Premier Mark Rutte bracht een bezoek aan Leiden. (Foto's: Emile van Aelst / Reanne van Kleef, video: Hans Stauttener).

Premier Rutte: "Leiden draait als een tierelier"

Premier Mark Rutte liep vandaag samen met VVD Leiden een rondje over de Leidse markt om aandacht te vragen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Rutte ging daarna door naar het Kamerlingh Onnes Gebouw waar studenten vragen aan hem konden stellen tijdens de College Tour. Zijn beeld van de Sleutelstad: “Leiden draait als een tierelier op dit moment.”

Veel mensen spraken de minister-president even aan op de markt en veel van hen wilden met hem op de foto. Volgens Rutte is het belangrijk om juist ook voor de gemeenteraad te gaan stemmen. “De stad gaat over steeds meer. Bijvoorbeeld over zorg, maar ook over hoe je mensen weer aan de slag kunt helpen.” Kiezers die nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen raadt de premier aan om de partijen vooral op de thema’s veiligheid, werkgelegenheid en woningen te vergelijken.

Reanne van Kleef sprak met premier Mark Rutte over het belang van de gemeenteraadsverkiezingen en vroeg hem wat hij van Leiden vindt.

Rutte studeerde van 1984 tot 1992 Geschiedenis in Leiden. Sinds die tijd heeft hij de stad veel zien veranderen. “Het gaat echt heel erg goed met deze stad. Er zijn natuurlijk ook hier problemen, maar overwegend is Leiden een stad die er heel goed bij ligt. Ik ben er erg trots op dat de VVD hier al weer drie periodes in het college zit.”

Geen Whatsapp

Na zijn bezoek aan de Leidse markt ging Rutte door naar het Kamerlingh Onnes Gebouw. Daar organiseerden de Juridische Faculteitsvereniging Grotius en Universiteit Leiden een College Tour waarbij de aanwezige studenten de premier het hemd van het lijf konden vragen. Die vragen waren gericht op politiek, maar ook op Leiden en zijn persoonlijke leven.

Reanne van Kleef sprak na afloop van de College Tour met premier Mark Rutte en vroeg hem wat hij de leukste vraag vond en hoe het campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen hem bevalt.

De leukste vraag vond Rutte die over zijn telefoongebruik. Vaak is hij te zien met twee telefoons. Men ging ervan uit dat de ene telefoon voor privégebruik is en dan andere voor het werk. Dat bleek toch anders in elkaar te zitten. “Ik vind de iPhone die ik heb eigenlijk maar een onding. Ik kan er helemaal niet goed berichten op typen. Die gebruik ik alleen om websites en dergelijke bij te houden. Alle communicatie gaat via mijn oude Nokia. De batterij gaat heel lang mee, het ding is niet stuk te krijgen en hij is zó oud dat er geen afluisterapparatuur op te zetten is als ik in het buitenland ben. En ik denk dat ik het wereldrecord snel sms’jes typen wel in handen heb.”

Het feit dat Rutte geen smartphone gebruikt, betekend ook dat hij niet in whatsappgroepjes zit. “Ik denk ook dat ik daardoor extra relaxed door het leven ga, als zo naar mijn collega’s kijk. En als er echt iets belangrijks gebeurt, dan krijg ik dat wel op een andere manier te horen.”

Na afloop van de College Tour ging Rutte nog met een aantal studenten op de foto en vertrok hij snel naar Den Haag, want ook daar stond de lokale VVD afdeling al weer op hem te wachten. “Het is heel leuk om dat enthousiasme te zien bij de lokale afdelingen. Ook hier in Leiden met het team van Paul Laudy.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×