(Foto's: Gerry van Bakel)

Maak van Leiden weer een spons

Meer regen uit de hemel, dan graag minder stenen in de stad, want Leiden moet weer een spons worden, zodat de bewoners droge voeten houden. Verstedelijking en klimaatverandering is een lastige combinatie die vraagt om een integrale aanpak, zeggen de beleidsmakers. De gemeente Leiden werkt daarom samen met Vlaamse en Britse lokale overheden om oplossingen te vinden en praktijkervaringen te delen. Deze week ontvangt de gemeente Leiden 30 ambtenaren uit Antwerpen, de Britse regio Somerset en Zuid-Holland.

Klimaatverandering zal waarschijnlijk gaan leiden tot vaker en heviger regenbuien en hogere temperaturen. Om dat hemelwater goed te verwerken en eventueel te hergebruiken bij bevloeiing van tuinen moet de stad een spons worden. En dat betekent minder stenen en meer groen waar het kan en op andere plekken doorlaatbare bestrating, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen.

De internationale groep ambtenaren is drie dagen in de stad voor overleg over waar zij tegenaan lopen en welke oplossingen ze hebben bedacht. Op woensdag 7 maart werden ze op het stadhuis ontvangen door burgemeester Lenferink en wethouder Duurzaamheid Paul Dirkse. Ook bezoeken zeĀ  deze week buurten in Leiden zoals het Noorderkwartier en het stationsgebied waar de gemeente Leiden probeert het water in goede banen te leiden en zoveel mogelijk op te nemen in de grond in plaats van het zo snel mogelijk in zee te lozen.

Projectleider klimaatadaptatie Wessel Tiessens zegt dat het extra regenwater bijvoorbeeld huizen en tunnels onder water kan zetten met alle gevolgen van dien. Hij hoopt ondernemers en bewoners erbij te betrekken omdat de helft van de grond in de stad in particuliere handen is.

Gerry van Bakel in gesprek met Wessel Tiessens, projectleider klimaatadaptatie gemeente Leiden.

Dit voorjaar gaat de gemeente Leiden ook weer de buurten in om mensen aan te moedigen geveltuintjes aan te leggen en tuinen te ontdoen van stenen onder noemer ‘Operatie Steenbreek’. Programma-manager Duurzaamheid Marcel Belt pleit voor regentonnen en meer groen in de tuin en het uitbreiden van opvangmogelijkheden voor regenwater bij nieuwbouw en herinrichting.

 

Gerry van Bakel in gesprek met Marcel Belt, programma-manager Duurzaamheid gemeente Leiden.

Voor meer informatie over duurzaamheidsbeleid in Leiden, ga naar de website van de gemeente.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×