Flyeren in winkelgebieden tijdens verkiezingstijd wordt voor politieke partijen nu zonder ontheffing mogelijk. (foto: PR)

Oegstgeest schrapt 'flyerverbod' in winkelgebieden

De gemeenteraad heeft donderdagavond besloten om het zogenoemde flyerverbod te schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor het verspreiden van flyers in winkelgebieden was tot noch toe een ontheffing nodig, maar de gemeenteraad vindt dat niet meer nodig. De belangrijkste reden die daarvoor werd genoemd, is dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om ideeën te verspreiden.

Volgens de oude APV was het verplicht om een ontheffing aan te vragen voor het flyeren in winkelgebieden. Dat was om te voorkomen dat er teveel mensen op hetzelfde moment en dezelfde plek zouden flyeren. “Er is sowieso nooit sprake geweest van een verbod op het uiten van je mening”, aldus burgemeester Emile Jaensch, “maar als je dat allemaal op hetzelfde moment voor dezelfde supermarkt doet, dan wordt het wel een beetje rommelig.”

Wat betekent dit besluit voor Oegstgeest? Burgemeester Emile Jaensch legde het uit aan IJsbrand Terpstra

Verkiezingscampagne
Het aanvragen van een ontheffing zorgde er volgens initiatiefnemer van het voorstel Boris Kocken (D66) echter voor dat het in de praktijk onmogelijk werd om je gedachten goed te uiten. Daarmee doelt Kocken vooral op politieke partijen, waarvoor de ontheffing tijdens de verkiezingscampagnes erg lastig bleek. “We zijn blij dat de gemeenteraad ons voorstel unaniem heeft gesteund”, reageerde Kocken na het aannemen van zijn voorstel.

Boris Kocken van D66 legde aan IJsbrand Terpstra uit waarom de APV op dit punt gewijzigd moest worden

Rommeltje
Met deze wijziging van de APV is het vanaf nu niet alleen voor politieke partijen mogelijk om vrijuit te flyeren in Oegstgeest, maar geldt dat voor iedereen. “Ik denk overigens niet dat het nu opeens heel vol zal worden met flyeraars”, antwoordde Jaensch op de vraag of nu niet iedereen aan het flyeren slaat. En ook Kocken voorziet weinig problemen. “Wij ruimen hier in Oegstgeest alles keurig op, dus dat het misschien een rommeltje wordt, is onterechte vrees.”

Leiden
Tien jaar geleden werd in Leiden overigens eenzelfde besluit genomen. Flyeren werd in de stad vanaf dat moment algemeen toegestaan. Afgelopen november werd dat verbod echter weer ingevoerd voor onder meer het plein voor het station en op de Haarlemmerstraat voor de Hartebrugkerk. Daar bleek het aantal flyeraars erg snel te zijn toegenomen. Of er in Oegstgeest sprake zal zijn van eenzelfde toename, dan zal dat blijken uit de evaluatie van de afschaffing en zal er opnieuw naar de regels rondom flyeren worden gekeken.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×