Eerste editie van dictee in het Leids gewonnen door 'Pieter van Die Pen'

Honderd overwinningen schreef Pieter van Diepen al op zijn naam bij dictees door het hele land. De spellingprofessional reist als hobby het land door om mee te doen aan dictees en toen hij hoorde van het ‘Leids Dictee’ aarzelde hij uiteraard geen moment en meldde zich aan.

Pas later begreep Van Diepen hij dat het er hier niet om ging om in foutloos Nederlands mooie volzinnen over de Sleutelstad aan het papier toe te vertrouwen, maar om bijna fonetisch ‘op z’n Leids’ te schrijven. Ook dat bleek de voormalig ambtenaar van de gemeente Leiden echter goed af te gaan. Twintig fouten en tien bonuspunten leverde hem met netto tien foutpunten de overwinning op. En dus ook hier deed Van Diepen zijn geuzennaam ‘Pieter Van Die Pen’ eer aan.

Het idee voor het dictee ontstond pas kort gelegen tijdens een informeel samenzijn van de kandidaat-raadsleden van D66 Leiden. Initiatiefnemer Cor Arnoldus kreeg al snel een hele serie enthousiaste reacties van collega’s van andere Leidse politieke partijen en dus was de Leidse raadzaal zaterdagmiddag flink gevuld met (aankomende) politici, pers en andere belangstellenden.

Het dictee is geschreven door Rens Heruer. De schrijver van het Leids Volkslied ‘Leiden, stad van mijn Hart’ droeg het ook voor. “Heel leuk dit, ik werk er graag aan mee. We moeten het Leids levend houden,” aldus Heruer die als  voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden ook vanuit die rol het Leids een warm hart toedraagt.

Registratie van het Leids Dictee dat afgelopen zaterdag de eerste editie beleefde in de raadzaal van het stadhuis.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×