(Foto's: Reanne van Kleef/Emile van Aelst).

Laatste 'nieuwe' boom in Oude Kooi geplaatst

De 134e en laatste ‘nieuwe’ boom in De Oude Kooi is vrijdagmiddag geplaatst door de Leidse wethouder Paul Laudy (Openbare Ruimte). De boom markeert het einde van werkzaamheden in de wijk, de werden ingezet toen het riool aan vervanging toe was. In eerste instantie zouden er veel bomen verdwijnen, maar na overleg met de buurt is een deel van de bomen herplaatst en zijn er zelfs extra bomen bijgekomen.

Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy over de bomen en de ontwikkelingen in de Kooi.

Omdat er altijd veel wateroverlast was in de Kooi is er jaren geleden begonnen met het vervangen van de riolering, waarbij ook de capaciteit werd vergroot. Voor het grootschalige project moesten de straten eruit en veel bomen wijken. In het eerste nieuwe ontwerp zouden er minder bomen terug komen dan dat er verdwenen en dat leidde tot onrust in de buurt. “We hebben toen samen met de bewoners van de Kooi een heel nieuw ontwerp gemaakt”, vertelt Laudy. “Daardoor komen er nu zo’n dertig bomen méér terug dan er voorheen stonden en wordt de Kooi een stuk groener. Ook hebben we bomen zoveel mogelijk weten te behouden, in plaats van allemaal te kappen. Wat niet kon blijven staan hebben we zoveel mogelijk proberen te verplaatsen en terug te zetten.”

 

Deze boom is ongeveer ene jaar geleden teruggeplaatst, maar doet het niet goed.

Het tijdelijk verplaatsen en weer terug planten van bomen gaat volgens de wethouder helaas niet altijd goed. “Er zijn wel wat bomen waar ik wat zorgen over heb of het goed gaat. Dat moeten we afwachten. Gelukkig gaat het in veel gevallen wel goed. Ik moet wel zeggen dat ik nu ook bewoners spreek die de nieuwe bomen zien en dan achteraf toch ook wel een nieuwe boom hadden gewild.”

Nog niet helemaal af

De werkzaamheden in de Kooi zijn nog niet helemaal klaar. In een aantal straten moet het laatste stuk bestrating en inrichting nog worden afgemaakt. Laudy: “Rond eind maart zou dat wel af moeten zijn, maar we weten sinds gisteren dat het stevig gaat vriezen en ik verwacht dat het werk daardoor nog wel iets zal opschuiven. Maar na twee jaar werk komt het eind in zicht. Met nog twee jaar planvoorbereiding daarbij zijn we al bijna vier jaar onderweg. In die tijd is er in deze wijk echt veel gebeurd. Ook de ondergrondse containers zijn nu in de Kooi geplaatst, De Sleutels gaat beginnen met renovatie en het Kooiplein is zo goed als af. De Kooi is nu een van de mooiste wijken van Leiden.”

Rolf van Beek van de Bomenbond is blij met het plaatsen van de laatste boom in de Kooi.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×