Stevig debat in gemeenteraad over ‘kappen met kappen’

7

De Oegstgeester gemeenteraad heeft wethouder Jos Roeffen het vuur gisteravond flink aan de schenen gelegd. De raad riep de gemeente in de motie ‘Kappen met kappen’ unaniem op om zoveel mogelijk te stoppen met het kappen van bomen, totdat het nieuwe beleid over bomen is vastgesteld. Onder de raadsleden heerste veel onbegrip over het grote aantal bomen dat op dit moment in Oegstgeest wordt gekapt, een zorg die door wethouder Roeffen maar moeilijk kon worden weggenomen.

De afgelopen tijd zijn er in Oegstgeest veel ‘beeldbepalende’ bomen gekapt en de vrees van de raad is dat er nog veel bomen gekapt gaan worden. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar de houtwal in Haaswijk, waar een grote kap gepland staat. “Dat er onderhoud gepleegd moet worden aan bomen snappen we wel, maar om dan rigoureus alles te kappen, dat is niet de oplossing die wij zouden kiezen”, aldus initiatiefnemer van de motie Gerlof Kruidhof van PrO.

Gerlof Kruidhof van PrO lichtte de motie na afloop van de raad toe aan IJsbrand Terpstra

De gemeenteraad vroeg wethouder Roeffen om de communicatie met bewoners over de bomenkap te verbeteren en om per direct te stoppen met het kappen van bomen, tenzij dat niet anders kan omdat er sprake is van een gevaarlijke situatie. Volgens wethouder Roeffen, die over het bomenbeleid gaat, is het echter alleen mogelijk om geen nieuwe vergunningen meer af te geven. Reeds afgegeven vergunningen kunnen niet meer worden ingetrokken.

Dat leverde verbaasde reactie op, aangezien het gaat om bomen die in de openbare ruimte staan en waar de gemeente dus voor verantwoordelijk is. “Is het ook niet mogelijk om een vergunning in te trekken wanneer die door de gemeente aan de gemeente zelf is gegeven?”, vroeg HvO-raadslid Jaap van den Broek zich af. “En als je het recht op kappen hebt verkregen, hoef je daar natuurlijk geen gebruik van te maken”, vulde Gerlof Kruidhof van PrO aan.

Het lukte de verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen maar moeilijk om helderheid te verschaffen, waarna burgemeester Emile Jaensch het woord van hem overnam. Hoewel dat wel wat verbaasde reacties van de gemeenteraad opleverde – ‘hebben we opeens twee verantwoordelijken voor het bomenbeleid?’ – lukte het met de uitleg van Jaensch wel om tot een conclusie te komen: de gemeente zal de komende tijd alleen bomen kappen als dat echt noodzakelijk is, totdat er inhoudelijk over het bomenbeleid gesproken is.

Delen

7 reacties

 1. Peter Drukker op

  Tijd dat er eens gekapt gaat worden met degene die verantwoordelijk is voor dit kapbeleid.

 2. Jammer dat daar nu pas echt discussie over gevoerd is. Er staat nu een bomenkerkhof tegenover het Rademakerpad. Echt verschrikkelijk!

  Wat erg dat zo’n wethouder, die waarschijnlijk niet eens in Oegstgeest woont, zijn zin doordrijft.

  En de reden waarom die bomen gekapt moesten worden is belachelijk. Het zouden waterkerende dijkjes zijn, waar ze aan stonden maar daar valt ernstig aan te twijfelen of dat zo is. En vooral dat stuk waar nu gekapt is, is dat niet.

  Dus gemeente, plaats er maar nieuwe bomen voor terug, en wel direct!

  Mijn hart huilt om al die gesneuvelde bomen, echt bijna alles is gesneuveld. Ze waren zelfs vrijdag met een dubbele bezetting aan het kappen. Wat er nog staat zou volgende week ook nog omgehakt worden. Neem dus voor maandagochtend 8 uur (dan gaan ze met de kap-ellende verder) het besluit om niet te kappen, red wat er nog te redden valt, want het valt niet meer om te draaien. Mijn woonplezier is nu al redelijk vergald.

 3. Inderdaad, direkt kappen met kappen, ook op de Endegeesterlaan en op het Wilhelminapark, die onderdeel zijn van het beschermd dorpsgezicht Oegstgeest, dat begin deze eeuw is ingesteld, op initiatief van enkele burgers.
  De open plekken tussen de prachtige 100jarige eiken opvullen met jongere bomen.
  Zo kan een laan “verjongd” worden.
  De zuurstofleverantie van oude bomen kan niet vervangen worden door “sprietjes”.
  De Randstad is de zwaarst vervuilde streek, in een van de ergst vervuilde landen van Europa..
  Schone lucht door bomen is dus heel hard nodig.
  Monokultures worden ook sterk afgeraden, zoals nu ook in de Leidse raad is begrepen:
  vrijwel unaniem is besloten minstens 2 soorten straatbomen te planten.

 4. carla van der gaag op

  op welke partij moet ik stemmen om deze bomenkappers af te straffen en beter beleid te krijgen voor het groen in oegstgeest

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline