Rollen koloniale rechtbanken uitgezocht

Dr. Sanne Ravensbergen is recentelijk gepromoveerd en nam haar proefschrift mee naar de studio waar ze vol enthousiasme en gepaste trots over vertelde in de uizending van Science071.

Sanne Ravensbergen vertelde over haar promotieonderzoek naar koloniale rechtbanken op Java.

Het rechtssysteem in het koloniale Java was rond de 19de eeuwe nog primitief maar zeker essentieel voor het functioneren voor de samenwerking. Het gerechtelijk systeem in de Javaanse kolonieën heeft Dr. S. Ravensbergen in haar promotieonderzoek afgeleid van gemaakte foto’s  in de rechtbanken van de destijds Nederlandse kolonie. Zo bestudeerde ze aandachtig op deze foto’s welke actoren/ambhouders er tijdens een rechtzitting aanwezig waren en wat hun achtergrond was. Tijdens haar onderzoek kwam ze erachter dat ambten aanwezig in de rechtzitting vaak diep verweven waren in de islamitsche cultuur die heerst op Java. Dit  bleek vaak te leiden tot spanningen tussen de aangewezen, christelijke rechters uit Nederland vanwege aantal redenen.

Zo spraken de Nederlanse ambten vaak niet de inheemse taal en hadden daarvoor dus  vertalers nodig die zelf ook niet altijd accuraat konden vertalen. Daarnaast was er altijd de vraag of de Javanen terecht moeten staan volgens het Nederlandse of Javaanse rechtsysteem. Eigenlijk waren de Nederlanders continu in debat met de elite en de regerende Javaanse rechters die destijds altijd een meerderheid hadden in het systeem.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×