Nauwelijks steun voor plan honderd meter hoge woontoren bij Kopermolen

13

Geen enkele politiek partij in Leiden denkt dat er een woontoren van honderd meter komt in het wijkpark achter de Kopermolen. Dat bleek deze week tijdens het politiek café dat de Wijkvereniging Merenwijk organiseerde in kerkelijk centrum De Regenboog waar alle negen partijen werden bevraagd die aan de komende gemeenteraadsverkiezingen meedoen.

De ene na de andere partij sprak zich uit tegen de bouw van woontorens bij het wijkwinkelcentrum en al helemaal niet in het park. Herontwikkeling van het winkelcentrum staat centraal, waarbij sommige partijen wel iets zien in de complete sloop van de Kopermolen om er een nieuw winkelcentrum neer te zetten met auto’s onder de grond en woningen er bovenop.

Duurzaamheid was een van de thema’s tijdens het politiek café in de Merenwijk.

De VVD heeft nog de minste weerzin tegen woontorens op die plek in de Merenwijk. Ook lijsttrekker Laudy denkt weliswaar niet dat de toren in het park komt en ook niet dat ‘ie zo hoog wordt, maar is niet op voorhand tegen. Ook niet tegen bouwen in het park.

Andere onderwerpen die tijdens het debat aan de orde kwamen waren voorzieningen in de wijk en de bezuinigingen die daar bijvoorbeeld op zijn geweest in de afgelopen jaren, en duurzaamheid. Alle partijen pleiten voor een groene duurzame Merenwijk. Hoewel de wijkbewoners inhoudelijk dus best tevreden kunnen zijn met de uitkomst van de avond, zal het hun keuze op 21 maart niet veel makkelijker hebben gemaakt. Echte verschillen tussen de partijen waren ver te zoeken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

13 reacties

  • Ga maar eens kijken op het Kooiplein. Zo kan het ook. nieuw winkelcentrum met parkeren onder grond en groen op het dak van de nieuwe Albert Heijn en veel nieuwe woningen op de winkels

 1. Je kunt natuurlijk wel roepen wat je niet wilt, maar kom dan ook met een redelijk en aanvaardbaar alternatief. Er is een groot tekort aan woningen in Leiden, dat zullen de aanwezigen niet ontkennen. Het probleem is echter NIMBY. Het optreden van de dames en heren politici kwam bij mij dan over als een dansje voor de buhne, behalve voor Paul Laudy, hij zit met de gebakken peren omdat hij het één moet doen en het andere moet laten. De partij die met de beste oplossing komt om dit “torenhoge” probleem op te lossen krijgt mijn stem. Voorlopig is dat Paul Laudy.

 2. Ik denk fusie met omliggende gemeente is een oplossing.
  Kan je meer naar buiten toe bouwen uit of op de grens van de verschillende gemeenten.

 3. Uitspraken en beloftes van politici vlak voor verkiezingen kunnen beter met een een paar grote korrels zout worden genomen. Na de verkiezingen blijkt veel toch heel anders te zijn.

  • Laten we het hopen. Deze hoogbouw is hoog nodig! Het is politieke lafheid dat op VVD na niemand zich hard durft te maken om een dergelijk gebouw neer te zetten. De vraag is niet óf een dergelijke woonflat er moet komen, maar hoevéél er moeten komen. Honderd meter: daarmee val je ruimschoots buiten de top 40 van hoogste gebouwen in Nederland en over pakweg 20 jaar zit je met een dergelijke hoogte niet eens in de top 200. Het is een achterlijke koudwatervrees van domme en gemakzuchtige politici die hun horen laten hangen naar klootjesvolk dat nu het eenmaal zelf lekker woont, anderen in de kou wil laten staan. Er is grote woningnood: doe er iets aan. Er is een tekort aan sociale woningen: doe er iets aan.

   • Voelt u zich nu wat beter na dat driftige en grove gescheld op mensen met andere opvattingen dan de uwe?
    Overigens is dergelijke hoogbouw veel duurder wat betreft investeringskosten dan gebouwen t/m zo’n vijf woonlagen, ook in de randstad. Dat komt o.a. door allerlei noodzakelijke extra (bouw)technische voorzieningen, veiligheidseisen, enz. enz.

  • Maarten Kersten op

   @ Quetzal. : Jammer dan… Nou, beste Quetzal, als je erbij was geweest had je kunnen horen wat bijvoorbeeld Partij Sleutelstad allemaal wel niet aan redelijke alternatieven had aangedragen. We hebben ons voor het oplossen van de grote woningnood en de tot 10 jaar lange wachtlijsten juist voorstander betoond van hoogbouw in Leiden. Alleen niet in of pal naast het park (schaduw). Nooit ten koste van groen of licht van wijkbewoners. Wel bovenop de te renoveren Kopermolen en verder bijvoorbeeld in het stuk bedrijventerrein van de wijk: achter de brandweer. En in de rest van Leiden (en straks de fusiegemeenten) zijn nog genoeg plekjes te vinden voor inderdaad die hoogbouw. Geen verdienste van de VVD–wethouder Van Het Bouwen. Je gaat toch niet zwichten voor de belangen van een project-ontwikkelaar die zijn project al jarenlang verwaarloost?! In plaats van alle winst uit te keren aan zijn aandeelhouders, had hij de Kopermolen gewoon goed moeten onderhouden en geld sparen voor een centrale woontoren…

 4. Een Leids burger op

  Terecht merkt een reaguurder hierboven op dat er “een tekort aan sociale woningen” is. De vraag is echter of er in zo’n woontoren dan betaalbare sociale huurwoningen zouden komen …..waaarschijnlijk niet……

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline