Gemeente treedt op tegen illegaal bewoond bedrijfspand Rooseveltstraat

Een bedrijfspand aan de Rooseveltstraat 4c is door eigenaar Jan Verbaan zonder vergunning verbouwd tot woonruimte. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van VVD-raadslid Juliette Gilissen. Die had eerder deze maand gehoord dat er sprake zou zijn van illegale bewoning van het pand waar voorheen het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium was gevestigd.

De VVD Leiden wilde van het college weten waarom er niet tegen de illegale bewoning werd opgetreden. “Immers,” zo stelt Gilissen: “Bewoning is ongewenst, omdat er geen woonbestemming is voor het pand en niet snel ingrijpen kan het beeld oproepen dat illegaal wonen op het bedrijventerrein wordt gedoogd.”

Het college kreeg op 7 februari al een verzoek van een naastliggend bedrijf om op te treden tegen de illegale bewoning. Daarop werd een onderzoek ingesteld waaruit is gebleken dat er inderdaad sprake is van een illegale situatie. “Er is illegaal verbouwd en het pand wordt in strijd met het bestemmingsplan gebruikt als woning,” zo schrijft het college.

Inmiddels heeft de eigenaar een aanschrijving van de gemeente ontvangen met daarin ook een aangekondigde dwangsom. Als Verbaan de overtreding niet ongedaan maakt, moet hij die dwangsom betalen. Waar Verbaan de post heeft ontvangen is de vraag. Officieel woont hij in Spanje, maar sinds eind januari zit hij in de cel in verband met onder meer belastingfraude, het bedreigen van ambtenaren, adresfraude, intimidatie, vernieling en het frequent overtreden van bouwregelgeving. De gemeente schrijft overigens niet dat het om Verbaan gaat, naar houdt het bij het verhullende: “Het betreft overigens een bekende vastgoedeigenaar die vaker regels overtreedt. Het delen van specifiek, inhoudelijke informatie gedurende de handhavingsprocedure is niet gebruikelijk en zullen wij ook in dit geval niet doen.”

Verbaan zelf ontkent overigens dat hij de eigenaar is van het pand, maar hij gaat er al jaren prat op dat er überhaupt niets op zijn naam staat.

Delen

15 reacties

  1. Met de misdadige querulant en beroepsfraudeur Jan V. hoeft niemand medelijden te hebben. ’t Was en is een schurk.
    “De VVD Leiden wilde van het college weten waarom er niet tegen de illegale bewoning werd opgetreden”? Trap er niet in! Dit nogal doorzichtige staaltje hypocrisie heeft ongetwijfeld iets met verkiezingstijd te maken. De VVD is immers de trouwe vriend van vastgoedmaffiosi en heeft nooit bezwaar tegen kwalijke praktijken van zulk tuig: een ongebreidelde vrije markt en amoreel egoïsme zijn goed, en zo. Ze hebben veel van dergelijke figuren in eigen gelederen.

  2. Andre Viergever op

    En de gemeente wil wel woningbouw toestaan in de Rooseveltstraat (SKAL laboratorium)….

  3. Bianca van Oevern

    En maar zeiken over woningen tekort ja duh worden alleen maar kantoorpanden gebouwd terwijl de oude kantoren allemaal leegstand is snap die logica niet maak woningen ofzo denk na

  4. Als jan v gewoon vergunning had aangevraagd en en wijziging bestemmingsplan had ingediend was er niks aan de hand geweest maar meneer v is niet van plan om.zich aan welke regel dan ook te houden dus treed de gemeente terecht op

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.