Het woningprobleem, hoe willen de Leidse partijen dat oplossen?

9

Het is de billion dollar question in Leiden, het grote verkiezingsthema; hoe lossen we het woningtekort in Leiden op? Bijbouwen, daar zijn de meeste partijen het wel over eens. Maar waar, hoe en hoeveel, dat verschilt per partij. Tijdens het Leidsch Debat afgelopen dinsdag gingen de Leidse politici er uitgebreid op in. Zeker voor de jonge studenten die in groten getale naar de Marekerk waren gekomen was het een belangrijk onderwerp. Kunnen zij na hun studie nog wel in Leiden blijven wonen bijvoorbeeld?

Geen Amsterdam
De meeste partijen willen er flink wat woningen bij gaan bouwen. In het debat noemde VVD lijsttrekker Paul Laudy een krappe drieduizend extra studentenwoningen en nog eens zevenduizend woningen voor starters. Veel andere partijen delen de opvatting dat er huizen bij moeten. “We moeten iets doen aan de doorstroom van de woningmarkt en ervoor zorgen dat we geen Amsterdam worden dat helemaal op slot zit”, zegt Lodi van Brussel namens D66.

 

Woningen Leiden

Groen
De vraag is alleen hoe en waar, want het mag niet ten koste gaan van het groen in de stad. “We vinden wel dat de woningbouw op de goede plek moet komen, zoals om en bij het station. Zodat we het groen, groen kunnen houden”, zei Marleen Damen (PvdA) na afloop van het debat. SP lijsttrekker Antoine Teeuwen die het hele debat naast Damen stond aan de symbolische linkerkant van het podium vult aan: “verdichten waar kan, maar het moet niet te druk worden.”

Verslaggever Lieuwe van Slooten vroeg de partijen naar hun standpunt over het woningtekort.

Creatief
Er moet dus gekeken worden naar creatieve oplossingen. Wat die concreet zijn weten de politici nog niet, maar lijsttrekker Pieter Krol van de ChristenUnie stelde voor om in ieder geval in gesprek te gaan met projectontwikkelaars. Walter van Peijpe (Groen Links) zoekt de oplossing in het betrekken van de bewoners.  “Het gaat niet eenvoudig worden, maar ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier heel creatief woningen kunnen toevoegen.”

 

Hongkong aan de Rijn
Niet alle partijen zijn voor bijbouwen. Zo waarschuwde CDA lijsttrekker Joost Blijie voor een overbevolkt Leiden als een soort ‘Hongkong aan de Rijn’. “Als het niet kan, bouw dan gewoon niet.” Ook Partij voor de Dieren wil niet dat de leefbaarheid onder druk komt. “Je kan niet oneindig bijbouwen in een eindige stad”, lichtte Martine van Schaik toe. Partij Sleutelstad onder aanvoering van Maarten Kersten zoekt de oplossing in een fusie met de regiogemeenten. “Dan krijg je veel meer bouwgrond.”

 

 

 

Delen

9 reacties

 1. De oplossing in deze stad en wereld is simpel: veel minder mensen. Sigmoid of S curve in het dierenrijk, de onvermijdelijke uitroeiing door voedselschaarste, oorlog en ziekten.
  Dat klinkt onmenselijk, maar de houdbaarheid van de wereldeconomie, de vruchtbare aarde, klimaat, zoetwater voorraad en biodiversiteit is simpelweg is over. De technologie redt het niet, gaat te traag en wordt overrompeld door de bevolkingsgroei.
  Door de huidige, zeer tijdelijke economische voorspoed beginnen ouders weer aan 3 to 4 kinderen, (im)migratie vindt nog steeds plaats, mensen worden ouder, kortom de overoveroveroverbevolking op 41.000 km2 NL is onhoudbaar. Zeker de Randstad met in het hart Leiden is zo zwaar overbevolkt dat één calamiteit voldoende om gigantische sociale nood te veroorzaken. De voedselvoorziening, medische hulp en droge voeten houden is dan zeer kwetsbaar. Sociale cohesie is weg.
  Zestig procent van NL ligt zwaar onder zeeniveau, de strijd tegen het water is immens. En vergeet niet dat we even profiteren van de neoliberale, verrrutte Ponzi “groei” economie gebaseerd op goedkoop geld en een extreem lage rente vanuit de corrupte ECB olv de maffioos Draghi in Frankfurt. Die lage rente drijft de zeepbel op de NL huizenmarkt. Door de stagnatie van de loonontwikkeling en flexibilisering van de arbeid (bij torenhoge bedrijfswinsten en CEO bonussen) zullen koopwoningen, maar ook vrije sector woningen voor vele starters onbereikbaar zijn. Huisjesmelkers en huizen investeerder speculatie doen de rest. Niet tegen aan te bouwen. Ponzi economie.
  Daarom denk ik dat het partijkartel PvdA/SP, CDA, VVD, D66 eerst zullen streven naar het inlijven van de randgemeenten tot een Groot Leiden (z.g. fuseren) en dan haar slag slaan in het groen. Papenwegse Polder, Nieuw Valkenburg, polders rond Leiderdorp staan dadelijk helemaal vol bakstenen. Okay, Laudy’s/Verhagen’s Bouwend NL zal ongetwijfeld een paar Torens van Babylon bouwen, maar het is maar een lapmiddel. Bouwend NL en haar llberale achterban staan al klaar met de draglines om het groen om Leiden open te reten. Want Leiden wordt onleefbaar. Ook zonder de politieke retoriek van kartelpartij CDA.

 2. als je een woning hebt is het makkelijk om nee te stemmen tegen meer woning bouw. mensen staan op de wachtlijst die hebben snel een woning nodig. en dat gaat ten koste van de natuur. er is geen andere keus. we moeten wel hoger gebouwen bouwen. wil je uitzicht dan kijk je maar van af deze hoge gebouwen of boek een vakantie. mensen die tegen stemmen hebben zeker ook geen kinderen die op een wachtlijst staan. of ze moeten stimuleren om in het buitenland te gaan wonen.

 3. Fusie met andere gemeenten (leiderdorp/oegstgeest etc.)vind ik persoonlijk een goede oplossing van Partij sleutelstad meer grond dus..

  • Een Leids burger op

   Fusie met de omliggende gemeenten zal er op langere termijn sowieso wel komen.
   Bovendien denk ik niet dat ´t referendumzieke sleutelstadpartijtje van Kersten voorstander zou zijn van opofferen van meer groen in de omliggende gemeenten. Want op dat laatste zou het dan wel neerkomen.
   De HubertaireStevenshofNimbyAdieu wees daar ook al op. Nu al is er bijvoorbeeld veel verzet in Oegstgeest i.v.m. het kappen van bomen.
   .
   Voorlopig zal Leiden zelf een oplossing moeten zien te vinden voor het grote woningentekort. En als men niet alle Leidse groen wil opofferen betekent dat dus dat men de hoogte in zal moeten met bouwen.
   Zie verder:http://sleutelstad.nl/2018/03/07/cda-lanceert-website-bouwen-leiden/#comment-269725

 4. Frouke Welling op

  Bouw voor internationale studenten (nieuwbouw, verbouw bedrijfspanden), ontvang ze met goede huisvesting. Laat het niet – zoals nu – ten koste gaan van gezinnen door het verkameren van gezinswoningen. Deze woningen worden via een Schiphol BV direct doorverkocht aan pandjesbazen/huisjesmelkers/’kleine particuliere beleggers’, gezinnen krijgen niet eens de kans om te kopen in hun prijsklasse.

  • Juist gezinspartij CDA komt met maatregelen die gezinnen zeer zeker niet ten goede komen. Die komen niemand ten goede. Er is één groep ondernemers blij met het CDA: de huisjesmelkers.
   De retoriek van het CDA is misplaatst. Het Academiegebouw zou niet uit de skyline mogen verdwijnen. Maar als je ter hoogte van de Hortus op de Witte Singel staat, kun je het Academiegebouw al niet meer zien! Die mooie bomen moeten zeker ook plat! En het CDA-standpunt vertalende naar de praktijk: vanuit de Merenwijk is noch Academiegebouw noch Pieterskerk noch Hooglandse Kerk zichtbaar. Maar omdat die historische gebouwen in de Leidse skyline zichtbaar moeten blijven, mag er van het CDA in de Merenwijk geen hoogbouw bij komen??? Klinkt cynisch, maar juist vanaf de negende verdieping heb je vanuit de Merenwijk een prima uitzicht over de historische skyline van Leiden.
   Hoe minder CDA, hoe beter voor Leiden.

   • Stemde kartelpartij CDA ook niet vol overtuiging in met de sloop van het WSD complex. Het is maar de vraag of de bewoners nog passende huisvesting vinden met zo’n druk op de huizenmarkt als beweerd wordt.
    Lachende derde is natuurlijk Dirkie66 vriendje Carl Stolker, de groeiverslaafde RM van de Universiteit. Die lacht zich kapot na het bekijken van de CDA Bouwstop website. En Dirkie lacht hard mee.

 5. Als we zo door blijven bouwen dan zit Leiden zeker op slot. Dan kan er zelfs nergens een fiets meer langs, geen voordeur meer open en is er geen stukje groen meer over. Misschien is het ruimtegebrek niet het probleem, maar het mensenoverschot. Je kunt alle chinese restaurants van Leiden ook niet onderbrengen in Woo Ping. Eens houdt het op. Laten we stoppen nu het nog een beetje leefbaar is.

  • Merry Marie op

   Wat een domme tegeltjeswijsheden. “Dan kan er zelfs nergens een fiets meer langs, geen voordeur meer open en is er geen stukje groen meer over.” Wat een karikatuur!
   “Laten we stoppen nu het nog een beetje leefbaar is.”Oh ja? Waar moeten die duizenden studenten die op de wachtlijsten staan, dan wonen? Waar moeten de Leidenaren die op wachtlijsten voor sociale woningen staan, komen te wonen? De Nederlandse bevolking groeit stevig door: lekker onder bruggen laten slapen? Of in een tentenkampen? Is dat een beetje leefbaar?
   “Je kunt alle chinese restaurants van Leiden ook niet onderbrengen in Woo Ping”. Nee, inderdaad niet. Conclusie?
   Leiden zit niet op slot. Het slot zit bij onverantwoordelijke en kortzichtige politici die stemming maken tegen hoogbouw.

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline