(Foto's: Emile van Aelst, video: Hans Stauttener).

Officiële meting ijsdikte: geen Leidse Elfstegentocht

De Stichting Leidse Elfstegentocht verrichte vanmiddag een officiële meting van de ijsdikte. Conclusie: er komt voorlopig geen schaatstocht over de Leidse grachten. Door de wind is het ijs minder dan 1 centimeter dik en op veel plekken ligt er nog helemaal geen ijs.

Voorzitter Tjeerd Scheffer verrichtte namens het bestuur van Stichting Leidse Elfstegentocht de officiële ijsmeting. (Video: Hans Stauttener).

Nu het al een paar dagen vriest krijgen ook Leidenaren weer schaatskriebels en wordt er massaal gespeculeerd over een Elfstegentocht. De 8 tot 10 kilometer lange schaatstocht over de Leidse grachten werd al 4 keer eerder gereden en vond voor het laatst plaats in 1997.

Reanne van Kleef sprak met voorzitter Tjeerd Scheffer van Stichting Leidse Elfstegentocht over de meting.

Het is niet de verwachting dat er binnenkort wel een nieuwe Leidse Elfstegentocht verreden kan worden. Na zaterdag stijgen de temperaturen weer boven het vriespunt uit en het ijs zal in de tussentijd zeker niet hard genoeg aangroeien om de benodigde 12 centimeter dikte te halen. “En er is ook nog nooit een Elfstedentocht in maart gereden, dus ik verwacht ook zeker niet dat er dan wel een Leidse Elfstegentocht plaats vindt”, sladus Tjeerd Scheffer namens de Stichting Leidse Elfstegentocht.

Startrecht

Mocht er eenmaal wél een Elfstegentocht komen, dan kan daar maar een beperkt aantal mensen aan meedoen. De organisatie denkt dat de populariteit, onder andere door Social Media, de afgelopen jaren flink gestegen is. Mensen die verzekerd willen zijn van een startnummer kunnen hun startrecht afkopen. De kosten daarvan zijn 2,50 euro per jaar.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×