Adriaan Andringa (lijstrekker D66) en Johan van Rixtel (lijsttrekker GroenLinks) presenteren samen een plan voor bestuurlijke vernieuwing in Voorschoten. (foto: IJsbrand Terpstra).

D66 en GroenLinks Voorschoten willen vertrouwen van bevolking terugwinnen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen presenteren D66 en GroenLinks in Voorschoten een gezamenlijk plan om de bestuurlijke cultuur in de gemeente te vernieuwen. De twee partijen willen ervoor zorgen dat inwoners van Voorschoten eerder betrokken worden bij projecten in de gemeente. “Een van de grote uitdagingen in Voorschoten is om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen”, vinden de twee partijen.

“Je ziet dat dat ook bij inwoners leeft. Afgelopen tijd zijn er vanuit hen al initiatieven op gang gekomen op dit gebied”, vertelde lijsttrekker Adriaan Andringa (D66) maandagavond in Politiek071. Samen met lijsttrekker Johan van Rixtel (GroenLinks) was hij daar te gast om over het gezamenlijke plan te spreken. “We willen juist mét Voorschotenaren het gesprek aangaan over wat zij voor ideeën hebben. Want dat is wel belangrijk: ook over hoe je als politiek gaat luisteren, moet je het gesprek aangaan”, aldus Andringa.

Lijsttrekkers Adriaan Andringa (D66) en Johan van Rixtel (GroenLinks) in gesprek met Lieuwe van Slooten in Politiek071

Voorbeelden
Volgens de twee partijen zijn er door het land al verschillende voorbeelden van interessante bestuurlijke vernieuwing. “In Groningen zijn ze bijvoorbeeld bezig met een coöperatieve wijkraad, om bewoners ook echt te laten beslissen over wat er in hun wijk gebeurt”, legt Van Rixtel uit. “En in Utrecht is een platform ontwikkeld om bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen met de gemeente, om uitdagingen samen op te pakken.”

Gezamenlijk
“Door hier als GroenLinks en D66 samen een bijeenkomst over te organiseren, laten we zien dat we willen samenwerken om tot bestuurlijke vernieuwing te komen”, stellen de twee partijen. “En die samenwerking smaakt naar meer”, aldus Van Rixtel in Politiek071. Dat betekent niet dat de partijen kijken naar een fusie tot Progressief Voorschoten. “Je hoeft niet te fuseren om samen te kunnen werken”, zei Andringa daarover met een knipoog naar het vraagstuk van fusie in de Leidse regio.

Bijeenkomst
Over de bestuurlijke vernieuwing in Voorschoten organiseren de twee partijen op zaterdag 10 maart een gezamenlijke bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst willen de partijen, samen met Voorschotenaren, ideeën bespreken om inwoners en ondernemers van Voorschoten meer invloed en zeggenschap te geven. Er zullen sprekers aanwezig zijn uit Groningen en Utrecht die in hun gemeente al ervaring hebben opgedaan met creatieve vormen van bestuurlijke vernieuwing. De bijeenkomst vindt plaats in de bibliotheek in Voorschoten en duurt van 15.00 tot ongeveer 16.30 uur, iedereen is welkom.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×