(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden naar landelijke bekerfinale

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball speelde gisteravond de tweede halve finale in en tegen Den Bosch. De thuiswedstrijd werd met 80-60 gewonnen en daardoor begon ZZ Leiden met een geruststellende voorsprong van twintig punten aan de wedstrijd. New Heroes won uiteindelijk met slechts 73-65. Dat was voor Zorg en Zekerheid Leiden genoeg om voor de vijfde keer naar de bekerfinale te gaan. Die wordt 25 maart tegen Donar in Groningen gespeeld.

In de openingsfase was er nog niets aan de hand. Clayton Vette zou weer spelen, maar begon nog wel op de bank. Via driepunters van de ongenaakbare Keshun Sherrill (31 punten) en Pim de Vries liep New Heroes snel uit naar 8-4, maar via Worthy de Jong en Alexandru Olah trok Zorg en Zekerheid Leiden de stand snel weer gelijk. De Leidse ploeg trok meteen door. Driepunters van Jessey Voorn en De Jong en twee inside scores van Olah gaven de Leidse ploeg met nog drie minuten te gaan een 15-18 voorsprong. Sergio de Randamie deed met een driepunter ook nog een duit in het zakje, maar na tien minuten was het toch 26-23 voor New Heroes, waar Jeroen van Vugt de geschorste Silvano Poropat op de bank verving. Minder plezierig was het feit dat De Jong al tegen zijn derde persoonlijke fout was aangelopen en tot de rust niet meer binnen de lijnen zou komen.

Door scores van Vette, Carrington Love en Marijn Ververs bleef Zorg en Zekerheid Leiden gelijk opspelen met New Heroes. Met nog twee minuten te gaan zorgde Ververs met twee rake vrije worpen voor 34-33. Dat waren de laatste stuiptrekkingen van de Leidse ploeg voor rust. De Bosschenaren hadden daar geen boodschap aan en sloten het kwart met een 8-0 run af voor een 42-33 ruststand. Wat Vervaeck vooral zorgen baarde, afgezien van de foutenlast van De Jong, waren de zeven aanvallende rebounds die New Heroes mocht pakken, en dan met name Norville Carey en Nick Oudendag.

In het begin van het derde kwart bleef het verschil aanvankelijk rond de tien punten schommelen. De Jong rondde een steal met een dunk af en knalde ook nog een driepunter raak voor 49-40. New Heroes vocht voor de laatste kans en dat fanatieke basketbal had succes. Binnen twee minuten werd een 9-0 run gelanceerd, enigszins geholpen door Love die een aantal vrije worpen miste. Toch was het diezelfde Love die in de laatste vier minuten van het derde kwart het heft in handen nam, precies in een fase dat Zorg en Zekerheid Leiden leek te bezwijken. Na een gemiste vrije worp pakte de guard zijn eigen rebound en legde er meteen twee punten in voor 58-43. Toch werd het weer achttien punten verschil: 61-43 en 63-45. De Jong was toen al naar de bank gehaald vanwege zijn vierde persoonlijke fout. Met een driepunter en twee vrije worpen bepaalde Love de stand na drie kwarten op 63-50. Zorg en Zekerheid Leiden had in de afgrond gekeken, maar was nog niet over de rand geduwd.

Sherrill, wie anders, opende het laatste kwart, maar daarna kwam Vette goed door onder het bord. Zwaar verdedigd wist de sterke Amerikaan telkens te scoren, met als gevolg dat Zorg en Zekerheid Leien na vier minuten terug was gekomen tot 65-56. Na de vijfde fout van De Jong werd het nog 68-56, maar Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde gepast. De Randamie, die verdedigend een uitstekend kwart speelde, bood Kherrazi de gelegenheid om even zijn agressie door de ring te dunken. Met nog een kleine drie minuten te gaan, nam Vervaeck bij de stand 71-60 een time-out. Sherrill tekende nadat hij terug in het veld was gekomen voor een korte blessurebehandeling nog voor 73-60, maar dat was meteen het laatste wapenfeit van New Heroes. Kherrazi pakte een score van dichtbij. De Randamie pakte in de aanval daarna een rebound, waardoor de ploeg nog meer tijd had. New Heroes moest fouten maken om nog wat te forceren, maar Love gooide drie van zijn vier vrije worpen raak voor de 73-65 eindstand.

Zorg en Zekerheid Leiden dus voor de vijfde keer in de geschiedenis naar de eindstrijd. Dat dankt de ploeg vooral aan het uitstekende vierde kwart van vorige week (34-9). Bovendien herrees Zorg en Zekerheid Leiden vanavond in het tweede deel van het derde kwart als een feniks uit zijn as.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×