(Foto's: Richard Koolen, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden met één been in bekerfinale

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft gisteravond goede zaken in het bekertoernooi gedaan. In de eerste halve finale werd New Heroes Den Bosch in eigen huis met 80-60 verslagen. Dat was vooral te danken aan een uitmuntend vierde kwart. New Heroes Den Bosch begon aan het laatste kwart met een 46-51 voorsprong. In de laatste tien minuten schoot Zorg en Zekerheid Leiden uit zijn slof. De Leidse ploeg won dit kwart met maar liefst 34-9.

Dat de Leidse ploeg grillig is, is een feit. Dat de ploeg slechte wedstrijden met goede wedstrijden afwisselt, is eveneens een feit. Dit werd in het bekerduel tegen New Heroes Den Bosch in één wedstrijd volledig duidelijk gemaakt. Voor de pauze speelde Zorg en Zekerheid Leiden futloos en zonder enige energie. Na de thee was het een heel ander beeld. Zorg en Zekerheid Leiden halveerde in het derde kwart de achterstand van tien punten tot 46-51. In het vierde kwart ging het echter weer als vanouds. Het tempo lag ontzettend hoog, New Heroes kwam nauwelijks meer door de Leidse verdediging en kreeg alsnog een fiks pak slaag: 80-60.

Het bekerduel begon van beide zijden weifelend. Pas na drie minuten tekende Clayton Vette voor de eerste score van de wedstrijd. New Heroes kwam een minuut later ook op het scorebord door een driepunter van Mike Miklusak. Het was echter Vette die de toon bepaalde. De Amerikaanse forward werd geregeld onder het bord gezocht en was verantwoordelijk voor negen van de eerste elf punten van Zorg en Zekerheid Leiden: 11-6 na zes minuten. Vervolgens duurde het tot bijna de laatste minuut van het eerste kwart voordat de thuisploeg via Jessey Voorn voor 13-12 zorgde. Diezelfde Voorn tekende ook voor de 16-12 eindstand van het eerste kwart.

In het tweede kwart zakte Zorg en Zekerheid Leiden ver weg. Worthy de Jong, die rond de interlands nog griep had gehad, kwam in de eerste helft niet aan scoren toe en ook Carrington Love liet zich aanvallend minder zien, al had de rappe spelverdeler voor rust wel zeven assists op zijn naam staan. Niettemin had New Heroes het beste van het spel. Kees Akerboom wist de basket makkelijk te vinden, waardoor de bezoekers uitliepen naar 21-27. Een driepunter van Vette zorgde nog voor 27-31, maar de laatste zes punten waren voor New Heroes, dat met een 27-37 voorsprong ging rusten.

Coach Paul Vervaeck, die voor de pauze negen spelers inbracht, hamerde in de rust vooral op de aanvallende rebounds van New Heroes. Zeven stuks in de eerste helft. Dit had wel succes, want na de pauze kwamen er nog maar twee aanvallende rebounds bij en dat scheelt een stuk. De Leidse verdediging werd strakker aangetrokken en er werd ook feller op de bal gespeeld.

Keshun Sherrill opende nog wel met een driepunter voor 27-40, maar daarna kwam Zorg en Zekerheid Leiden langzaam beter in het ritme. Vette scoorde vanuit alle standen en bij 44-47 (na acht minuten) was het weer een wedstrijd. New Heroes had bijna vijf minuten niet kunnen scoren. Via twee vrije worpen van de fel spelende Marijn Ververs en een kort jumpertje van Sherrill eindigde het derde kwart bij 46-51.

In het laatste kwart moest het dan voor Zorg en Zekerheid Leiden gaan gebeuren, want met een achterstand aan het tweede duel in Den Bosch beginnen, is vragen om problemen. Mohamed Kherrazi zorgde voor de eerste score van het kwart. Daarna kwam De Jong tot leven Via twee driepunters en daar tussenin een lay-up zorgde hij voor een 10-0 run naar 56-51. Het Leidse publiek was inmiddels ook vol achter de thuisploeg gaan staan. Sherrill stribbelde vanaf de lijn nog even tegen, maar daarna kwam De Jong door met een and-1 en scoorden Vette en Love van dichtbij: 63-53. Met nog iets meer dan drie minuten te spelen, tekende Norville Carey voor 63-55. Na een drietje van De Jong en twee vrije worpen van Sherrill gingen de laatste twee minuten in met een stand van 66-57.

Daarin ging het compleet mis met New Heroes en crescendo voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Jong gooide er nog maar eens een driepunter in. De international scoorde 17 van zijn 19 punten in het laatste kwart. Love bediende Vette nog maar eens op maar voor een verwoestende dunk. Diezelfde Vette blockte aan de andere kant nog een lay-up van Carey. Met nog 46 seconden te gaan, liep Silvano Poropat tegen twee technische fouten op, en dus diskwalificatie voor de wedstrijd. De Kroatische coach was woedend. Het was maar goed dat Stefan Wessels en assistent-coach Jeroen van Vugt ingrepen, want anders had het nog veel erger mis kunnen gaan. Love benutte beide vrije worpen. Via een lay-up uit de fastbreak kwam Vette op 31 punten en gaf het scorebord 80-57 aan. De enthousiaste Leidenaren gooiden er nog een double teaming tegenaan. Zonder succes. Sterker nog, Miklusak gooide er nog een driepunter voor New Heroes in: 80-60.

“De eerste helft was een klein beetje een verlengstuk van de wedstrijd tegen Zwolle”, oordeelde Vervaeck over de aarzelende start van Zorg en Zekerheid Leiden. “Ze pakten in de eerste helft zeven aanvallende rebounds en we geven te makkelijk open schoten weg. We kwamen zelf niet in het ritme. We hebben in de kleedkamer besproken om dingen anders te doen en dat hebben we ook gedaan. Tweede helft pakken ze nog maar twee aanvallende rebounds en we zetten veel meer druk op de bal waardoor New Heroes geen makkelijke schoten meer kreeg. Wij kwamen wel in ons ritme, zowel in tempo in de open court als in de half court. Dan komen wij in een flor en heeft Den Bosch het moeilijk.”

34-9 was de score in het vierde kwart. Ongehoord. “Je hebt ongehoorde kwarten die slecht zijn en gelukkig heb je ook ongehoorde kwarten die goed zijn”, lachte Vervaeck, die overigens wel waarschuwt voor de return. “Wij weten dat het daar oorlog gaat worden. Het is nu rust en er zijn nog veertig minuten te spelen. Het is 20-0, maar wij gaan die wedstrijd aanvatten alsof het 0-0 is en ons spel aan Den Bosch opdringen. Niet teveel denken van we staan 20-0 voor, want het kan in basketbal rap keren.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×