De opening werd verricht door schrijfster, journaliste en columniste Hanna Bervoets die ook een lezing hield over Frankenstein. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Tentoonstelling rond Frankenstein geopend in Rijksmuseum Boerhaave

Vrijdag vond bij Rijksmuseum Boerhaave de officiële opening plaats van de tentoonstelling Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens. Die werd verricht door schrijfster, journaliste en columniste Hanna Bervoets. Sinds afgelopen weekeinde is de tentoonstelling te bezoeken.

Chris de Waard in gesprek met museumdirecteur Dirk van Delft over de tentoonstelling die is geïnspireerd op het door Victor Frankenstein gecreëerde monster.

Precies tweehonderd jaar geleden schreef Mary Shelley haar roman ‘Frankenstein or the Modern Prometheus‘. Een verhaal dat vooral gaat over de vraag: wat maakt ons menselijk? In Rijksmuseum Boerhaave is de bezoeker deelgenoot van Shelley’s wereld en ervaart hij of zij hoe dit invloedrijke boek nog altijd inspireert. Gaat aanstormende technologie ons overheersen? Zijn we op weg naar een nieuwe mens?

Frankenstein is een tentoonstelling op het grensvlak van wetenschap, techniek en kunst. Wetenschappers leggen rond 1800 de fundamenten waarop de huidige natuurwetenschappelijke kennis rust. Apparaten die toen furore maakten, staan zij aan zij met moderne uitvindingen en kunstwerken. Van knetterende elektriseermachines tot een ultramoderne zachte robot, een 3-D geprinte schedel en lichtgevende planten. Kunstenaars spiegelen ons een toekomst voor met een geïmplanteerde OV-chipkaart, bestuurbare insecten en designer baby’s.

Robotica en biotechnologie zijn op dit moment de meest belovende technieken ter verhoging van ons levensgemak. Maar in dat gemak schuilt ook het gevaar van technologie die gierend uit de bocht vliegt. Zijn wij nu allen Victor Frankenstein?

Met Frankenstein viert Rijksmuseum Boerhaave tweehonderd jaar Mary Shelley. Dat doet het museum samen met Museum TwentseWelle in Enschede. Ook daar is een tentoonstelling Frankenstein te zien, met een heel eigen thematiek. De tentoonstelling kwam tot stand dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, en Fonds 1818.

De opening werd verricht door directeur Dirk van Delft en schrijfster, journaliste en columniste Hanna Bervoets die ook een lezing hield over Frankenstein.

Workshops & lezingen
Bij de tentoonstelling is een spannende nevenprogramma voor volwassenen én kinderen. Wetenschappers en kunstenaars gaan in op de vraag hoe technologie ons leven in de toekomst zal vormgeven. Check de website voor meer informatie.

De Vrolijke Frankenstein
De Vrolijke Frankenstein is een bomvol boek vol artikelen, bespiegelingen, columns, quizzen en interviews is voor vijf euro te koop in de Museumwinkel.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×