Het debat vond plaats in Bibliotheek Bollenstreek aan de Lange Voort.

Eerste verkiezingsdebat Oegstgeest zet partijen op scherp

Dinsdagavond vond in Bibliotheek Bollenstreek het eerste verkiezingsdebat plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oegstgeest. Alle zes partijen waren aanwezig en presenteerden zichzelf aan de hand van stellingen aan het dertigtal aanwezige kiezers. Hoewel het voor sommige lijsttrekkers nog even wennen was, kan er worden teruggekeken op een goed debat en de start van een intensieve campagnemaand.

Debatleider Rogier Elshout hield de tijd streng in de gaten en nam de belangrijke thema’s aan de hand van stellingen door. Aanwezige belangstellenden deden ook mee en konden hun mening op die manier toetsen aan die van de verschillende partijen. Op het gebied van duurzaamheid en sociale voorzieningen in het dorp waren de partijen het op grote lijnen eens, maar er waren thema’s waarbij er meer discussie plaatsvond.

Regio
Het meest uiteenlopende debat werd gevoerd over de positie van Oegstgeest in de regio. D66 en Lokaal Oegstgeest (Lokaal) lieten blijken voor een fusie met andere gemeenten te zijn, terwijl VVD, CDA en  Hart voor Oegstgeest (HvO) dat niet zien zitten. Progressief Oegstgeest (PrO) gaf aan het nog te vroeg te vinden om over een fusie te spreken, maar vindt dat daar op termijn wel naar kan worden gekeken.

Lijsttrekker van de VVD Sven Spaargaren maakte een fusie tijdens het debat zelfs tot hoofdverkiezingsthema: “Het is bij de stembus straks de vraag: moet Leiden het in Oegstgeest voor het zeggen krijgen of niet.” Zo’n vaart zal het echter niet lopen, maar duidelijk is dat de partijen hierover een duidelijke mening hebben.

De zes partijen legden aan IJsbrand Terpstra uit op welke manier zij de samenwerking in de regio voor zich zien

Schuld
Een ander belangrijk thema dat aan bod kwam is de schuld waarmee Oegstgeest op dit moment te maken heeft; ongeveer vijftig miljoen euro. Alle partijen gaven aan die schuld te willen verlagen, maar de manier waarop loopt sterk uiteen. Zo ziet Lokaal geen andere optie dan de belastingen iets te verhogen, terwijl het CDA diverse investeringen uit wil stellen. HvO was ook creatief, wie willen eerst gaan kijken of er nog geld beschikbaar is in Den Haag.

De zes partijen legden aan IJsbrand Terpstra uit hoe zij aankijken tegen de schuld van de gemeente Oegstgeest

Speed daten
Wat opviel was dat veel van de aanwezigen in de zaal nog niet zeker waren van hun stem. Verschillende bewoners legden tijdens het ‘speed daten met lijsttrekkers’ hun eigen zorgen voor, om erachter te komen welke partij de beste oplossing in petto heeft. Zo vroegen bewoners van de Dorpsstraat vroegen voor de toenemende verkeersdrukte door de komst van bedrijventerrein De Boeg en wilde iemand weten op welke manier de partijen zich in gaan zetten voor hondenbezitters.

Die interactie maakte de avond af, waarmee het eerste verkiezingsdebat geslaagd kan worden genoemd. Gedurende de avond kwamen de lijsttrekkers meer in hun rol en werden de debatten bij vlagen pittig. Dat belooft wat voor de andere debatten van de komende maand, waarin de partijen hun degens nog regelmatig zullen kruisen. Een week voor de verkiezingen, op 13 maart om 20:00u, treffen de lijsttrekkers elkaar in ieder geval weer tijdens het lijsttrekkersdebat in het Oegstgeester raadhuis.

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×