Maak van Leiden weer een spons

5

Meer regen uit de hemel, dan graag minder stenen in de stad, want Leiden moet weer een spons worden, zodat de bewoners droge voeten houden. Verstedelijking en klimaatverandering is een lastige combinatie die vraagt om een integrale aanpak, zeggen de beleidsmakers. De gemeente Leiden werkt daarom samen met Vlaamse en Britse lokale overheden om oplossingen te vinden en praktijkervaringen te delen. Deze week ontvangt de gemeente Leiden 30 ambtenaren uit Antwerpen, de Britse regio Somerset en Zuid-Holland.

Klimaatverandering zal waarschijnlijk gaan leiden tot vaker en heviger regenbuien en hogere temperaturen. Om dat hemelwater goed te verwerken en eventueel te hergebruiken bij bevloeiing van tuinen moet de stad een spons worden. En dat betekent minder stenen en meer groen waar het kan en op andere plekken doorlaatbare bestrating, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen.

De internationale groep ambtenaren is drie dagen in de stad voor overleg over waar zij tegenaan lopen en welke oplossingen ze hebben bedacht. Op woensdag 7 maart werden ze op het stadhuis ontvangen door burgemeester Lenferink en wethouder Duurzaamheid Paul Dirkse. Ook bezoeken ze  deze week buurten in Leiden zoals het Noorderkwartier en het stationsgebied waar de gemeente Leiden probeert het water in goede banen te leiden en zoveel mogelijk op te nemen in de grond in plaats van het zo snel mogelijk in zee te lozen.

Projectleider klimaatadaptatie Wessel Tiessens zegt dat het extra regenwater bijvoorbeeld huizen en tunnels onder water kan zetten met alle gevolgen van dien. Hij hoopt ondernemers en bewoners erbij te betrekken omdat de helft van de grond in de stad in particuliere handen is.

Gerry van Bakel in gesprek met Wessel Tiessens, projectleider klimaatadaptatie gemeente Leiden.

Dit voorjaar gaat de gemeente Leiden ook weer de buurten in om mensen aan te moedigen geveltuintjes aan te leggen en tuinen te ontdoen van stenen onder noemer ‘Operatie Steenbreek’. Programma-manager Duurzaamheid Marcel Belt pleit voor regentonnen en meer groen in de tuin en het uitbreiden van opvangmogelijkheden voor regenwater bij nieuwbouw en herinrichting.

 

Gerry van Bakel in gesprek met Marcel Belt, programma-manager Duurzaamheid gemeente Leiden.

Voor meer informatie over duurzaamheidsbeleid in Leiden, ga naar de website van de gemeente.

Delen

5 reacties

 1. Prima initiatieven, steenbreek, gasvrije gemeente, de auto’s de stad uit. En meer OV, fietsen en benenfietsen. En minder neoliberaal roofbouw kapitalisme, Dikke Ik ego samenleving, zelfverrijking van 1% elite en korte termijn denken.

  Maar onderliggend zal eerst onze leefwijze anders moeten. De huidige consumptie patronen, verspilling van grondstoffen, vervuiling van water, lucht, bodem en atmosfeer, bevolkingsgroei en de uitroeiing van de flora en fauna zullen moeten ophouden. Want de mens is geen alleenheerser in Moeder Natuur. Moeder Natuur maakt de dienst uit zoals we snel zullen gaan merken. Je kunt wel veel regenwater willen afvangen of hogere dijken bouwen, maar wanneer we allemaal met de dekadente prijsvechters 10x per jaar gaan shoppen in London of Casablanca of met de dieselgate dag in dag uit scheuren van hot naar her, nee, dat is dweilen met de kraan open. Helpt niets!

  Het oude politieke kartel doet wel pogingen, maar laat juist na de huidige dolgedraaide consumptiemaatschappij los te laten. Zij is er namelijk zelf verslaafd aan en lokt zo het kiesvee met drogredenen. Want beide kan niet: huidige roofbouw welvaart in stand houden en tegelijk naar een echt duurzame samenleving. Die samenleving is kleinschalig, kleine gemeenschappen, gemeenschapszin, biologische landbouw en lokale economie.
  En daar zit het probleem. Ook in Leiden zal het partijkartel geen verschil gaan maken, ondanks de politieke retoriek. Dat is alleen maar zieltjes winnen. Stembiljet invullen en hopla op de oude voet verder.

  In mijn nieuwe groene omgeving zijn we een stukje verder. Een beginnetje met veel opofferingen. Maar onze beweging gaat uiteindelijk winnen. De oude politiek en schuldeneconomie zijn volkomen onhoudbaar en gaan verliezen. Alleen moeten de mensen nog door het bedrog, de leugens en de zwendel heen gaan kijken. En dat gebeurt steeds vaker. Gelukkig.

  Het was een genoegen om afgelopen 25 jaar veel Leidenaren tegen te komen die in dezelfde richting denken en op eigen wijze het echt duurzame doel proberen te realiseren.
  Tegen de stroom en tegenwerking van de politieke en economische elite in deze mooie stad in. Moedig hoor!
  Ik wens hen veel succes om in Leiden het verschil te gaan maken. Voor henzelf, hun kinderen en stadsgenoten.

  Leiden, Adieu!

  Groet, Hubert J. Zonneveld.

  • Piet Pekelharing op

   10 x per jaar gaan shoppen in Londen? Heeft u enig idee van het prijsniveau aldaar?

 2. Maarten Kersten op

  Beste Hubert, blijf nog even een beetje, want er één is die hier af en toe lekker de knuppel het hoenderhok in mikt, ben jij het wel…! Soms onorthodox, ok, maar recht uit het hart en daarmee maak je het verschil met de oude knorrepotten en aanpassers, ook van links, die niet tegen kritische geesten kunnen en het altijd weer in de nuance zoeken en de verdediging van het gemeentebeleid.. Nee, juist wat je hierboven zegt, strookt precies wat we met de PS (in veel dingen het tegenovergestelde van de SP) oftewel Partij Sleutelstad willen de mensen weer zelf laten beslissen ! Geen partijkartels meer, geen roofbouw, niet meer 4 jaar lang ongestraft over de burgers heenwalsen, weg met de Oude Poitiek en de schijndemocratie, leve de Nieuwe Democratie, de DIRECTE democratie ! Pats boem, geen gezeur, gewoon elke maand een klein digitaal referendumpje over een of meer voor allen of velen belangrijk onderwerp uit de agenda van de gemeenteraad. Kom dus ook a.s. maandag van 20-22 uur in De Leidse Lente meeluisteren en praten met landelijke en lokale specialisten op het gebied van referenda, O.a. degenen die deze week een procedure zijn begonnen tegen minister Ollongrien die zelfs een referendum over het afschaffen van een referendum wil verbieden,,. Adieu Hubert, maar ik hoop niet voor lang… (Trouwens, ik voorspel je dat Een Leids Burger hier weer op gaat reageren….en die wil je toch niet in de steek gaan laten? 🙂

  • Jantje van Leiden op

   Als er iets populistisch is, dan is het wel dat geleuter over het referendum.

 3. Wander Waterdrinker op

  Nou, het bleek dús niet Een Leidse Burger te zijn, maar zijn tweede pseudoniem, “Jantje van Leiden”. Prima Jantje, jóúw reactie is ook voorspelbaar en zelfs wel grappig. Wíl er eens een partij wat voor de burgers doen, voor de door negeren murw-geslagen, wantrouwende en steeds minder tot stemmen genegen Leidenaar, dan heet dat opeens populistisch…?! Geleuter, OK, ieder zijn smaak, maar om alles wat goed is voor de gewone burger dan ook maar als populistisch weg te schuiven, is wel érg elitair… Het bevestigt overigens juist het gevoel van diezelfde burger dat de Oude Politiek geneigd is, steeds maar over zijn/haar persoontje heen te walsen.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline