Lijsttrekker Johan van Rixtel van GroenLinks Voorschoten wil dat zijn gemeente gebruik blijft maken van VTV. (Foto: PR).

GroenLinks Voorschoten in de bres voor mensen met een beperking

De toekomst van de Stichting Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV) in Leiden is onzeker, omdat buurgemeenten niet meer willen meebetalen aan de voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Het activiteitencentrum gaat daarom mogelijk binnenkort mensen uit verschillende regiogemeenten weigeren.

Naar aanleiding van berichtgeving in het Leidsch Dagblad over deze kwestie heeft GroenLinks in Voorschoten het college daar gevraagd wat de gevolgen zijn voor deelnemers uit het dorp. “Zowel bij de ouders en deelnemende kinderen is er veel onrust,” stelt lijsttrekker Johan van Rixtel.

“GroenLinks begrijpt het belang om mensen met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk te laten aansluiten bij het lokale aanbod aan vrijetijdsactiviteiten in Voorschoten zelf. Op deze manier worden lokaal vriendschappen gestimuleerd en het lokale netwerk versterkt. Samenwerking tussen lokale sport- en gezelligheidsverenigingen, onze welzijnsorganisatie en VTV vinden wij echter wel belangrijk,” aldus Van Rixtel. “VTV bezit immers een jarenlange ervaring in het coachen van vrijwilligers die activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking opzetten en onderhouden.”

De voorman van GroenLinks in Voorschoten vindt wijst verder op de reeds jaren bestaande vriendenclubs binnen VTV: “Die kunnen niet zomaar opengebroken worden, omdat de deelnemers uit verschillende gemeenten komen.”

Onder andere de gemeenten Leiden en Oegstgeest hebben een intentieverklaring met VTV getekend waarin zij zich uitspreken om de functie van VTV in stand te houden. Ze verbinden daar wel de voorwaarde aan dat VTV in het eerste kwartaal van dit jaar een nieuw concept ontwikkelt, waarbij de samenwerking met welzijnsorganisaties op lokaal niveau wordt uitgebouwd.

Van Rixtel: “Op die manier worden koren, eetgroepen, wandel- bowling- en toneelclubs en sportgroepjes niet verplicht opengebroken en kunnen succesvolle vertrouwde groepen op de oude voet verder. In de samenwerking met lokale organisaties ontstaan dan bovendien meer opties om lokaal leuke initiatieven op te starten.” GroenLinks wil dat ook de gemeente Voorschoten zo’n intentieovereenkomst met VTV tekent.”

 

Leiden Maatschappij Regio Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×