Woningbouw en brandweerkazerne op plek oude postkantoor Schipholweg

15

Aan de Schipholweg in Leiden komen 140 appartementen bovenop de nieuw te bouwen kazerne voor de brandweer in Leiden-Noord. Het postkantoor is al enige tijd dicht en ook het sorteren van de post wordt op die locatie gestaakt. Daarmee komt het gebouw leeg te staan. Ontwikkelaar Du Prie uit Leiden heeft voor de locatie een plan gemaakt dat uitgaat van een nieuwe brandweerkazerne met daarboven huurappartementen verdeeld over drie woongebouwen.

Het bestaande gebouw kan niet worden herontwikkeld, Het wordt daarom gesloopt om plek te maken voor een nieuwe brandweerkazerne met daarboven woningen.

Brandweercommandant Arjan Stam over de nieuwe kazerne aan de Schipholweg.

Het bestaande gebouw is ooit zo specifiek gebouwd als postkantoor met distributiehal voor PostNl dat het lastig is om het om te bouwen naar een nieuwe functie. Sloop en nieuwbouw is daarom het meest voor de hand liggend. De brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan in de Merenwijk is aan het einde van de levensduur en op basis van de aanrijtijden is de locatie op de hoek van de Schipholweg en de Willem de Zwijgerlaan al enkele jaren geleden in beeld gekomen. Van daaruit is niet alleen Leiden goed bereikbaar, maar kan de brandweer ook snel uitrukken voor calamiteiten in Leiderdorp en Oegstgeest.

Wethouder Laudy over de plannen voor een nieuwe brandweerkazerne met appartementen op de plek van het oude postkantoor.

De gemeente Leiden is blij met de plannen. Niet alleen vanwege de bouw van extra woningen, maar ook omdat de Schipholweg nu alleen een drukke verkeersweg is met kantoren. Daardoor is het vooral ’s avonds geen aangename plek om te wandelen of te verblijven. Met een mix van kantoren en woningen komt er meer sociale veiligheid.

Delen

15 reacties

 1. En straks gezeur krijgen van de huurders van de woningen dat de brandweer met veel lawaai uitrukt.

  • Dat dacht ik ook al maar ze dan kunnen ze glas maken dat het zo geluidsdicht is………. maar dan zullen ze weer zeggen dan horen we het nog als we zomers het raam open hebben? Nou denk dat je dat raam niet open hebt met al dat verkeer!!

 2. En daar aan de overkant die opslagplaats ziet er ook niet uit zou ik ook is kijken of je daar geen woningen kan bouwen ziet er zo armoedig uit die plek

 3. Bianca van Oevern

  Top locatie staat al jaren leeg geen huizen eromheen en zit tegenover waar ze nu willen bouwen die locatie is perfect voor de brandweer dit word weer zo n plan van Leiden die niet gaat werken namelijk huizen boven de brandweer ?

 4. André Viergever op

  Is een lelijk gebouw, staat leeg, kan niet omgebouwd worden. Redenen zat om nieuwbouw te plegen. Op papier ziet het nieuwe gebouw er goed uit. Maar waarom maar 5 etages? Er tegenover staan gebouwen van 7-8 etages. Achmea is geloof ik zelfs 10 hoog. Wel 100m hoge torens willen neerzetten in de Merenwijk ten koste van het wijkpark en de kinderboerderij, maar daar waar de omgeving het wèl toelaat een té laag gebouw neerzetten? Schiet mij maar lek…

  • Eric van 't Groenewout op

   Helemaal mee eens. Dit is dé perfecte locatie om 100 meter hoog te gaan. Reserveer eventueel een toren voor alleen studenten. Ook na de geplande nieuwbouw van 2000 nieuwe studentenkamers, wordt een structureel tekort van ruim 600 studentenwoningen voorspeld (los van de aanwas van buitenlandse studenten). Dit is een hele mooie oplossing waarbij geen centimeter groen wordt onttrokken en gelet op de omgeving ook geen hinder (schaduw, geluidsoverlast) ontstaat. Vlakbij het station, vlakbij diverse universitaire centra, vlakbij uitvalswegen (dus geen belasting van het centrum): een ideale locatie. Overlast van de brandweer zal niemand hebben. Bij de Rooseveltstraat zitten ook woningen direct naast de kazerne en niemand die er last van heeft.

 5. Een Leids burger op

  Moet dat oude postkantoor niet ¨verkamerd¨ worden dan?……… Oke, grapje. En is er dit keer dan helemaal niemand die bezwaar maakt tegen bouwen op deze locatie?
  Of misschien toch het CDA?……
  Maar het zal niet voldoende zijn natuurlijk en daarom is een woontoren langs de A4 of in de Merenwijk daarmee nog niet van de baan (hoogstens tijdelijk)…..

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline