Arjan Bakx van CDA Zoeterwoude met Ijsbrand Terpstra in Politiek071 (Foto: Lieuwe van Slooten).

Balans tussen landbouw en recreatie belangrijk voor CDA Zoeterwoude

“Van oudsher zijn wij de agrarische partij”, legde lijsttrekker Arjan Bakx van CDA Zoeterwoude vanavond uit in Politiek071. Daarom richt hij zich deze verkiezingen op de boeren. “Het groen heeft een functie als recreatiegebied, maar er moet ook gewoon geboerd worden. Die functies lopen nu door elkaar.”

Het groen in Zoeterwoude heeft twee functies: ontspanning en het is onderdeel van boerenbedrijven. Het CDA voorziet problemen als het groen teveel wordt bestemd voor recreatie, waardoor de agrarische bedrijven hun werk niet meer goed kunnen doen. “Stel de Weipoortseweg wordt een fietspad, want het is daar prachtig fietsen, hoe moet een melkwagen daar dan overheen?” Bakx begrijpt dat de twee functies van het groen door elkaar kunnen lopen, ‘maar dan wel met respect voor de ondernemer’, zei hij in Politiek071.

Ijsbrand Terpstra in gesprek met Arjan Bakx van CDA Zoeterwoude in Politiek071

Stip op de horizon
Een ander belangrijk verkiezingsthema is de samenwerking in de Leidse regio. Bakx vindt het belangrijk om op thema’s samen te werken, maar ziet een fusie niet zitten. “Sommige gemeenten wilden per se een stip op de horizon – oftewel: fusie”, zei hij. “Maar ik vind, je moet samen iets aan willen pakken en daar nog geen conclusie aan verbinden, zoals een fusie op termijn.” Een voorbeeld van goede en noodzakelijke regionale samenwerking vindt Bakx de zorg. “Want sommige vraagstukken kun je lokaal gewoon niet aan.”

Nieuwe partij
In Zoeterwoude doet dit jaar sinds lange tijd ook weer een vierde partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om de partij van Thea van der Kooi, die eerder nog raadslid was voor het CDA. Dat roept de vraag op of Bakx zich zorgen maakt. “Nee. Je moet uitgaan van je eigen kracht”, zei hij daarover. “Iedereen mag stemmen en waarop kunnen wij niet beïnvloeden. Wij kunnen alleen onze eigen punten benadrukken.”

Bakx vroeg zich in de uitzending wel af waar Thea van der Kooi het ‘er is altijd een potje met geld’ vandaan haalde tijdens het afgelopen ondernemersdebat. “Het is altijd lastig om de begroting rond te krijgen.” Daarom verbaasde het hem dat Senioren Belangen Zoeterwoude diverse malen sprak over extra geld. “Er staat echt geen drukpers in de kelder van het gemeentehuis, hoor”, zei hij over zijn oud-partijgenoot.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×