Universiteit en gemeente gaan samen voor duurzame stad

3

Met de start van het Kennisatelier Duurzaamheid gaan de universiteit en de gemeente Leiden samen voor een duurzame stad. De komende jaren zullen studenten binnen dit kader werken aan onderzoek om Leiden duurzaam te maken. Vanmiddag werd in het Leidse stadhuis de start van het kennisatelier gegeven.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Dirkse (Duurzaamheid) over het kennisatelier.

Leiden wil een koppositie krijgen op het gebied van kennisontwikkeling in duurzaamheid en circulaire economie. Daarvoor hebben het Programma Duurzaamheid van de gemeente Leiden en het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) vanuit het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability een Kennisatelier Duurzaamheid opgericht. Het Kennisatelier is één van de projecten uit de samenwerkingsovereenkomst 2017-2021 van het Programma Leiden Kennisstad.

Universitair Docent Benjamin Sprecher van het Centrum voor Milieuwetenschappen legt uit wat het Kennisatelier Duurzaamheid is.

Met de kennis die voortkomt uit het Kennisatelier geven de universiteit en de gemeente samen uitvoering aan één van de grootste maatschappelijke vraagstukken van dit moment: hoe zorgen we ervoor dat onze stad toekomstbestendig en duurzaam wordt ingericht? Met schone energie, een groenere, klimaatbestendige omgeving en hergebruik van afval.

Masterstudent Jim van der Kooij van de opleiding Industrial Ecology vertelt over zijn onderzoek. 

Deze maand is een eerste groep studenten vanuit het CML (en de daar onder vallende Resilient City Hub) voor de gemeente begonnen met thema’s als circulaire economie, de energietransitie en een toekomstbestendige stad. Op de lange termijn komt er een continuïteit in onderzoeken, waarbij het ene onderzoek verder gaat waar het andere gestopt is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

3 reacties

  1. Sonja Bierenbroodspot op

    Onze weghouder is helemaal niet duurzaam!! Sterker nog, als bedrijven zich inzetten om te investeren in duurzame projecten heeft hij niet eens het fatsoen om terug te mailen.

  2. marianne kooijmans op

    Als Liander nog de hoofdprijs kan rekenen voor afsluiten gas na installatie warmtepomp en woning dus niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen vind ik het niet echt duurzaam in de gemeente Leiden.
    Gemeente± maak afspraken hierover met Liander om een warmtepomp aantrekkelijker te maken!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline