VVD Leiden organiseert politiek café over aardgasloos Leiden

5

Leiden moet van het gas af. Maar hoe dan? Die vraag staat centraal tijdens een politiek café dat de VVD Leiden op dinsdagavond 6 maart organiseert in Café L’Esperance in de Kaiserstraat. Experts van NUON zullen die avond uitleggen wat de Warmterotonde nu eigenlijk is en wat die voor Leiden gaat betekenen. VVD-raadslid Dorien Verbree legt de rol van de gemeenteraad bij de energietransitie uit.

De best haalbare manier om het energieverbruik, en dus de C02-emissie, snel en grootschalig te verlagen, is het inzetten van stadsverwarming. Meer dan 6000 Leidse gezinnen zijn al aangesloten op stadsverwarming voor het verwarmen van hun woning. “Als we de komende tien jaar meer huizen aansluiten op deze aantrekkelijke energiebron, zetten we als Leiden een grote stap in de goede richting. En dat tegen relatief beperkte kosten.”

In 2020 gaat de energiecentrale aan de Langegracht dicht. Daar komt nu nog alle warmte voor de Leidse stadsverwarming vandaan. Inmiddels zijn er vergevorderde plannen om restwarmte uit de Rijnmond per leiding naar de stad te brengen; de Warmterotonde.

Het politiek café op dinsdag 6 maart begint om 20.00 uur in Café L’Esperance en is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de VVD Leiden. inloop vanaf 19.30 uur.

Delen

5 reacties

 1. Dirk van Ulden op

  Ik vraag me af waarom andere technologies die aardgas als energie bron gebruiken, zoals bijv. pulse combustion niet rendabeler kunnen zijn dan een centrale toevooer van warmte. Immers, als die centrale bron faalt zit iedereen in de kou. Daar komt nog bij dat de miljoenen dat het aardgas instruktuur gekost heeft toch nog kan worden gebruikt maar dan wel op een meer efficiente manier.. Zoals we hier zeggen in de VS, follow the money. Echt, er zit waarschinlijk iets anders achter dan de bescherming van het klimaat. .

 2. Derk-Jan Bruil op

  wat dacht je van warmtepomp, zonnecellen, airco die verwarmt, ,… electra kachels allemaal goedkoper dan stadsverwarming. Zelf verwarm ik al veel met electra en gebruik nauwelijks gas meer. Dus het kan ook anders.

 3. Van Ulden benoemt een belangrijk kritiekpunt met zijn kanttekening bij de afhankelijkheid van grootschalige stadsverwarming met restwarmte uit het Rijnmondgebied: “als die centrale bron faalt zit iedereen in de kou”. En niet alleen dat, we worden dan afhankelijk van enkele grote bedrijven (wat de VVD graag ziet gebeuren!), die dan geen energie meer hoeven te, of zelfs mogen, besparen. Energiebesparing door die bedrijven zou immers kunnen leiden tot te weinig restwarmte voor de stadsverwarming. En wat als een grote restwarmteproducent wil verhuizen of de vestiging wil sluiten? Er wordt bovendien een dure infrastructuur opgetuigd (leuk voor het profiterende bedrijfsleven!) voor iets dat over enige tijd vermoedelijk al weer als achterhaalde technologie wordt beschouwd.
  .
  We worden misleid door de VVD, de regering en andere politici die dit en de grootschalige vervanging van aardgas als energiebron voor huishoudens door elektriciteit (die wel even moet worden opgewekt) en bijv. restwarmte van bedrijven. Bij alle min of meer concrete plannen voor energiebesparing en beperking van de CO2-uitstoot wordt uiterst omzichtig omgegaan met (grote) bedrijven, de transportsector e.a. en wordt de uiterst vervuilende en kerosine slurpende luchtvaartsector helemaal buiten beschouwing gelaten. Denk hierbij ook aan de energieheffingen voor burgers.
  .
  Het bedrijfsleven ruikt natuurlijk grote kansen en wordt, zoals meestal, dienstbaar geholpen door de VVD en andere politici met een flexibele kijk op integriteit. Andere politici en bestuurders hebben totaal geen kennis van zaken en roepen maar wat ze als hip of modern beschouwen.
  Jaag gewone burgers op kosten en laat het bedrijfsleven profiteren, daar komt het beleid feitelijk op neer. Het gaat niet alleen om stadsverwarming, die niet voor iedereen zal zijn, maar ook om allerlei infrastructuur, warmtepompen, elektrische fornuizen (t/m eventuele noodzakelijk vervanging van potten en pannen), enz. enz. Maar het bedrijfsleven, de transportsector en de luchtvaart aanpakken? Dat zou pas zoden aan de dijk zetten. Maar nee hoor.
  Aan hoeveel VVD-handpalmen zal dit keer geld blijven plakken? En wanneer gaan de overgebleven linkse politici zich werkelijk in de materie verdiepen en opkomen voor gewone burgers in plaats van gemakzuchtig mee te huilen met neoliberale wolven?

  • U begrijpt niets van VVD-standpunten en/of het liberalisme. VVD wil helemaal niet de Nederlander afhankelijk wordt van enkele grote bedrijven. Integendeel. Het liberalisme gaat uit van zelfontplooiing. Afhankelijkheid staat haaks op dat streven. Wel leuk geschreven ouderwetse klassenstrijd-retoriek. Heeft u een cursus gevolgd in Cuba of de vml. DDR? Daar werd ook zulk prachtige proza geschreven door de hielenlikkers van ellendige dictaturen.
   Over de energietransitie: juist VVD-ministers als Kamp en nu Wiebes nemen maatregelen die SP nooit had durven nemen en ook GL amper had aangedurfd.

 4. De VVD is niet liberaal (laat staan sociaal of progressief liberaal) maar vooral neo-liberaal. Rutte’s grote voorbeeld is niet voor niets Ayn Rand, althans volgens eigen zeggen (“een grote geest van het liberalisme”, aldus MR). Maar ga rustig door met uw geraaskal. Het valt hier met al die nietszeggende fakeboekers niet uit de toon. Prettige avond nog.

Je bent nu offline