Coach Ron van der Harst riep na afloop zijn mannen bij elkaar en vertelde dat ze toch ook heel trots moesten zijn op deze prestatie tegen het profteam uit Alphen. (Foto: Reanne van Kleef).

Terugblik: De Zijl Zwemsport verliest nipt in bekerfinale

De heren van De Zijl Zwemsport speelden zondag in het Hofbad in Den Haag de waterpolobekerfinale tegen AZC Moscow. Na een zinderend slotstuk wist De Zijl in de laatste seconden niet meer gelijk te maken. De ploeg uit Alphen won met 12-11 en ging er met de beker vandoor. Eerder op de dag wonnen de Leidse waterpolosters van ZVL Tetteroo wel de beker.

Reanne van Kleef en Hans Stauttener waren bij de finale aanwezig en maakten een samenvatting en spraken na de wedstrijd captain Thijs Versluis en coach Ron van der Harst. (Video: Hans Stauttener).

De Zijl Zwemsport speelde de eerste bekerfinale in 12 jaar en nog nooit werd de beker ook daadwerkelijk gewonnen. De Zijl speelde op papier uit en draagt daarom de blauwe caps.

De eerste bal is voor AZC en ook meteen het eerste schot op doel is voor de ploeg uit Alphen, maar die bal wordt gepakt door keeper Esben Wansleeben. En hoewel AZC voor de wedstrijd als favoriet werd gezien, is het toch echt De Zijl dat op voorsprong komt. Jasper Haasnoot opent de score: 0-1!

Maar AZC heeft meteen een antwoord en maakt er 1-1 van. De Zijl laat het er niet bij zitten, Tom Nederend krijgt de bal en na een mooie schijnbeweging verdwijnt de bal weer in het doel: 1-2. En zo gaat de score heen en weer tot De Zijl toch een paar puntjes uitloopt. Na een uitsluiting van AZC maakt Stan van Ruijten de 2-4 en daarmee wordt de 1e periode afgesloten in het voordele van De Zijl.

Domper

De tweede periode is beduidend minder aan Leidse kant. AZC weet maar liefst 5x te scoren en buigt de achterstand om naar een voorsprong van 7-6. De schade blijft daarmee beperkt, maar AZC heeft duidelijk de overhand. Weet De Zijl het tij weer te keren?

De Zijl blijft het moeilijk houden aan het begin van de 3e periode. David Spijker loopt tegen meerdere uitsluiting aan, maar keeper Wansleeben houdt zijn ploeg in leven. En dan plotseling krijgt Ádám Makláry de kans om zijn ploeg weer op gelijke hoogte te schieten, maar het schot faalt en komt niet in de buurt van het doel. AZC straft dat meteen af en met een lobje over de keeper maakt de ploeg uit Alphen er 8-6 van. Er wordt vervolgens aan beide kanten gescoord en De Zijl lijkt de achterstand van twe doelpunten vast te kunnen houden tot het laatste kwart. Maar bij een stand van 9-7 met nog één seconde op de klok ontstaat er een chaotische situatie en loopt AZC uit naar 10-7. Een zware domper voor de Zijl.

LEIDUHHHH!

Is de ploeg uit Leiden inmiddels gebroken of kunnen ze nog 1x de schouders eronder zetten? Met nog een kleine 4 minuten op de klok staat het inmiddels 12-8 en lijken de kansen op de eerste beker in de clubhistorie voor de mannen toch echt verkeken.Maar dan is het Adam Maklari die na een uitsluiting van AZC zijn ploeg terug in de wedstrijd schiet.: 12-9.

Dan een goede minuut later maakt Mark Visser er 12-10 van. Leiden krijgt weer hoop. Kan het dan toch nog? Is er nog genoeg tijd? AZC mag dan zeker niet meer scoren, dat gebeurt ook niet, de bal gaat op de lat. En dan weer Ádám Makláry met een bal in de verre hoek, 12-11! Het publiek gaat achter de Zijl staan el laat zich horen: Leiduhhh! Leiduhhh!

De gemoederen lopen hoog op als De Zijl in de laatste minuut weer een uitsluiting te verwerken krijgt en coach Ron van der Harst krijgt een rode kaart. Met nog een halve minuut op de klok red keeper Wansleeben weer en dat is het moment dat assistent coach Tim van der Meer de laatste Time Out aanvraagt.

Laatste kans

Van der Meer kan zelf niet meespelen omdat hij een aantal weken geleden tijdens een wedstrijd een gebroken kaak op liep, maar hoopt zijn ploeg op deze manier toch naar de overwinning te kunnen loodsen. De afgelopen jaren heeft hij veel ervaring opgedaan als succescoach van de dames van ZVL dus hij weet precies wat hij tegen het team moet zeggen: schutter Roeland Spijker vrijspelen en een laatste kans op 12-12 forceren. Dat vrijspelen gebeurt, Spijker kiest met nog 10 seconden te gaan voor een lob. Het publiek houdt de adem in. Maar helaas. De bal gaat over en de laatste kans is verkeken. AZC viert feest en De Zijl moet de teleurstelling te boven komen en zich weer richten op de competitie. Want ook daar doet de ploeg nog volop mee om de prijzen.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×