mee in je vrees, dat bij een raadgevend, niet bindend referendum de raad zich niets van de uitslag zal aantrekken. Dat is een keer gebeurd, bij de Rijn-Gouwelijn, en dat heeft de PvdA bij de volgende verkiezingen de kop en dus collegedeelname gekost. Men kan zich nu eenmaal niet, en zeker niet meer dan 1 keer , onttrekken aan de wil van de Leidse burger. Dat mogen de fracties in de raad misschien juridisch wel doen, omdat zij volgens de gemeentewet het laatste woord hebben, maar dan moeten ze van heel goede huize (= goed beredeneerde verantwoording) komen willen ze dus bij de volgende verkiezingen niet worden afgestraft. Bij een raadplegend referendum is het wat anders. Dát is bindend, maar er zal nog heel wat water door de zee moeten, wil de PS de partijen van de Oude Politiek in de raad ervan kunnen overtuigen om zo’n referendum te houden. Daar gaan we dus hard aan werken ! In elk geval kun je bij alle modellen vaststellen dat de burger wél gehoord wordt. En dus invloed heeft, soms zelfs beslissingskracht… En betrokkenheid van de burger bij de Leidse maatschappij, bij zijn eigen leefomgeving, zal groot worden, zoals dat ook in Zwitserse steden gebeurde, de kiezers-apathie zal verdwijnen, de opkomst bij verkiezingen zal groeien !
   Tenslotte houdt de gemeente wel degelijk sinds een paar jaar een tweejaarlijkse enquête onder een niet representatieve selectie van slechts 1500 burgers, waar u zich niet voor kunt opgeven, en waarvan steeds een klein deel reageert op de nietszeggende algemene maar veel te uitgebreide en dus tijdrovende vraagstelling. Ellenlange vragenlijsten zonder echt Leidse actuele relevantie. Het betreft nooit concrete plannen of beleid. Er wordt ook nooit verantwoord wat ermee gebeurt. Dus…?.

   • “… een goed voorbeeld van dat het met de ICT geen probleem is en ook hoe het kan, is de dagelijkse peiling die het Leidsch Dagblad …”
    Mijn hemel. Serieus gast? Wanneer je, ter illustratie van de mogelijkheden van een bestuurlijk en juridisch sluitend referendum, gaat verwijzen naar lezerspolls van de een of andere krant, dan heb je:
    – een plaat voor je kop of
    – geen enkel verstand van de onderliggende materie of
    – ben je kwaadwillend en bewust misleidend bezig.
    Je mag zelf kiezen welke mogelijkheid je wergstreept.

    • Maarten Kersten op

     @Marcellus_B. Beste “gast”, als er iets kwaadwillend is en eventueel bewust misleidend, met het doel om te scoren, dan is het jouw niet willen zien of toegeven van je ongelijk. Nog wel op diverse punten uit je eerste stukje… De digitale polls op de website van het LD betreft slechts 1 van de door mij genoemde voorbeelden. En geeft slechts aan dat het helemaal geen technisch probleem is, zoiets te organiseren. Niet dat het systeem hetzelfde moet zijn NATUURLIJK ! Het moet, bijvoorbeeld, uiteraard vanaf verifieerbare IP-adressen worden verstuurd en met een speciaal in te stellen persoonlijke code, zoals dat in Zwitserland nu al tientallen jaren en met veel succes gebeurt. Daar begon het met een paar duizend enthousiaste deelnemers (zoals gelukkig hierboven blijken te bestaan) en deden zwartkijkers als jij niet mee. Nog niet. Want men scoort er inmiddels tussen de 60 en 80 %. Nee, over kwaadwillend gesproken: óf je bent van een concurrerende partij van de Oude Politiek die met de gebruikelijke demagogische nep-argumenten vals speelt. Óf je bent goed bevriend met mevrouw Laetitia die inderdaad zo sneu is dat ze wraak wil nemen na zichzelf buiten spel te hebben gezet en nu met dusdanig smerige en onzinnige modder gooit, dat de leden van PS vandaag besloten hebben haar gewoon te negeren. Hoezeer zij ook blijft proberen ons imago te besmeuren door twijfel te zaaien …

     • Zoals ik al zei had je die mogelijkheid van kwaadwillendheid gewoon weg mogen strepen (dus negeren), maar in plaats daarvan ga je gelijk vol op het orgel van persoonlijke beschuldigingen en verdachtmakingen; zelfs nog met een verwijzing naar een mevrouw waar ik nog nooit van had gehoord. Dus wanneer je er zelf voor kiest om voor lul te staan zal ik je niet tegen gaan houden hoor.
      En bij de weg: verifieerbare IP-adressen > dus de overheid weet precies wie tegen wat gaat stemmen, ergo geen anonimiteit bij het stemmen en dat was dus de democratie die door het afvoerputje gaat.
      Jouw partij is een natte scheet, maar doe vooral je ding en ik wens je daar het beste bij.

     • Laetitia,

      Zo ken ik je weer Maarten,
      Burger Marcellus de mond snoeren die ietwat te kritisch is. Je bent aangenomen om zeteltjes te winnen, niet om burgers neer halen die een kritisch geluid laten horen. Partij Sleutelstad zou toch verbindend moeten zijn? Beetje liefde voor het vak tonen en aardig tegen de burger zijn dan kom je er wel hoor ! Hou het kort en bondig, begrijpt iedereen jou. En dan heb je misschien wel je feestje op het stadhuis!

 5. Het is goed dat er een partij is die de belangen van (sociale) huurders ter harte neemt. Geen enkele andere partij in Leiden heeft zoveel oog en oor voor deze groep huurders die momenteel zwaar in de verdrukking zit. Het lijkt wel of alle andere partijen huurders de stad uit willen jagen.

  • Een Leids burger op

   Maarten Kersten heeft zich inderdaad hard gemaakt voor de belangen van sociale huurders maar de SP ook.

 6. Geachte heer Kersten, beste Maarten, met de stadsdemocratie onder het huidige neoliberale partijkartel CDA, VVD, Draaikonten66 en PvdAdieu is het goed mis. En in dit land onder het verrutte juk van dividend strooiende kabinet. Burgerparticipatie in deze stad (en dit land) is een wassen neus is mijn ervaring in de afgelopen 25 jaar. Om de schijn van “meedenken” van betrokken burgers hoog te houden. Het zijn de ca. 200 lokale, regionale en nationale partijbaronnen die de dienst uitmaken en hun zakken vullen. De Marcel van Dams toen, de Hans Aldersen nu. Zie dossiers als Rijnlandroute, Schiphol, Bevend Groningen, HSL, etc… Of lokale referenda het gaan redden dat weet ik niet, maar het zou goed zijn om de bevolking bij ingrijpende kwesties te consulteren. Uiteraard gebeurt dat nu en op korte termijn zeker niet, want het neoliberale partijkartel regelt de zaken liever in de catacomben van de Bree. Fake democratie naast fake nieuws!
  Elke partij in Leiden erbij die de luis in pels van het machtige partijkartel wordt is meegenomen. Uiteindelijk komen er genoeg luizen die aan het partijkartel vreten dat dit monster overlijdt. Maak ik niet meer mee. Hubert, exit.

 7. Een Leids burger op

  @Maarten Kersten
  citaat Maarten Kersten:”Dát is bindend, maar er zal nog heel wat water door de zee moeten, wil de PS de partijen van de Oude Politiek in de raad ervan kunnen overtuigen om zo’n referendum te houden.” Dat in ieder geval wèl heel goed begrepen Maarten en daarom denk ik ook dat dat in veel gevallen niet zal gebeuren want daarmee zou de raad te veel macht uit handen geven aan de Leidse burgers. Daarom moet je ook niet over (bijna) “alles” een referendum willen houden: kan alleen maar op een teleurstelling uitlopen als de raad dan toch weer anders beslist. Wel zou een referendum over fusie van gemeenten onder bepaalde voorwaarden een goed idee kunnen zijn. Zie:http://sleutelstad.nl/2018/01/17/derde-poging-partij-sleutelstad-plekje-leidse-gemeenteraad/#comment-267845
  En nu stop ik er eventjes mee want ik wil het natuurlijk niet op mijn geweten hebben dat Partij Sleutelstad door al die publiciteit straks tòch nog in de raad zou komen. 🙂

  • Maarten Kersten op

   @ELB. Nogmaals: we willen helemaal niet over bijna alles een referendum houden…Ook niet elke 14 dagen. We hebben al jaren duidelijk laten weten dat het gaat om 1 à 3 door de raadsleden uitte kiezen agendapunten voor hun volgende vergadering. Dat zullen dus altijd belangrijke zaken zijn, belangrijk voor elke Leidse burger. Soms (daarbij) een wijk-raadpleging over een plan dat alleen in een bepaalde wijk speelt. Per keer zal de raad moeten beloven of dat raadplegend of raadgevend zal zijn. Dus bindend of niet bindend (niet juridisch maar wel moreel). De PS zal , als de meerderheid van de raad niet metéén het door ons voor te stellen systeem of een dan eventueel door de raad aangepast systeem wil aannemen, bijvoorbeeld omdat men bang is de macht uit handen te geven, vier jaar lang in de raad blijven pleiten en vechten voor deze en andere vormen van Nieuwe Democratie. Dat zal dan veel publiciteit vóór de PS en negatieve publieke opinie voor de nog steeds dwarsliggende oude partijen opleveren. Gevolg: we worden bij de volgende verkiezingen groter, andere, nog steeds aarzelende partijen vrezen dat en gaan zich dan óók uitspreken voor dit systeem. En dan komt het structurele frequente referendum er in elk geval de daaropvolgende zittingsperiode alsnog. Intussen zullen die oude partijen, bang voor hun hachje, in de komende vier jaar in toenemende mate al “lippendienst” gaan bewijzen aan dit idee. En af en toe een niet-structureel referendum toestaan. Zoals over de gemeentelijke fusie. Misschien kan er zelfs een referendum worden gehouden over het invoeren van onze verschillende referendumsystemen of één ervan?

 8. Wim Slijkhuis op

  Laten we bedenken dat al die referendumflauwekul er gewoon nooit zal komen. Want het is financieel niet te realiseren, afgezien nog van de organisatorische problemen. Luchtfietserij dus, maar weinig realistisch.

  • Piet Pekelharing op

   In Zwitserland is die referendumflauwekul zoals u ons inspraakmodel meent te moeten noemen wel degelijk goed te financieren en heeft men geen last van onoverkomelijke financiële problemen. Ik zou bij Odin niet weten waarom dat in Leiden niet zou kunnen.

   Bovenal blijf ik van mening dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hersteld dient te worden.

   • Wim Slijkhuis op

    De Zwitserse referendumfrequentie staat in geen enkele verhouding met wat dit wereldvreemd clubje wil. Vandaar die financiële onmogelijkheid.

 9. Mijnheer lijkhuis ik ben ook boos op de oude politieke partijen. Beter iets nieuws proberen dan straks weer 4 jaar klagen.
  Ik ben langzamerhand toch in deze partij gaan geloven Partij Sleutelstad.
  Want dat ze zelfs in de 2de kamer vanaf willen (referenda) is een belediging voor de burger.

 10. Het is voor Leiden kennelijk niet weggelegd om in het stemlokaal lokaal te stemmen.
  Zie de teloorgang van LWG (Leiden Weer Gezellig/Stoxen), Jan Boer (Stadspartij Leiden Ontzet, SLO) en Sloos (Leefbaar Leiden, blauwe maandag Lijst Fortuin, flirt PVV). Dat is meer iets voor het platte land.

 11. Maarten Kersten op

  @Patrick. Uhhh, platteland? Nou, we zijn gelukkig ook maar een middelgrote stad, geen metropool of dorp. Bij ons zijn de afstanden van de burgers onderling en van burgers overheid nog klein, dus behapbaar. Contacten en communicatie kunnen hier transparant zijn. Daarom hebben lokale partijen hier de laatste decennia altijd kunnen functioneren en hebben ze zelfs een nuttige plaats gehad. Daarom noem je LWG, Stadspartij en Leefbaar Leiden (24 jaar!) volkomen ten onrechte als slechte voorbeelden van teloorgang. Als de populaire Jan Boer niet vroegtijdig was overleden (evenals de enthousiaste en enthousiamerende SLO-steunpilaar Joost van Breukelen), en Daan Sloos en Willy Sorel niet te oud en opvolgerloos waren geweest, hadden die partijen best nog kunnen meedoen. Men heeft dus in de Leidse stemlokalen tientallen jaren wel degelijk ook lokaal gestemd…! 🙂
  Maar belangrijker nog: behalve een lokale partij zijn wij een partij die de burger weer zeggenschap wil geven. Daar blijkt grote behoefte aan te zijn. En daar gaan wij nu in de verkiezingscampagne en hopelijk straks in de gemeenteraad keihard voor knokken !!

  • Laten we hopen dat als u in de raad komt, wat me sterk lijkt, dat u in God’s naam minder langdradig van stof bent. Ik heb nu al oog- en oorpijn. Doe het de Leidse burger niet aan. Alstublieft.

 12. Wander Waterdrinker op

  Ha ha Patrick, dat is kennelijk wel nodig om jouw veel te korte en dus kort-door-de-bocht gemaakte opmerkingen een beetje onderbouwd neer te sabelen… Kersten schrijft inderdaad wel wat lang. Moet kennelijk een moeilijke en ingewikkelde materie uitleggen en veel misverstanden bestrijden?. Het valt me op dat vooral de kortschrijvers hierboven dat nodig hebben. Met name jongeren? Die zijn niet meer gewend veel te lezen.

  • Een Leids burger op

   De ideeën van Partij Sleutelstad zijn wel duidelijk maar zoals de heer Slijkhuis al zei: onrealistisch. Nu maar hopen dat meer Leidse burgers dat zien.

 13. Nou ik heb het nu wel gezien. Ik heb hun website doorgelezen en raak toch overtuigd dat ze zeker een kans moeten krijgen.
  Want met oude politiek hebben we als burgers helemaal niets in te brengen.
  Ik wil niet meer klagen dus ga ik nu zeker voor Partij Sleutelstad.

  Eigenlijk was ik klaar met politiek maar door PS ben ik toch positief en ga ik zeker stemmen.

  • Daar ben ik het helemaal mee eens. Natuurlijk is een partij als PS verre van ideaal gezien de reacties van bovengenoemde insprekers. Maar de ervaring met het huidige arrogante, weinig transparante partijkartel CDA-VVD-Draaikonten66-PvdAdieu in de afgelopen jaren is hemeltergend. Lokale partijen zijn aldus hard nodig om de dichter bij de burger te komen. En bij belangrijke besluitvorming de bevolking eerst te consulteren. Elke partij die hiervoor een lans breekt verdient een kans.
   We zijn toe aan nieuw beleid voor een groenere, duurzamere en kleinschaligere (Leidse) samenleving door het uitfaseren van de neoliberale, fossiele groeiverslaving en het herstel van de sociale cohesie door het verrutte dikke ik beleid te elimineren.
   Natuurlijk zal het Leidse partijkartel in 2018 – 2022 weer de macht grijpen en onderling een meerderheid van de zetels verdelen. Zodra u het vakje rood gekleurd heeft op 21 maart a.s. staat u weer buiten spel en gaat het kartel in achterkamers de zaken regelen. Ons kent ons.
   Deze week vertrek ik gelukkig uit Leiden. Ik wens jullie het allerbeste toe! Hubert, last exit.

 14. Beste Hubert, ook in andere gemeente zal je zelfde partijkartel tegenkomen.Blijf in ons mooie Leiden en hopen dat een lokale partij in Leiden gaat winnen.
  Eigenlijk zouden landelijke partijen verboden moeten worden om lokaal mee te mogen doen.

  • Landelijke partijen verbieden om mee te doen aan plaatselijke verkiezingen ? Wat een ongelofelijke domme uitspraak !

   • Jantje van Leiden op

    Nou, beste Otto, zo dom is het niet! Er zijn landen, Canada b.v., waar het verboden is voor landelijke partijen om mee te doen.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline