De ijsbaan in Leiderdorp ging woensdag als eerst open. (Archieffoto: J.P. Kranenburg).

IJspret in regio komt op gang

Steeds meer landijsbanen in de Leidse regio openen de deuren. De ijsbaan in Leiderdorp ging gisteren als eerste open. Ook in Zoeterwoude en Voorschoten, Leiden zijn vanaf vandaag de ijsbanen begaanbaar. In Oegstgeest is de ijsbaan nog gesloten.

In Leiden wordt er op enkele plaatsen wel op de grachten geschaatst, maar van een Leidse Elfstegentocht is geen sprake. Gisteren verrichtte de Stichting Leidse Elfstegentocht nog een ludieke officiële ijsmeting, maar zoals verwacht was het ijs lang niet dik genoeg. Op sommige plekken tikt het ijs net een halve centimeter aan, maar grote delen van de Leidse grachten zijn nog onbedekt. De reden hiervoor is de harde wind en verwarming van het water door de energiecentrale.

Voorzitter Tjeerd Scheffer verrichtte namens het bestuur van Stichting Leidse Elfstegentocht de officiële ijsmeting. (Video: Hans Stauttener).

IJtransplantatie

Ook in Zoeterwoude was de wind lang een spelbreker. Door de inzet van vele vrijwilligers kon de ijsbaan vandaag om 10.00 uur toch open. Er is onder andere een ijstransplantatie gedaan bij IJsbaan op veld 11. Er werd ijs uit de poldersloten in het wak gegooid, in de hoop dat het wak dicht zou vriezen.

Brandweerslangen

In Voorschoten werd met brandweerslangen extra water over het ijs gespoten. Daardoor kon ook de Voorschotense baan vanmorgen om 10.00 uur open.

Ook in de Stevenshof in Leiden ging vandaag de ijsbaan open.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Sport Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×