Van Cuba valt nog een hoop te leren!

Redactrice Josephine was bij een conferentie “Alles is gezondheid” waarbij ze sprak met Dr. Niubel Diaz Padilla en Drs. Mark Koster van Focusgroep Cuba.

Vandaag waren Dr. Niubel Diaz Padilla en Drs. Mark Koster van Focusgroep Cuba bij ons in de uitzending van Science071 om meer te vertellen over de gezondheidszorg in Cuba.

Focusgroep Cuba, de naam zegt het al, focust op de samenwerking met Cuba, een land dat ons veel kan brengen in de geneeskunde. In Nederland is de medische wereld voornamelijk gericht op het voorschrijven van medicijnen aan patiënten terwijl ze in Cuba juist focussen op preventie van ziektes. Dit is een fundamenteel verschil in het denken over het behandelen van ziektes. Waar je in Nederland pas medicatie krijgt wanneer je eigenlijk al ziek bent kijken ze in Cuba juist naar een populatie mensen alvoor ze ziek worden en brengen ze aanpassingen om ziekte te kunnen voorkomen. Dit kost de overheid van Cuba ongeveer 200 euro per persoon terwijl de hoge prijzen die de farmaceutica vandaag de dag vragen al snel in de tonnen kan lopen voor de behandeling van een enkele patient.

Alhoewel Mark en Niubel toegeven dat we niet lekkerlijk het Cubaanse gezondheissysteem kunnen inplementeren in Nederland kunnen we op spefifieke punten in het geneeskundig onderwijs veel  verbeteren. Zo stelt Mark dat artsen in opleiden vaker langs de huizen zouden moeten gaan om een vollediger beeld te krijgen van de situatie in de praktijk. In Cuba is het gezondheidssysteem gebaseerd op kleine wijken die nauw in de gaten worden gehouden door huisartsen. Zoals al eerder vermeld is dit Cubaanse systeem een stuk effectiever in ziektepreventie en dus wordt er vanuit Focusgroep Cuba gepleit voor het actief maken van preventie plannen voor speficieke wijken in Nederland. Als beginpunt zouden we geneeskunde studenten kunnen stimuleren om op stage/coschappen te gaan in Cuba om zo een begin te maken met het implementeren van het cubaanse systeem in ons eigen land.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×