SP-jongeren voeren actie tegen sleepwet

Enkele leden van Rood Leiden voeren vandaag actie bij de Leiden University Library. ‘Verkleed’ als agenten van de AIVD en getooid met Mark Rutte masker vroegen de SP-jongeren aan studenten of ze even in hun telefoon mochten kijken. ROOD Leiden wil daarmee aandacht vragen voor de uitbreiding van bevoegdheden die de AIVD krijgt als de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) wordt ingevoerd.

Volgende week wordt gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen een referendum gehouden over de Sleepwet, zoals de nieuwe wet in de volksmond is gaan heten.

Rood woordvoerder Stephanie van Beukering: “Deze wet geeft de AIVD de vrijheid om informatie te verzamelen van totaal onschuldige mensen die nergens van verdacht worden. Deze informatie mag ook zonder te controleren doorgestuurd worden naar andere landen.” Het ongefilterd doorsturen van informatie is volgens ROOD Leiden onder andere gevaarlijk voor onderzoeksjournalisten die een kritisch artikel aan het schrijven zijn over een regering of president van een bondgenoot van Nederland. “Maar het grootschalig verzamelen van gegevens is sowieso ook een risico voor de normale Nederlander, want wanneer een hacker bij deze gegevens komt weet je niet wat er op straat komt te liggen.”

Aanstaande vrijdag, 16 maart, organiseert ROOD Leiden een discussieavond over de Sleepwet in Scheltema Leiden. Tijdens de avond geeft SP Tweede Kamerlid Ronald van der Raak uitleg over de wet en de gevolgen ervan. Aansluitend is er een discussie over voor en tegen argumenten. De avond is gratis toegankelijk voor elke geïnteresseerde en begint om 20.00 uur. De deuren gaan om 19.30 uur open.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×