Gemeente Leiden schrapt tienduizenden pagina's op nieuwe website

Vanaf vandaag heeft gemeente Leiden een nieuwe website. Op de nieuwe site staat de online dienstverlening aan inwoners, ondernemers en organisaties centraal. Dat betekent volgens de gemeente dat gebruikers van de website makkelijker en sneller de informatie kunnen vinden die zij zoeken.

De nieuwe website is een zogenoemde Toptakensite. Dit betekent dat de belangrijkste producten en diensten waarvoor mensen de website bezoeken het snelste te vinden zijn. Bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort of een parkeervergunning.

Chris de Waard in gesprek met tester Bram Pater en wethouder Marleen Damen over de nieuwe website.

Wethouder Marleen Damen (dienstverlening): “We vinden het heel erg belangrijk dat alle informatie op de website goed leesbaar en gemakkelijk te vinden is voor alle gebruikers. Daarom hebben we de website uitgebreid laten testen door bijvoorbeeld studenten, anderstaligen, raadsleden, mensen met een visuele beperking en mensen die digitaal minder vaardig zijn. Ik nodig iedereen van harte uit een bezoekje te brengen aan onze website.”

Ontwerp gericht op gebruikers
De website ziet er niet alleen anders uit, het aantal pagina’s is ook flink verminderd. De oude website bevatte enorm veel informatie, verdeeld over zo’n 35.000 pagina’s. Damen: “Al deze informatie is bekeken en beoordeeld. De nieuwe website heeft nog maar 500 pagina’s en er is veel aandacht besteed aan de zoekfunctie. Die maakt alle informatie snel en makkelijk te vinden. Daarnaast zijn de teksten in laagdrempelig Nederlands geschreven, waardoor ze voor vrijwel iedereen goed leesbaar zijn.”

Centrale redactie
Om te voorkomen dat er opnieuw een enorm aantal webpagina’s ontstaat, is de gemeente overgestapt op een centraal redactiemodel. De redactie meet continu hoe de website gebruikt wordt. Naast het actueel houden van de informatie over lopende projecten en besluitvorming controleert de centrale webredactie minimaal twee keer per jaar de informatie op alle productpagina’s. Nu de website gelanceerd is en de basis staat, zal de site de komende tijd verder ontwikkeld worden. Ook hierbij staat de beleving van de gebruikers voorop en ook dan worden Leidenaren weer betrokken.

De nieuwe site voldoet volgens de gemeente aan alle eisen voor veiligheid en toegankelijkheid. Ook is de website op alle mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets goed te bekijken.

Bekijk de website op www.leiden.nl/gemeente.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×