Weinig vuur bij massaal bezocht lijsttrekkersdebat Make Local Great Again

2

Het publiek was zondagmiddag massaal afgekomen op het verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van de zes grootste partijen in Leiden. Het debat bij BplusC werd gepresenteerd door Joost Vullings en Leendert Beekman. De lijsttrekkers discussieerden aan de hand van drie stellingen.

Op vriendelijke wijze trok Antoine Theeuwen (SP) een aantal argumenten uit de kast waarom er meer geld naar BplusC moet. Hij kon wethouder Paul Dirkse (D66) er niet echt mee overtuigen die liever meer B (bibliotheek) dan C (cultuur) bij de organisatie ziet.

Volgens Joost Bleijie (CDA) heeft de gemeente door de investeringen in de binnenstad, de buitenwijken verwaarloosd en liggen schoolpleinen er als prairies bij. Dat was tegen het zere been van Marleen Damen die naast lijsttrekker van de PvdA de afgelopen jaren ook als wethouder de wijken in haar portefeuille had. Ze wees er op dat er acht miljoen euro in de wijken is geïnvesteerd en ook veel aan groen en nieuwbouw is gedaan in de wijken zoals onder andere het vernieuwde Kooiplein.

Het debat tussen Walter van Peijpe (GL) en wethouder Paul Laudy (VVD) over het autoluw maken van de Leidse binnenstad leverde ook al geen vuurwerk op. Paul Laudy vindt dat de parkeergarages voor bezoekers van de stad zijn en bewoners zoveel mogelijk voor de deur moeten kunnen parkeren. Van GroenLinks mag het centrum wel wat autoluwer.

Het publiek kreeg (zoals verwacht) geen verhitte discussies voorgeschoteld. Het gaat gewoon goed in Leiden en geen van de partijen wil het risico lopen zich al voor de verkiezingen uit te schakelen voor een plekje aan de onderhandelingstafel of in het college na de verkiezingen van 21 maart.

Halverwege het debat was er een ‘politieke’ kennisquiz, deze werd gewonnen door Sleutelstad verslaggeefster Reanne van Kleef. De prijs voor de winnaar is een optreden in de eerstkomende vlog van Make Local Great Again op Unity TV. Misschien hebben Joost Vullings en Leendert Beekman dan geen politiek vuurwerk kunnen maken, Unity en Sleutelstad samen in een programma is toch een redelijke klapper in het Leidse omroepland.

 

Delen

2 reacties

  1. In deze collegeperiode was de Stevenshof de grootste verliezer. De aanleg van Rijnlandroute sloopt de Papenwegse Polder en heeft duizenden bomen het leven gekost. Afgezien van weidevogels die zullen verdwijnen. De prachtige corridor tussen Duin en Horst en Groene Hart is voor altijd geofferd voor de autoverslaving en het korte termijn denken. Voor een stuk infra dat niets oplost, immers de autoverslaafden verstoppen deze roetriool van de 4 tot 44 al direct na de opening. Hopelijk blijft de boor ergens achter haken en gaat ie nooit open. De MER I en II nog eens op nageslagen en de prognoses liegen er niet om. Churchilllaan en Lammerschansplein worden niet rustiger. Eerder drukker.
    Marleen Damen, lijsttrekkerster PvdAdieu, heeft steeds maar over aandacht voor de wijken en groen. Daar heeft de Stevenshof niets van gemerkt. Nog sterker de toegezegde 3 miljoen euro voor een betere inpassing, b.v. bij de tunnelmond en tunnelbak, heeft deze salonsocialist (samen met Strijk) stiekem laten verdwijnen in een gat in de wijkbegroting. Wel excuses aangeboden aan de Raad, maar nog steeds niet aan de Stevenshoffers. Grof schandaal!
    Deze stad laat met de investeringen in autogarages, mega beton paleizen, nog meer asfalt en een neoliberaal autofiel beleid maar één ding zien: “op de oude voet verder”,” business as usual” en NIET duurzaam. Het modewoord “duurzaam” anno 2018.
    Stem daarom niet op het partijkartel PvdAdieu, VeelVogelsDood, ConservatiefDemagoogelAppel en Draaikonten66. Maar stem op lokale en echt duurzame partijen op 21 maart. Het roer moet om!

    • Welke lokale partijen maken volgens u dat we er beter vanaf komen in Leiden?

Over de auteur

Emile Van Aelst

Freelance fotograaf, redacteur en columnist bij Sleutelstad, Leidsch Dagblad en Leidse Glibber.

Je bent nu offline